(19.30 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Jsem moc rád, že ten komplexní pozměňovací návrh, který jste ve spolupráci předložili, odpracovali - a transparentně odpracovali, tak spoustu připomínek, které jsme měli, vyřešil, a ty věci tam byly skutečně zásadní, protože jak jsem ten původní návrh zákona nazval zmetkem, dodneška si za tím stojím, a vlastně je mi líto, že vůbec něco takového se ve Sněmovně objevilo, protože to byla víceméně ostuda. A to, že se pan Válek neodvážil na mikrofon říct, že ho pan Vobořil podvedl, tak to už si musí vyřešit sám a musí si říct, kdo bude tento stát řídit, jestli vláda, nebo úředník, protože to, co tento člověk předvádí, je neštěstí a je to ostuda. Protože my na jednu stranu vlastně jsme, ať už trhem, anebo chováním občanů, anebo prostě těmi zvyklostmi, které se ve společnosti už zavedly, nuceni regulovat - ale vedle toho legalizovat? Musíme nést potom břímě odpovědnosti za to, co tady schválíme a co to ve společnosti následně způsobí. A teď mě vůbec nezajímá, co na to řekne Evropská komise, to je mi úplně jedno. Mě zajímá, co na to řekne občan, a vedle toho mě vlastně ani nezajímá, co na to řeknou společnosti, které na tomto doteď parazitovaly, a parazitovaly vědomě na obchodu se zdravím, řekněme si to tady - nijak jinak to nebylo, byl to byznys se zdravím.

Mám spoustu poznámek, ale věřím, že vy všichni jste si vědomi, co pouštíme, co pustíme, a i já, i když jsem byl víceméně negativní, přešel jsem do neutrální polohy, ale nyní vás podporuji, protože nezbývá nám nic jiného. Nezbývá nám nic jiného než k tomuto přistoupit čelem, netvářit se, že absolutní zákazy pomůžou, ale vedle toho z tohoto místa znovu vyzývám ministra Válka: Pane ministře, krucipísek, prosím, zařaďte do platnosti a účinnosti této předložené novely kratom na seznam zakázaných látek! Už to konečně udělejte! Slíbil jste mi to. Slíbil jste mi to písemně, slíbil jste mi to tady na mikrofon. Balamutil jste mě! Nebo jste někomu uhnul, doufám, že ne Vobořilovi.

Co se týká těch dalších poznámek, které mám, tak o těch podzákonných normách jsme se bavili. Vedle toho, prosím vás, přestaňte říkat, že jste tímto návrhem eliminovali to tvrzení "trh je před námi". Ten před námi bude dál a tato norma to, že trh je před námi, vůbec nevyřeší. A jak jste říkali, že do 24 hodin můžete, anebo může vláda zařadit látku, která se na trhu objeví a kterou zachytí systém včasného varování - tak je to super, zakážete ji úplně stejně tak, jako teď každý týden na zasedání vlády. Tu látku může zakázat vláda na svém jednání, je to úplně to samé. Takže přestaňte, prosím vás, tento argument používat, protože když se nad tím zamyslíte, tak je to blbost, a spíš přemýšlejte nad tím, jak ukázat těm vykukům, kteří obchodují se zdravím, že prostě se s nimi nebudeme mazlit, protože to může dopadnout úplně stejně - může to dopadnout tak, že ta vláda, i když to bude moct - anebo ministerstvo, i když to bude moct zařadit na seznam zakázaných látek, tak nad tím bude váhat a stane se úplně to samé, co se tady dělo s HHC a co se tady doteď děje s kratomem. Takže, prosím vás, tento argument je naprosto lichý.

Co mě mrzí, a říkal jsem to tady v prvním čtení, je to, že se bavíme o mezioborové a mezirezortní problematice, zapojilo se Ministerstvo zemědělství, zapojilo se jako garant Ministerstvo zdravotnictví - ale, přátelé, prevence! Kde máte Ministerstvo školství, pane ministře? Mluvili s vámi, řešili to? A on tu není. (Řečník upozorněn, že pan ministr je přítomen.) Je, výborně. Řešili s vámi problematiku návykových látek, a zda školství v tomto odvětví, protože školství řeší primární prevenci rizikového chování ve školách - řešili to s vámi? Ptali se vás na to? Možná ano. Ministerstvo vnitra - vymáhání práva, velmi důležité, protože pokud schválíme normu, která bude obtížně nebo vůbec vymahatelná, tak ta norma bude vlastně nanic.

A teď prevence. Co my vlastně dneska říkáme té společnosti, když se tady plácáme po zádech, jakou máme super novelu a jak ten prodej, distribuci, dovoz, a nyní jsem slyšel, i vývoz umíme vyřešit? V důvodové zprávě se dočtu, že jsou to látky k lidské spotřebě. To je také super, takže my vlastně té společnosti říkáme: užívejte to a užívejte si, protože je to v pohodě. Za mě právě to, co té společnosti říkáme při projednávání této novely, je to nejhorší, co můžeme udělat. Je pravda, že dospělý člověk má právo si rozhodovat sám. Ať si rozhoduje sám, každý dospělý je zodpovědný jak za své chování, tak za své zdraví. Ovšem vedle toho si musíme uvědomit, že to, co tady říkáme, neslyší jenom dospělí, že to neslyší ti, kteří následně i s těmi dětmi pracují, a to je potřeba řešit. Je potřeba přidat na primární prevenci.

A teď se vás, kolegové z vládní koalice, zeptám: Kolik z vás hlasovalo pro, když jsem při projednávání státního rozpočtu navrhoval zvýšení rozpočtu na primární prevenci? Kolik vás pro to zvedlo ruku? Kolik vás pro to co udělalo? Teď, u tohoto zákona, se vám hodí povídat si o tom, jak je důležitá primární prevence. Já vám to hlasování klidně donesu: ani jeden! Ani jeden! Já vás prosím, a prosím vás často: pojďme společně podpořit primární prevenci, pojďme si říct, co je špatně. Neříkám, že za předchozích vlád to v této oblasti bylo lepší, ale pojďme se bavit o tom, jak s tím pohnout, protože pokud my tady dneska jsme nuceni přistoupit na regulaci, pokud jsme nuceni přistoupit na to, že budeme mít na trhu nové a nové a nové látky - a tady zdůrazňuji, že já sám nejsem přesvědčen o tom, že látky, které se na tom seznamu psychomodulačních látek například objeví, tak nemám pořád nikde záruku, že ty látky jsou více či méně škodlivé. Já osobně ji nemám a toho se docela bojím. Takže prosím, pojďme se bavit o prevenci. Pojďme si říct, že je pravda, že zákazy nepomůžou, a vedle toho si pojďme říct, co pomůže, protože to víme - víme to moc dobře, co pomůže, pomůže primární prevence.

To, co se objevilo při projednávání tohoto komplexního pozměňovacího návrhu, bylo slovo agentura. Varuji vás před jakoukoliv agenturou, před zřízením nějakého dalšího mimovládního článku, který nám tady bude legalizovat návykové látky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP