(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Mě strašně baví, jak pan ministr tady říkal, že po úspěšném předsednictví patříme k zemím - ano, to je, vážení spoluobčané, 2,4 miliardy za pár foteček na červeném koberci, kde neformální summit ovládl Emmanuel Macron, a pan premiér tam podával někomu ruce, těm premiérům, ano. Jinak pro nás totální katastrofa. Když pochválil zelený šílenec, promigrantský Timmermans, naše předsednictví, tak to je polibek smrti. Takže pan ministr mi říká, že jsou zváni do opravdových jednání. Pane ministře, vy ani nevíte, co je to opravdové jednání. Víte, co to je opravdové jednání? To je, když premiér jedná s premiérem nebo s prezidentem na čtyři oči - a na to potřebujete znát jazyky a potřebujete vědět o té problematice něco, jo? Takže vy netušíte, co jsou to opravdová jednání. Tam se dozvíte něco úplně jiného, než média prezentují nebo než se prezentuje na tiskovkách. Kolikrát jsem zažil tiskovky, kde se něco řeklo a vůbec se o tom nejednalo. Ano, to je vysoká politika. Tam se dozvíte, jestli se chystají, anebo jestli se už jedná o míru nebo nejedná. Ale váš pan premiér ani vy jste nikdy takové jednání nezažili, zkrátka protože vůbec nevíte, o čem je řeč.

Vy jste tady kritizoval - ano, já jsem stokrát už řekl ten návod, co je potřeba udělat. Ti vaši novináři, kteří se snaží z nás dělat stále hlupáky, stále něco píšou. Tak ještě jednou, možná si to napíše pan novinář, který byl teď s panem premiérem ve Spojených státech, co je potřeba udělat. My potřebujeme vyhrát evropské volby tak, aby v Evropském parlamentu byla většina na to, aby se zásadním způsobem změnila Evropská komise, aby tam byli lidi, kteří si uvědomují, že tohle je skutečně ohrožení naší bezpečnosti, našeho života v Evropě. Takže co je potřeba udělat? No, je potřeba udělat: zrušit veškeré peníze neziskovkám, které pomáhají pašerákům a ilegální migraci. 20 miliard euro v rámci rozpočtu Evropská unie dává neziskovkám. Neuvěřitelné! Ty neziskovky, které potom čekají a mají tam vlastní lodě na hranici - na moři - s Libyí, aby je naložily. Vždyť do té Libye ilegální migranti lítají letadly, aby se dostali, a mají různé trasy. Informace, které já tady podávám, mám z první ruky. Ti migranti - každý má mobil. Víte, jaká je poslední strategie? Poslední strategie po tom, co v Německu němečtí politici vystupují proti migrantům, tak migranti jdou teď směr Nizozemsko například, ano? Oni jsou organizovaní - vždyť jsem vám to včera ukazoval. Takže zrušit peníze neziskovkám.

Zásadním způsobem bojovat proti pašerákům a konfiskovat jim lodě. Dneska jsou dva způsoby, jak se dostávají migranti do Evropy. Jednak jsou to neziskovky - to jsou ty větší lodě - a potom tam mají motorové čluny, které naloží ilegální migranty, kteří nejdřív musí samozřejmě zaplatit, a v noci je vykládají na španělských plážích - ano, tam je potřeba bojovat proti těmhle pašerákům. Lodě nevyplují - jak jednoduché! Vždyť Austrálie to zvládla. A proč to nezvládla Evropa? Pan ministr se ptal, co jsme udělali? No, tohle jsem tam vlastně říkal. Ale samozřejmě, pokud jsou tam členské státy a pokud Ursula von der Leyen políbila prsten zeleným vítačským fanatikům, tak to nefungovalo. Teď je šance to změnit, protože Evropský parlament rozhodne o tom, kdo bude předseda Komise. Na základě dohody s Evropskou radou potřebuje příští předseda 21 hlasů. Takže možná to už novináři si zapsali a pochopili, o čem tady mluvím.

Takže pan ministr tady vystupoval o společném konceptu - ano, to je ten společný koncept. Tak proč se o to nesnažil, pan premiér Fiala? Zkuste mi vysvětlit, proč Česká republika je jediný stát, který neodmítl tenhle zrádný migrační pakt? Vždyť i váš kámoš Tusk, i vaši kámoši z Polska, se kterými jste udělali nevýhodný kontrakt ohledně dolu Turów - a občané z Libereckého kraje o tom určitě něco vědí - tak i ten je proti. Maďarsko je proti, Polsko je proti. Chápu, že jste chtěli rozbít Vé čtyřku, ale ani to spojenectví s Polskem vám nefunguje, pane premiére, pane ministře. Poláci byli, jednoznačně jsou proti. A to, že někdo napíše nějaký článek, že je budou žalovat? No a co? Vy vůbec nechápete, že my nejsme podřízení Bruselu! Tahle vláda i v rámci boje proti Babišovi nikdy Brusel nežalovala pořádně, i když čeští daňoví poplatníci přišli o peníze. Ano, my nejsme tady gubernie ani kolonie bruselské chobotnice, Evropské komise - nikým nevolení úředníci. Ano, Ursula nebyla ani Spitzenkandidat. Teď je Spitzenkandidat, ale ani nekandiduje. Takže ten post je nejdůležitější, předseda Evropské komise. Bohužel to tak je - místo toho, aby seděla na Radě a psala si poznámky a úkoly, tak tam vystupuje jako rovnocenná předsedkyně Evropské komise, stejně jak Macron nebo další premiéři. A to je samozřejmě ten problém. Takže o to jde, o to jde, abychom v evropských volbách do Evropského parlamentu dostali zástupce, kteří budou konečně myslet na to, že ilegální migrace organizovaná pašeráky je cesta do pekel. A to nemluvím o Green Dealu, kde pan premiér se chlubil, že v Americe, kolik tam bylo firem. Tak je otázka, jestli ty firmy teď investují do Ameriky, že to je jako politika, nebo proto, že vlastně dneska už u nás se nedá pořádně podnikat, protože máme nejdražší ceny elektřiny, stále vysoké. Ano, podnikání pro průmysl v Evropské unii je obrovský problém.

Takže to je náš recept: nedat peníze neziskovkám, aktivně bojovat - aktivně znamená poslat tam policii nebo i armádu proti pašerákům, to je zločin, co oni dělají, porušují zákony - a vyjednat tu dohodu. Proč to nedotáhli tedy? Můžou to dotáhnout, může pan premiér Fiala to iniciovat a říct: Ano, my teď si vezmeme něco na starost. Ano, za nás se to nedotáhlo. Ursula von der Leyen byla na návštěvě v Tunisu a nedotáhla to, ano? Takže to je celý komplex opatření.

Každý, kdo přijde do Evropy z titulu toho, že jde do Evropy pracovat, by měl přijít na pozvání firmy. Ano, my máme nejnižší nezaměstnanost, my bychom měli tady zavést systém - a já o tom mluvím, že hnutí ANO přijde s novým azylovým zákonem, kde budeme chtít, abychom vůbec věděli, a pan ministr tady i mluví o tom, že máme vědět, kdo vlastně žije, ale teď nevím, buď v Evropě, nebo u nás. Já říkám, my potřebujeme vědět - oni už to nebudou vědět, ale my bychom to měli vědět - a pokud jsem pohoršil provládní novináře, že jsem si dovolil říct, že pokud tady policie by měla kontrolovat, kdo u nás je, a všichni, kteří tady pracují, by měli mít nějakou zelenou kartu, nějakou formu, že firma si je objedná, firma ručí za jejich za jejich ubytování, za jejich zaměstnání, když udělají nějaký průšvih, firma za to ručí, a když skončí pracovní poměr, tak zkrátka by neměli tady zůstávat. Z jakého titulu? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP