Neautorizováno !


(11.00 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

V praxi se těch lidí, myšleno ilegálních migrantů, kteří nedostanou azyl, už stejně nikdy nezbavíme. Představa, že budou podstupovat azylové řízení ve střediscích Evropské unie někde v severní Africe, není z tohoto světa. Nebude to fungovat. Jinými slovy si takový člověk říká, že ten migrační pakt prostě nebude fungovat. Plány, které se teď projednávají na evropské a unijní úrovni, jsou určené k ukolébání občanů střední třídy ve smyslu: Něco děláme, nemějte obavy. Prostě je to něco jako to společné evropské řešení, na které čekáme od roku 2015, které prostě nepřichází.

"Evropské elity už dospěly k pozoruhodné otevřenosti. Postupně se zbavují studu a říkají, co skutečně chtějí. Chtějí jiný politický systém, který už nemusí být nutně demokratický, ale vládnou v něm kádry, které bychom v Německu mohli charakterizovat jako ekosocialistickou kliku," říká bývalý šéf německé kontrarozvědky. "Společnost, o kterou oni usilují" - rozuměj ultralevicové síly v Evropské unii - "se má vyznačovat pestrostí, což je jeden ze základních stavebních kamenů levicové ideologie. Jakékoliv vlastenectví, jakýkoliv pocit identity jsou jim podezřelé a mají být zničeny. K tomu právě slouží i masové přistěhovalectví." Konec citace.

Není na místě být váhavý a schovávat se při hlasování někde v koutě, kličkovat a lhát vlastním občanům. Jen ten, kdo je v tomto odvážný a nelavíruje, jen ten, kdo je rozhodný a při volbě mezi vlastí a Bruselem volí zájmy svého státu a národa, uspěje před soudem historie. Současné vlády Polska, Maďarska a Slovenska nám v tomto ohledu ukazují souvislosti s migračním paktem cestu, po které máme a musíme jít. A já vyzývám premiéra a celou vládu, aby se při závěrečném hlasování na Radě Evropské unie vyslovila jasně proti migračním paktu a aby se mu, i když bude velmi pravděpodobně i přesto schválen, nikdy nepodřídila. Pokud to uděláte, budete mít v této věci vždy jednoznačnou podporu hnutí SPD, pokud tady jde o životní zájmy České republiky. Hlasujte proti migračnímu paktu.

Kolegyně, kolegové, závěrem ještě považuji za nutné říci, že schválení migračního paktu je hořkým plodem reformy fungování Evropské unie skrze Lisabonskou smlouvu v roce 2009. Lisabonská smlouva totiž mimo jiné převedla migrační a azylovou politiku mezi agendy, o kterých se v Radě Evropské unie hlasuje většinově takzvanou kvalifikovanou většinou, tedy není zde možné uplatnit právo veta, jako třeba v záležitostech daňové nebo zahraniční politiky. Pro pořádek ještě dodávám, že já jsem zde ve Sněmovně 18. února 2009 hlasoval proti ratifikaci Lisabonské smlouvy. Bohužel byli jsme v menšině. Většinové hlasování v rámci orgánů Evropské unie je cestou do pekel. A na příkladu migrační politiky, o které jsem teď mluvil, je to jasně vidět.

Je pro mě zcela nepřijatelné, aby byla České republice, ale i jakékoliv jiné zemi vnucena nařízení, jejichž aplikace ji a její, tedy v tomto případě naše občany, zásadně a nenávratně poškodí, což je zcela nepochybně i případ migračního paktu. A o to více to tedy platí, když s takovým nařízením dotčený stát nesouhlasí a prostřednictvím své vlády hlasuje proti němu, což je nyní případ Maďarska, Polska a Slovenska, a já bych si přál, aby to byl případ i České republiky. Přesto je jí vnuceno, a i když je nedodržuje, tak je tvrdě sankcionována, včetně drakonických finančních pokut, a je tedy nucena vybírat si mezi dvěma zly. Ale na to jsme si od Evropské unie už zvykli. Já tuto volbu jako volený zástupce českých občanů v dikci svého Ústavního slibu odmítám podstupovat, odmítám na ni přistoupit. I proto odsuzuji kličkování Fialovy vlády a ministra Rakušana ve věci migračního paktu, a proto říkám jasné ne migračnímu paktu Evropské unie. A proto také opakovaně říkáme, že nás členství v Evropské unii v její současné podobě jako stát zásadně a nevratně poškozuje.

Proto vás, vážené kolegyně a kolegové, žádám, abyste mnou navrhovaný bod podpořili a zařadili na projednávání pléna Poslanecké sněmovny. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane předsedo. Jenom pro pořádek musím konstatovat jednu věc. Já jsem vám udělil slovo, protože jste vystoupil s přednostním právem, ale návrhy pro pořad schůze se musí podat do půl hodiny po začátku schůze. To znamená, váš bod není hlasovatelný, ale slovo jsem vám udělil. Děkuji vám.

Nyní tedy přistoupíme k hlasování. Přivolám kolegy a kolegyně z předsálí.

Ještě předtím přečtu omluvy. Od 10 do 10.32 se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Michael Kohajda, na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Jiří Mašek a do 10 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jiří Slavík, dále upravuje svou omluvu pan poslanec Tomáš Helebrant, který od 11 hodin ruší svoji omluvu. Z členů vlády se do 12 hodin z pracovních důvodů omlouvá pan ministr Pavel Blažek a od 9.15 do 12 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Michal Šalomoun.

Následující postup bude takový, že nejprve odhlasujeme návrhy na pořad schůze, tak jak byly předloženy, poté bych udělil slovo předsedovi volební komise Martinu Kolovratníkovi, aby nás seznámil s proběhlými volbami, a následně otevřeme body podle pořadu schůze. Nejprve tedy se vypořádáme s body pořadu schůze.

Eviduji žádost o odhlášení, já vás odhlásím, požádám vás, abyste se přihlásili svými kartami... Počet poslankyň a poslanců v sále se ustálil.

 

Nejprve tedy první bod. Pan předseda Cogan navrhuje, aby u bodu číslo 158, sněmovní tisk 569, jedná se o novelu vodního zákona tak, došlo ke zrušení pevného zařazení, vrací se do bloku třetího čtení.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 157, přihlášeno je 159 poslankyň a poslanců, pro 81, proti 3. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále návrh od pana předsedy Cogana, k bodu číslo 22, sněmovní tisk 656, novela energetického zákona, aby byl zařazen jako první bod dnes.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 158, přihlášeno je 159 poslankyň a poslanců, pro 159, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále od pana předsedy Cogana bod číslo 21, sněmovní tisk 654. Týká se to vládního návrhu zákona o veřejných kulturních institucích, aby byl zařazen jako druhý bod dnes.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 159, přihlášeno je 159 poslankyň a poslanců, pro 159, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

A poslední návrh od pana předsedy Cogana je bod číslo 23, sněmovní tisk 659, novela zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů s trestné činnosti, jako třetí bod dnes s tím, že další body by se projednávaly v nezměněném pořadí.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 160, přihlášeno je 159 poslankyň a poslanců, pro 159, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP