(15.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Jak už jsem o tom hovořil, tak Fialova vláda rekordně zadlužuje Českou republiku. Ministerstvo financí informovalo o tom, že se český státní dluh v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na celkových rekordních 3,2 bilionu korun. Na každého občana České republiky tak v průměru připadá dluh ve výši 295 480 korun. Takže vzrostl. Jednou z příčin nárůstu státního dluhu je i další prodej státních dluhopisů. No jasně, protože to všechno děláte na dluh. To dramaticky zdražuje výdaje státního rozpočtu na takzvanou dluhovou službu, což vede k výraznému nárůstu deficitu našich veřejných financí. Už jenom dnes, jen letos směřuje ze státního rozpočtu na splátky státního dluhu přes 94 miliard korun. Takže jenom na ty splátky 94 miliard. Za posledních pět let se zadlužení zvýšilo už o téměř 1,5 bilionu, přičemž vláda Petra Fialy z ODS plánuje za čtyři roky svého vládnutí zadlužit Českou republiku o více než 1 bilion korun, což je zhruba třetina našeho celkového státního dluhu, zatímco doba jejího vládnutí Fialovy vlády bude tvořit jen devítinu období od změny režimu v listopadu roku 1989. To znamená, ty čtyři roky, co vy budete vládnout podle všeho, zatím to tak vypadá, tak je to devítina období od roku 1989, ale přitom za tu vaši velmi krátkou dobu vládnutí jste zničili Českou republiku tak, že státní dluh stoupne o třetinu, což je úplně šílený.

Dynamický růst deficitu veřejných rozpočtů je jedním z hlavních důvodů dlouhotrvající vysoké inflace, a tudíž i poklesu reálných příjmů a životní úrovně českých občanů. Podstatná část státního dluhu je spojená s členstvím České republiky v Evropské unii a s platbami a povinnostmi, které z tohoto členství vyplývají. Cílem hnutí SPD je postupné snižování deficitu našich veřejných rozpočtů a vyrovnaného hospodaření státu.

No a co jsou další konkrétní návrhy, které v tomto ohledu máme? Já už jsem jich představil spoustu opakovaně, samozřejmě kdo se zajímá o politiku, tak jsou to notoricky známé naše návrhy, tak přidám ještě nějaké další, co se týče aktuálních záležitostí. Například je potřeba důsledně vymáhat daňové nedoplatky. Nic navíc, jsou to jenom daňové nedoplatky na základě stávajících zákonů. Jen za rok 2022 se jednalo o 100 miliard korun, to jsou poslední aktuální čísla, rok 2023 bude logicky něco podobného.

Dále je potřeba se podívat na zdanění 100 miliard korun vyváděných nadnárodními firmami z České republiky do zahraničí, nebo upravit legislativu tak, aby nadnárodní korporace, protože vyvádí se 300 miliard, odhady jsou až 500, tak například upravit zákony tak, aby byla povinnost určitou část těchto dividend, těchto peněz, reinvestovat v České republice. Na straně výdajů pak musí jít především o razantní omezení veškerých zbytných výdajů do zahraničí. A tady už jsem to říkal mnohokrát, týká se to například předražených nákupů zbraní a vojenské techniky, odvodů do rozpočtu EU a záruk za její dluhy anebo financování konfliktu na Ukrajině.

To je taky opravdu velice důležitý moment, ty záruky za dluhy EU. Protože byste už konečně měli přestat lhát vy ve Fialově vládní pětikoalici, ale i hnutí ANO je probruselská strana, protože nechcete referendum o vystoupení z Evropské unie, chcete, aby Česká republika pokračovala, s naivní myšlenkou, tedy musím říct, že je Evropská unie reformovatelná. No tak to říkal pan Zahradil z ODS, před 20 lety to tady tvrdil ve volební kampani. Obelhali lidi, ODS, a po 20 letech nejenom že Evropská unie, se ukázalo, že není reformovatelná, ale výsledkem té politiky za 20 let je Green Deal, ten šílený Green Deal EU, který nám zdražil energie, potraviny a bydlení tak, že na to dneska lidi nemají. A to zdražení bude ještě pokračovat, jak víte. Teď ta směrnice o tom zateplení, na to už vůbec lidi nebudou mít. O povinném zateplení budov. Teď samozřejmě ta elektroauta taky drahá, nemá to dojezd. Když to lidi prodávají, právě proto ty prodeje jdou dolů i v Evropě těch elektroaut, protože když to lidi pak chtějí prodat, tak zůstatková cena je samozřejmě úplně zlomková, protože to už nikdo nechce koupit. Takže lidi na tom prodělávají, nechtějí to kupovat, prostě je to blamáž. A samozřejmě lidi už na Green Deal nemají peníze, protože ochrana přírody - ano, SPD prosazuje ochranu přírody, ale musí to být rozumně, s tím, jaké máme reálné možnosti, jaké mají naši občané a firmy reálné možnosti, nikoli na základě diktátu Zelených tam někde z Bruselu a z Německa, úplně nereálné návrhy, které úplně zlikvidovaly konkurenceschopnost Evropy. Takže Evropská unie prosadila zákaz prodeje spalovacích motorů od roku 2035. A Fialova vláda brojí proti Číně, a pak se ukázalo, že ten, kdo je největším výrobcem elektroaut, jsou čínské firmy, které to teď dovážejí do Evropy. No další blamáž, další selhání. To je úplně neuvěřitelný! To je neuvěřitelný úplně, co tady předvádí tihleti aktivisti, vedení Evropské unie a Fialova vládní pětikoalice, která to všechno podporuje. Ale pro Green Deal hlasovalo i hnutí ANO. My jsme byli jediní, kdo jsou proti, hnutí SPD, protože jsme věděli, že chceme chránit přírodu, ale musí to být na základě našich reálných možností, nikoli aktivismus.

A my jsme přesvědčeni o tom... Takže ty dluhy, to jsem teď viděl statistiku, statistiku Ministerstva financí, které říkalo, jaké je saldo, jaký je vlastně příjem peněz z Evropské unie, a započítali do toho i příjmy z dotačních programů EU, ale zamlčeli, že například z toho programu NextGenerationEU 39 miliard, že to my budeme splácet, že to splácíme, protože je to, to je ročně 39 miliard, protože to jsou ty dluhopisy do roku 2058 mimochodem, za které ručí Česká republika, a oni to započítávají do příjmů, přestože je to dluh na základě dluhopisů EU, za který ručí všechny členské státy včetně nás, a ten dluh musíme splácet do roku 2058! To znamená, to přece není příjem, ale je to taky náklad. Je to hlavně náklad, že jo? No a takhle se to tam prostě kamufluje. Takže jako kdybyste si půjčili peníze a půjčku počítáte jako čistý příjem? No to snad nemyslíte vážně! Vy tu půjčku snad musíte splácet, ať je to hypotéka, nebo něco. Takže někdo si vezme 2 miliony hypotéku a řekne, dostal jsem 2 miliony? A neřekne, že 2,5 milionu musí splatit potom, a už je splácí každý rok? No co to předvádíte za blamáž? Co to je za čísla?

Mimochodem, když jsem viděl ty náklady, tak když jsem viděl ty příjmy z EU, tak tady vy jako, vy jako eurohujeři tam zapomínáte a nezapočítáváte tam cirka 200 miliard, které nás stojí to členství v EU. To je víc, než odtamtud dostáváme. A to nejsou jenom ty náklady na splácení těch dluhů, ale jsou to třeba emisní povolenky, teplárny, poplatek za obnovitelný zdroj energie. To jsou desítky miliard korun ročně, už jenom tohle, které se započítávají do cen. Samozřejmě mohl bych mluvit i o únicích, o clech. Protože cla, jak víte, tak nevybírá Česká republika, ale vybírá Evropská unie, za zboží, které ale jde do České republiky. I už to je jenom přes 10 miliard kvůli členství v Evropské unii, které bychom si mohli vybírat sami, to clo. Protože přichází to zboží do Hamburku, do Rotterdamu a takhle a tam to zkásne Evropská unie za zboží, které se prodává v České republice, a samozřejmě je to potom započítáváno v té ceně.

Takže kdyby férově, férově bylo započítáno, kolik nás stojí všechny ty regulace, a to nemluvím o regulacích, co všechno firmy musí vyplňovat, a žárovky a záchody a všechno možné, všechno se musí předělávat postupně, tak se podle kvalifikovaných odhadů špičkových ekonomů pohybujeme, jenom náklad na členství je cirka 200 miliard ročně. To znamená, je to mnohem více než nějaké peníze, co odtamtud dostaneme. Takže by bylo dobré, abyste to říkali férově. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP