(11.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Víte, dámy a pánové, k čemu tato vaše zoufalost vede? Že se z Ministerstva financí, které bylo celá desetiletí za jakéhokoliv jiného ministra než toho současného - takže nerozděluji je podle stranické příslušnosti - takže po celá desetiletí bylo konzervativním a respektovaným makroekonomickým pracovištěm, se stalo nejoptimističtější sluníčkové pracoviště, které vidí výhledy ekonomiky dvakrát pozitivněji než Česká národní banka, která ho vidí pozitivněji než Evropská komise, Česká bankovní asociace nebo Komerční banka. Pane premiére, pane ministře financí, nepleťte si laskavě makroekonomickou predikci s PR materiály. Vy máte prezentovat výsledky své práce, nikoliv výsledky prognóz. To musí být výsledek opravdu expertní, vysoce expertní práce.

No, k inflaci bych tady mohla mluvit, k růstu cen, lidé to vědí, my jsme téměř denně na debatách. Včera jsem začala tady v Praze. Tak co, jste spokojení? Líbí se vám ceny, růst cen? Líbí se vám propad reálných mezd? Je to v pořádku? A tak dále. No, možná to zkuste někdy, je to zajímavé, když jste v Praze, předesílám, že jsme byli v Praze. No a když se podívám na čísla, jenom velmi stručně, čísla Českého statistického úřadu, uzavřeli první kvartál tohoto roku tento týden, tak ceny potravin, o kterých jste mluvil, tak ty se snížily, ano, o 0,1 %. Takže dám takový příklad. Při každém nákupu za 1 000 korun spotřebitel, občan ušetří korunu. Ty počty jsou jednoduché: DPH bylo 15 %, teď je 12, 15 %, 150 korun, 12, 120, rozdíl 30 korun, snížení je 0,1. Takže korunu občan, 29 korun řetězec a získává (?) a 29 korun přichází (?) Ministerstvo financí, čili státní rozpočet, jenom tak rychle.

No ale co mi udělalo radost? Nehledejte teď v mých slovech ironii, upřímnou radost, to je vaše doznání, pane premiére, že tempo snižování schodku o zhruba 50 miliard korun ročně, které na rozdíl od vás, od koalice SPOLU, od ODS, prosazovalo hnutí ANO, tak teď vlastně vy prosazujete také. To byl náš plán. Lišili jsme se v té cestě, ale v tom plánu jsme se nakonec shodli, až jste se podívali realitě do očí a zjistili, že to prostě jinak nepůjde.

Vy jste se tady pochlubil, že letošní schodek má být 252 miliard korun. Tak já to kosmeticky upravím a připomenu, že ve skutečnosti je to 270 miliard korun s ohledem na mimorozpočtovou půjčku pánů Stanjury a Kupky za 18 miliard. Patří to do schodku. Debatovali jsme tady o tom na rozpočtovém výboru dlouze, expertně, potvrdil to i náměstek ministra financí pan Mora. Řekl ano, má to být součástí schodku. Položila jsem mu jasnou otázku. Nakonec potvrdil to i předseda Národní rozpočtové rady. Takže je 270, což je vlastně ten limit, ten rámec, přes který byste stejně jít nemohli. Takže znamená to, že ODS snižuje tempem 50 miliard korun ročně, takže takovým, jaké my jsme navrhovali - s jediným rozdílem. Zatímco jádro úspor pětikoalice je zvyšování daní, zdrojem lepšího hospodaření za hnutí ANO vždy byl lepší daňový výběr, hospodářský růst, boj s šedou ekonomikou a úspory na provozu státu.

Takže, pane premiére, my jsme rádi, že jste za tři roky ve vládě konečně vystřízlivěl. Byli bychom ale ještě raději, kdybyste se od nás inspiroval i ve způsobu, jak lépe hospodařit. Místo zvyšování daní je začal vybírat. Místo zvyšování provozních výdajů, a čtu z čísel státního rozpočtu, je začal snižovat. A místo devastace ekonomiky ji začal podporovat. Ale ještě máte rok a půl, takže třeba nějaké sebezpytování a náprava nastane, i když jsem k tomu skeptická.

Ještě poslední reakce na vaše ekonomické vystoupení a sebechválu. Daňová kvóta. Přemýšlela jsem, jak se může premiér vlády, která si střihla nejvyšší zvyšování daní v novodobé historii České republiky, chlubit snižováním daňové kvóty. Ta odpověď tkví v konstrukci tohoto ukazatele. Co je daňová kvóta? Daňová kvóta je podíl vybraných daní na HDP. Takže když měl pan Stanjura loni nejhorší výběr DPH od roku 2012, když pan Stanjura vybral na windfall tax u bank pouhá 2 % plánu, tak tím vlastně úspěšně snižuje daňovou kvótu. Ano, je to tak. ODS nesnižuje daňovou kvótu snižováním daní, ale neschopností daně vybrat, tolerancí šedé ekonomiky a daňových úniků a podvodů! A ještě něčím se dobře tento ukazatel opticky snižuje. Víte čím? Růstem nominálního HDP. A ten této vládě skutečně roste, ale víte proč? Díky 25% inflaci! Takže tak je to s tím vaším snižováním daňové kvóty, abychom si rozuměli.

Tak, to bylo malé ekonomické okénko, kde jsem nemohla prostě nereagovat na pana premiéra. A teď mi dovolte, abych řekla, co mám na srdci k předmětu této dnešní mimořádné schůze.

Dva měsíce uplynuly od chvíle, kdy jsme poprvé vyzvali premiéra Fialu ke zcela konkrétním krokům, kterými by mohl vyvrátit závažná podezření ohledně financování ODS a své role v kampeličce pražské galerky. Dva měsíce, během kterých premiér Fiala nevysvětlil vůbec nic a ani se o to nepokusil. Údajně proto, že podle něj žádný problém neexistuje a že s institucí, do které vložil peníze a jejímž se stal členem, nemá podle svých slov vlastně vůbec nic společného.

Tak si to pojďme shrnout. Je totiž stále více evidentní, že premiér to chce uhrát nejen na svou finanční negramotnost, ale nově zřejmě také na neschopnost uvědomit si souvislosti svého jednání a odpovědnost, kterou on a jeho spolustraníci nesou.

Za prvé: Snaha všechno ututlat. Ano, premiér Fiala roky ve svých majetkových přiznáních lhal, přestože při svém vstupu do záložny podepisoval formulář o nabytí družstevního podílu, který stovky tisíc českých občanů žijících v družstevních bytech velmi dobře znají, své spolupodílnictví v klubové kampeličce českého Palerma tajil do posledního okamžiku. Troufám si tvrdit, že v České republice není kromě předsedy vlády a ODS žádný další občan, který by nevěděl, že družstevní podíl rovná se majetek a že vyplnit majetkové přiznání znamená přiznat svůj družstevní podíl. Tedy pokud nechcete a nepotřebujete něco skrývat. Pojďme dál. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP