(11.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Za sedmé: Okradení tisíců českých domácnosti o 3 miliardy korun. Ano, přes Fialovu záložnu se vypařily úspory tisíců českých střádalů. Právě v Podnikatelské družstevní záložně měla totiž své účty vedle politiků ODS i firma Glocin Limited, jejíž hlavou byl opakovaně odsouzený někdejší člen Krejčířova gangu. Glocin z lidí úspěšně mámil peníze s vidinou jejich zhodnocení, ale jediné, co se zhodnotilo, byl majetek této firmy s virtuálním sídlem v britském Manchesteru. Šéf téhle firmy se minulý týden zcela bez obalu pro Seznam Zprávy dokonce pochválil, jak by bez této kampeličky svůj projekt ani nerozjel. Glocin podle něj mohl podnikat právě jen díky kontu v Podnikatelské družstevní záložně, aniž se musel bát, že mu kampelička účet vypoví, jak se mu to předtím stalo u jiných bank. Ostatně právě kvůli této kauze se děním v Podnikatelské družstevní záložně začal zabývat odbor závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze. Proč měl v kampeličce účet Glocin už díky upřímnosti Aleše Kohoutka víme. Na věrohodné vysvětlení, proč ho tam měl i premiér Petr Fiala, ale stále čekáme. Co víme, že Fialova kampelička zkrátka kromě všeho ještě fungovala jako takový Jánošík naruby. Chudým brala a bohatým dávala.

Za osmé: Nevěrohodné vysvětlení vstupu do kampeličky. Když se na počátku roku poprvé objevila kauza Fialovy kampeličky, byla veškerá pozornost upřena na to, že premiér své členství v Podnikatelské družstevní záložně tajil v majetkovém přiznání. Mně už tehdy bylo jasné, že odpověď spočívá v tom, proč do Podnikatelské družstevní záložny vůbec vstupoval. A jeho zdůvodnění, že to bylo kvůli diverzifikaci rodinných úspor, bylo zcela směšné. V České republice, jak známo, máme úspory v bankovních domech do výše 2,5 milionu korun automaticky pojištěny fondem pojištění vkladů. A troufám si říct, že neznám člověka, který za těchto okolností dá rodinné úspory do kampeličky, kde padají pokuty od České národní banky a kde se popravuje. A můžete se tady smát nám, pane premiére. On tu teď není. Minule jste se smál, že nám po tom nic není a že vyčítat vám to může jenom vaše manželka. No, vy se musíte zpovídat této Poslanecké sněmovně. Vy se musíte zpovídat občanům České republiky, takže rozhodně ne jenom tak, jak jste se to tady snažil glosovat.

Takže pokud Petr Fiala tvrdí, že důvodem, proč ze své banky přesunul 950 000 korun do Podnikatelské družstevní záložny, byla diverzifikace rizik, znamená to, že jeho osobní hotovostní úspory u příslušné banky přesáhly 2,5 milionu korun. Vyzvali jsme ho proto už před dvěma měsíci, aby zveřejnil ověřitelné informace, které potvrdí, že jeho hotovostní úspory v jednom konkrétním bankovním domě přesáhly tuto částku. To jsme nechtěli nějak skandalizovat. My chápeme, že měl na to příjmy, ale tím by doložil vlastně jednoduše, a mohl tuto prostou skutečnost doložit jak majetkovým přiznáním z daného roku, tak zůstatkovým výpisem z bankovního účtu. Tato informace je totiž naprosto klíčová k tomu, aby bylo možné při nejlepší vůli vůbec přistoupit na tezi, že jste svůj krok, pane premiére, činil pouze v prosté naivitě. A podotýkám, že patřím k těm, kteří by vám tuto naivitu i byli schopni uvěřit. Ale rozhodně na ni ve světle informací, které o záložně, jejímž spolupodílníkem jste byl, vyplouvají na povrch, v žádném případě nelze v případě premiéra České republiky přistoupit, aniž byste předložil alespoň základní důkaz. Což premiér této země dva měsíce neudělal. Každý, kdo by se chtěl očistit, přece přijde a snaží se ty důkazy předložit. To je přirozené. Tady se tím chceme vymlčet. Proto jsme nazvali tu schůzi Vymlčené kauzy vládních stran.

Za deváté: Kampelička jako detašovaný personální odbor ministra dopravy. Ukázalo se, dámy a pánové, že chapadla kampeličky ODS sahají až do vedení státních železničních podniků. Hovoříme o neproběhlém výběrovém řízení na šéfa strategické státní společnosti ČD - Telematika, ve které uspěl muž spojený s Fialovou kampeličkou, nebo o výběrovém řízení na generálního ředitele Českých drah, kde figurovali opět lidé spojení s neformálním šéfem kampeličky Bahbouhem. Každý další týden přináší nové a nové informace o aktivitách Fialových a Bahbouhových kampeličníků. Proto nepochybuji, že se brzy dozvíme i to, proč mají šedé eminence ODS spojené s kampeličkou takový zájem o ČD - Telematiku a České dráhy. A dozvíme se a dozvídáme se každý den, že v České republice za aktivní účasti prominentů ODS roky funguje kampelička podezřelých transakcí, podezřelých jmen, kampelička kmotrovských praktik. A premiér země, tedy člověk, který by měl podléhat nejdetailnější veřejné kontrole, svým vkladem a členstvím s touto institucí spojí své jméno.

Z veřejných zdrojů víme, že management kampeličky hovořil o politicích ODS jako o "napálených hnusáčcích", které odrbávali o odkláněné miliony. No jestli tomu tak skutečně bylo a kmotři z kampeličky odrbávali naivní politické podnikatele z ODS, pořád platí, že tím, kdo se na celý byznys skládal, byli občané České republiky! A ti mají právo vědět, jestli mezi oněmi napálenými hnusáčky nebyl třeba i premiér země. Právě proto a pro devět podezření, která jsem tady vyjmenovala a vysvětlila, prosím o otevření mimořádné schůze na téma Vymlčené korupční kauzy vládních stran. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní předsedkyně. A nyní budeme postupovat dále v přednostních právech tak, jak byla přihlášena. Nejprve pan ministr Martin Kupka, poté pan předseda Tomio Okamura, Radim Fiala a další. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, budu reagovat jak na vystoupení pana místopředsedy Havlíčka, tak na vystoupení paní předsedkyně Schillerové. Nejprve tedy k tomu, co zaznělo, když se tu rozohnil Karel Havlíček, jak je to se zahajováním dopravních staveb.

Nikdo z nás si žádné cizí zásluhy nepřisuzuje. Upozorňujeme jenom na to, jakým způsobem se vyvíjela výstavba dálnic v České republice. A tady jsou jasně hovořící data. (Ukazuje graf.) V roce 2022 bylo možné zahájit stavbu 34 kilometrů dálnic. A platí, že pochopitelně tyto projekty předchozí vlády připravit musely, jinak by s nimi nebylo možné začít. Příprava staveb v tuto chvíli představuje různě dlouhou dobu. Podstatné ale je, že ta poslední léta před samotným zahájením jsou nejnáročnější. Nejnáročnější na výkupy pozemků, nejnáročnější na to, jak probíhají ty poslední fáze povolování stavby. V roce 2023 už bylo možné otevřít 56 kilometrů dálničních staveb. V letošním roce je to více než 120 a pro příští rok chystáme otevření dalších 109 dálničních staveb. A ano, platí, že v letošním roce otevřeme rekordní číslo 118 kilometrů dálnic. A nebylo by to možné, aniž bychom urychlili přípravu v těch posledních letech. A je také jasné, že kdyby se nepodařilo i předchozí Poslanecké sněmovně schválit důležité změny zákonů, tak by na tom Česká republika takto dobře nebyla. Tohle jsou ale důležitá data pro veřejnost, protože to znamená, že se podaří postupně splatit dramatický infrastrukturní dluh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP