(12.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Víte proč? Protože poté co Bárta slyšel, jak loupíte v té dopravní infrastruktuře - a váš Řebíček, ministr dopravy, toskánská aféra, který vlastnil firmu Viamont, ten stavěl, ano, ten stavěl, střet zájmů - tak přišel Bárta a ten to zastavil, protože si asi myslel, že taky něco kápne. No, nekáplo. Takže 2010 se zastavila úplně výstavba dálnic. Úplně. Výkupy, nebyl ani zákon. Tam jste jednali 20 let s tou... nevím ani, jak se jmenovala už ta paní, ta zemědělka... (Nápověda z pléna.) Havránková. Vy normálně bezostyšně tady lžete, když říkáte, že jste něco připravovali. Takže podle vás se skutečně výkup pozemků, projekt, EIA, stavební povolení, to jste mohli stihnout. No, samozřejmě jste nestihli vůbec nic.

Ten, který tady začal přípravu všeho, co se teď děje, byl Ťok. Ťok. V roce 2016 my jsme otevřeli dálnici Praha-Ústí, 32 let. Vy jste neudělali téměř vůbec nic, protože jste chtěli jenom loupit. To byla vaše strategie. Proč jste vybrali směr dálnice na Vídeň Brno, Mikulov? Proč jste to nedělali přes Břeclav, kde to je pár kilometrů? Po revoluci jste to mohli dělat. Nic jste nedělali!

Takže vy tady vykládáte, že jste tady něco udělali. Jo, ale vy děláte ještě z lidí takové pitomce, že pokud je vyšší investice, tak samozřejmě je potřeba víc peněz. Kdo připravil ty investice? My jsme je připravili. Proč jste už neudělal jeden PPP projekt? Jediný PPP projekt - však jste ani nevysoutěžil toho poradce. Proč to neuděláte? Karel Havlíček to vysoutěžil. Vy už dneska na prosinec tohoto roku chystáte stříhání pásky. Přijde pan premiér a zase bude lhát s vámi. To je naše dílo. Ne, neudělali jste pro to vůbec nic. První PPP projekt odmakal Havlíček. Vy s tím nemáte nic společného. Vy tam nejste ani tři roky a tvrdíte, že jste něco připravili, něco vykoupili, něco zainvestovali? Vůbec ne. Je to všechno to, co bylo připraveno za nás, i všechna ta nádraží, i všechny ty obchvaty. Vy tady ukazujete nějaké grafy, které jste si samozřejmě upravil tak, aby to vypadalo. Udělejte něco Praha-Tábor. Vy jste ze Středočeského kraje, to je váš kraj, tak ukažte a dotáhněte Praha-Tábor. My vám budeme tleskat.

Tohoto roku se dostaneme na hranici s Rakouskem, ne? České Budějovice? Ne? S tím také máte něco společné? Nemáte. Naopak, váš komunální politik v Českých Budějovicích prodražil celou dálnici o miliardu, protože měl pozemky a nechtěl, aby tam šla dálnice, tak se udělal tunel. To je vaše hospodaření! Takhle to je. To je všechno pravda a dá se to všechno dohledat. Takže vy a pan premiér samozřejmě tady prodáváte něco, co vůbec není pravda.

České dráhy. No tak to je skutečně... Škoda, že tu není Karel Havlíček, aby vám na to odpověděl. Vy chcete říct co, to hospodaření? Že když byl covid že klesly tržby na 20 %? No samozřejmě, když byl covid, tak to postihlo veškeré firmy. Takže vy to zase jenom manipulujete. Pokud se vám zdá, že na Českých dráhách došlo k nějakému pochybení, tak dejte trestní oznámení. Vy tady mluvíte o tom, kdo jak koho vybral, ale přece vy jste tam vybral toho Hobzu také bez výběrového řízení, nebo ne? Vybral jste ho. Váš argument byl jaký? Že je výborný. Tak Havlíček jak vybíral? Já nevím, jak vybíral. On vám na to odpoví, když tady bude.

Takže vy se nezdáte, ale vy jste nejen mluvčí, ale vy jste byl vždycky nějak u těch peněz. Vždycky jste byl u těch peněz. V té kampeličce, vysvětloval jste ty Líbeznice. No a to propojení bylo jasné. No tak ty titulky i když dneska pan premiér zpochybnil, asi ti novináři lžou tedy o té kampeličce, když říkají tedy, že ty Ukrajince nikdo neokradl. Tak to je samozřejmě zajímavá informace. Nevím, tady citoval nějakého poslance.

Tady jsou titulky, to jsou titulky médií, která jsou nepřátelská k nám. Lidé z Fialovy kampeličky na železnici. Já je nepřivedl, dušuje se Kupka. No, to je jako zajímavé. Ale to propojení je tam úplně jasné. Tady. Přes problematickou záložnu přišel ODS první velký dar Fialovy éry. To jste vysvětloval dneska, no. Tak fajn, ale byl jste u toho, jste tam dlouho. A vy mluvíte skvěle. To je nejlepší. Vy jste tak krásně mluvil, až jste se stal ministrem. Jedenáct let jste byl mluvčí a potom vás vybrali, protože bohužel ta politika často je o mluvení a ne... Vy máte to štěstí, že jste na rezortu, kde my jsme vám všechno připravili. Všechno připravili. A za nás, když jsme něco otvírali nebo začínali, tak jsme vás pozvali a férově jsme přiznali, že ano, Stanjura, ministr dopravy, v roce 2013 začal opravovat dva úseky D1. Ano, na rozdíl od vás my se chováme férově.

Takže vy jste tady vykládal nesmysly, manipuloval jste, lžete o těch dálnicích. Znovu opakuju, ukažte něco. Pokud dokážete okruh Prahy, co my jsme se snažili, ale nezvládli jsme to. My jsme neni v koalici tady na magistrátu, tak tady - teď tu není pan primátor... Tak to dokažte, my vám budeme tleskat. To by bylo skvělé, kdybyste konečně už dotáhli Pražský okruh. My jsme s Piráty... zkrátka ta spolupráce nefungovala. Takže teď by to bylo skvělé.

Udělejte alespoň jeden PPP projekt. Tak jak to bude s tou třicetpětkou? Bude to PPP projekt, nebo to bude stavět ŘSD? To nevíme. Ale zkrátka vy nehorázně lžete, když tady mluvíte o tom, že vlastně tohle všechno je vaše práce. Není to vaše práce. Není možné ani vykoupit, ani připravit projekt, ani udělat EIA, ani stavební povolení na dálnici za dvaapůl roku. Je to vyloučeno. Vyloučeno. A děláte z lidi blbce. Ale já chápu, že když sami nic nemáte, tak alespoň prodáváte naši práci.

A v té kampeličce asi o tom něco víte, když jste byl u toho, ne? Vy jste tady vlastně argumentoval, jak ten Bahbouh Radvan, jaký je skvělý psycholog. To jsem ani nevěděl, že potřebujeme psychologa. Ale asi jo, asi je potřeba dát tam psychologa na výběr, když ti ředitelé firmy... Takže tolik k vašemu vystoupení, pane ministře. Na ten zbytek, to, co jste tady říkal, určitě Karel Havlíček bude na to reagovat.

Co je strašně zajímavé. Nedávno jsme se dozvěděli, a tím reaguji na vystoupení pana premiéra, který má strašně velkou výhodu, protože ta média vlastně zveřejní jen - tady je titulek, ano, kde v podstatě, jako například Novinky, když dělají z toho reportáž, tak daly krásný titulek, že trpíme závistí a zlobou vůči úspěchu jiných. Novinky akorát nezaznamenaly tu moji otázku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP