(20.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za tento návrh. Budeme tedy hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh na přikázání výboru pro veřejnou správu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování číslo 17 se účastnilo 136 hlasujících, pro 62, proti 5. Konstatuji, že tento návrh nebyl schválen.

 

Ještě se rozhlížím. Další návrh nebyl přednesen. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji. Končím prvé čtení tohoto tisku, jakož i projednávání tohoto bodu.

 

Nyní přikročujeme k bodu číslo

 

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o integračním sociálním podniku
/sněmovní tisk 662/ - prvé čtení

Opět z pověření vlády tento návrh uvede pan místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Budu velmi stručný. Já už jsem vlastně uváděl ten princip a benefity, které přináší zákon o integračním sociálním podniku. Toto je tisk 662, taktéž první čtení, a je to vlastně soubor změnových zákonů. Tady bude novelizován zákon o zaměstnanosti, kdy dojde k rozšíření okruhu zaměstnavatelů dodávajících takzvané náhradní plnění za zaměstnavatele OZP a odpovídající spolupráci s integrovaným sociálním podnikem a opravu výše limitu pro celkový objem dodávek v rámci náhradního plnění a zakotvení již zmiňované profilace osob na trhu práce. Dále zákon o zadávání veřejných zakázek, kdy dojde k vyhrazení veřejných zakázek a dalších výhod pro integrovaný sociální podnik při získávání zakázek od veřejných zadavatelů. Dále novelizace zákona o sociálních službách a zákona o Úřadu práce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní požádám, aby se slova ujal pan zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Ještě jednou dobrý večer, vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, kolegyně, kolegové. Také já budu stručný. Jak už pan ministr řekl, jedná se o soubor změnových zákonů, jejichž pomocí by mělo být docíleno komplexnější podpory zaměstnávání osob se zdravotním a sociálním hendikepem. Kromě toho, že tento zákon souvisí s tím sněmovním tiskem 661, takže byl sem do Sněmovny uveden ve stejný den, 28. března, tak jenom ještě zmíním, že je zde navržena dělená účinnost. Ta základní účinnost je od 1. ledna 2025. Pak je tam výjimka týkající se limitu v náhradním plnění, ta by měla platit od 1. ledna 2026. U vyhrazených veřejných zakázek by měla být účinnost nastavena od 1. ledna 2027. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji pěkně. Nyní otevírám obecnou rozpravu. Táži se, zda v ní chce vystoupit některý poslanec či poslankyně? Není tomu tak, obecnou rozpravu končím pro pořádek. Nepředpokládám zájem o závěrečná slova. (Ministr: Ne. Zpravodaj: Ne.) Není.

My nyní opět rozhodneme o návrhu na přikázání výboru k projednání, a sice nejprve o přikázání garančnímu výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? (Nikdo se nehlásil.)

 

Přistoupíme k hlasování, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Jedná se o hlasování o garančním výboru. Kdo je pro výbor pro sociální politiku? Kdo je proti?

Hlasování číslo 18 se účastnilo 140 hlasujících, pro 127, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru. (V sále je silný hluk.)

 

Poprosím o ztišení v sále. Konstatuji, že předsedkyně Poslanecké sněmovny nenavrhla přikázat tento návrh dalšímu výboru. Takže opět, má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Není tomu tak, tudíž končím první čtení tohoto tisku. Děkuji panu ministrovi a panu zpravodaji, končím tento bod.

Ještě se omlouvají paní místopředsedkyně Věra Kovářová od 20.30 hodin z pracovních důvodů a pan ministr Michal Šalomoun od 20.30 hodin z osobních důvodů.

 

Přikročíme k předpokládanému poslednímu bodu dnešního jednání.

 

9.
Návrh poslanců Josefa Bernarda, Markéty Pekarové Adamové,
Marka Výborného, Martina Baxy a Kláry Kocmanové na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích,
o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 354/ - prvé čtení

Stanovisko jsme obdrželi jako sněmovní tisk 354/1. Nyní požádám, aby za navrhovatele uvedl předložený návrh pan ministr Martin Baxa, prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, dovolte mi, abych tady předložil návrh zákona, který podepsala skupina poslanců, ale který, věřím, že může být podporován napříč. Konkrétně se jedná tedy o poslance Bernarda, Výborného, Baxu a paní poslankyni Kocmanovou. Je to návrh, kterým se navrhuje 12. říjen stanovit jako nový významný den, Den samizdatu. Jenom připomenu, že samizdat je tajné vydávání, rozmnožování a rozšiřování knih a periodik, které jsou zakázány, nemohou oficiálně vycházet v totalitních režimech, zejména v komunistických režimech. (Stálý hluk v sále.)

V minulosti i v Česku represivní aparát totalitní moci samizdat tvrdě potlačoval a disidenty, kteří ho vydávali, perzekvoval... (Obrací se na předsedající se žádostí o zjednání klidu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, rozumím tomu. Opravdu, kolegyně, kolegové, je tady takový ten šum, který když se nasčítá, tak není téměř rozumět tomu, kdo hovoří. Poprosím o ztišení na obou stranách sálu.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Já se teď dostanu k tomu samotnému, proč zrovna 12. říjen. Jedná se o jednu z takových méně známých, skoro bych řekl polozapomenutých událostí našich dějin těsně před rokem 1989, kdy už se objevovaly ve větší míře otevřené aktivity nebo petice, které směřovaly proti tehdejšímu režimu. Konkrétně 12. října roku 1988 skupina 92 českých i slovenských vydavatelů samizdatů napsala tehdejšímu komunistickému prezidentovi Gustávu Husákovi otevřený dopis, kde vyjádřili nesouhlas nebo protest proti uvěznění jednoho z nich, křesťanského aktivisty Ivana Polanského z Dubnice nad Váhom. Citace z listu: "Vyzýváme vás, abyste buď Ivana Polanského propustili na svobodu, nebo osvědčili důslednost své zvrácené spravedlnosti tím, že uvězníte nás všechny." (Hluk v sále trvá.)

Jenom pro zajímavost, Slovenská národní rada již přijala obdobný zákon - pamätný deň - 3. listopadu 2020.

Připomenu, že od roku 2016 se...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano. Prosím, opravdu, vím, že už je pozdější hodina. Kdo chcete hovořit, přeneste ten hovor do předsálí. Máme na programu tento poslední bod dnes. Prosím, zajistěme důstojný průběh.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji. Jenom připomenu, že vlastně tato událost se od roku 2016 připomínala vždy 12. října v knihovně Libri prohibiti Jiřího Gruntoráda jako jedna z takových iniciativ, které nás propojovaly s minulostí. Pak vznikla tato iniciativa na prohlášení Dne samizdatu.

Já jsem ten návrh zákona spolupodepsal nejen proto, že s ním samozřejmě věcně souhlasím, ale také že společně s panem poslancem Josefem Bernardem z Plzeňského kraje máme společného kolegu, aktivistu, který se tomuto tématu velmi intenzivně věnuje a který nás žádal o to, abychom tento návrh předložili. Myslím, že za sebe i za své kolegy spolupředkladatele a paní kolegyni spolupředkladatelku můžeme říci, že je to věc nanejvýš užitečná, a myslím si, že zařazení tohoto památného dne nám dá jeden z takových můstků do minulosti a propojení událostí tehdy důležitých s dneškem a s prosazováním hodnot svobody a demokracie. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní poprosím, aby se ujal pan zpravodaj pro první čtení, kterým je pan poslanec Matěj Ondřej Havel. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP