(18.50 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Když se nad tím zamyslíte, tak si řeknete, na co takový systém naši předkové vlastně potřebovali? Na to je skutečně těžká odpověď, ale myslím si, že to souvisí s přežitím a přizpůsobením se zevnímu prostředí, v kterém naši předkové žili, kdy já si představuji, že někdy po tom lovu a po tom vypětí prostě se aktivovaly tyto funkce, které pak sloužily k dalšímu přežití a rozmnožování.

Jak jsem tady řekl, co je hodně důležité, tento systém ovlivňuje plodnost, těhotenství a prenatální vývoj, to znamená vývoj dítěte v děloze matky, a velmi zajímavé je, že tento systém ovlivňuje konopí, to znamená látky z konopí, hlavně to THC ovlivňuje tento systém. Možná se pak zeptáte, proč to konopí ovlivňuje, jestli je to náhoda, nebo není. Já si myslím, že to není náhoda. Myslím si, že je to celkem chytrá strategie toho konopí, jak se rozšířit po celém světě.

Kromě toho tady tento systém kontroluje pohyb a motorickou koordinaci, a jak jsem říkal, učení, paměť, emoce a motivaci, takže vidíte, že je jeho účinek mimořádně hluboký, a my si vlastně tím, že jsou používány tyto deriváty kanabinoidů, vlastně do tohoto systému nějakým způsobem zasahujeme a nějakým způsobem ho ovlivňujme. To znamená, že všechny tyto funkce, které jsem tady vyjmenoval, můžeme nějakým způsobem pozitivně, ale bohužel i negativně ovlivnit a můžeme ovlivnit rovnováhu toho systému.

Jak jsem tady řekl, HHC - hexahydrokanabinol je derivátem polosyntetickým tetrahydrokanabinolu, který se vyskytuje marihuaně, v konopí, a vlastně se získává to HHC nějakou technologií výroby, která je problematická, protože přitom vznikají různé formy té účinné látky, které mají různé účinky. Takže pokud se nám podaří takzvaně uvařit nějakou dávku, každá ta dávka vzhledem k zastoupení jednotlivých forem může mít úplně jiný účinek, protože i když ty látky mají stejné složení, ony mají jiné prostorové uspořádání a můžou mít jiné účinky. A kromě toho, že při té katalytické hydrogenaci, při té výrobě používají těžké kovy jako katalyzátory, takže už pravděpodobně vás napadá, že ty těžké kovy se pak z té účinné látky musí nějakým způsobem extrahovat, a pravděpodobně ne vždy se to úplně daří. A ty těžké kovy, které se nejčastěji používají, jsou platina - platinu známe, ta se používá jako cytostatikum - nebo palladium. Tyto těžké kovy mají nejčastěji účinek na centrální nervový systém a já vám pak řeknu, co mohou způsobovat.

Bylo tady už řečeno, co HHC vlastně vyvolává pozitivního. Já to tady nebudu moc zmiňovat, ať tady nedávám nějaký návod pro někoho, že to má užívat, spíš tady budu hovořit o nežádoucích účincích, které jsou krátkodobé - akutní. Jsou to nějaké závratě, sucho v ústech, suché a zarudlé oči, únava, ospalost a výkyvy krevního tlaku. To by nebylo tak hrozné, ale bohužel tady existují dlouhodobé účinky - a ty už jsou daleko nebezpečnější - a to jsou: rozvoj paranoidního stavu, záchvaty úzkosti a dezorientace, celkové zvýšení pravděpodobnosti rozvoje duševního onemocnění, zejména schizofrenie, toxické psychózy, úzkostné a depresivní poruchy. Jako kdybychom neměli mezi naší mládeží dost těchto případů, hlavně tedy depresí a úzkostí - samozřejmě, má to být zakázáno, má to být až od 18 let, ale já si nedělám iluze, že se to od starších jejich kamarádů k těm dětem nedostane. Z účinků neurologických, které mohou způsobovat těžké kovy, tak abych trošku případné zájemce postrašil, mohou z toho vznikat: takzvaný myoklonus, to jsou křeče nebo svalové záškuby, a extrapyramidový syndrom, který se projevuje třesem, tiky a záškuby svalů. Samozřejmě pak záleží na tom, jestli je takový stav dočasný, nebo trvalý.

Teď se podíváme na kratom. Kratom je úplně něco jiného, to je vlastně směs alkaloidů z toho stromu, o kterém tady hovořil můj předchůdce, a vlastně říkáte si, k čemu ty alkaloidy ty rostliny potřebují? Ona každá ta rostlina není pasivní, jak si myslíme, že ona je tak jako bezbranná. Ona každá rostlina má nějakou svou strategii, snaží se ovlivňovat své okolí a snaží se ovlivňovat konzumenty, kteří ji konzumují, takže produkuje látky, které se jmenují, jak jsem říkal, alkaloidy, a ty alkaloidy jednak jsou nechutné, to znamená, že jsou hořké, jednak jsou toxické, to znamená, poškozují ty organismy, a co je nejzajímavější, ty alkaloidy jsou psychotropní, to znamená, že ovlivňují chování těch zvířat a případně lidí, které ty rostliny požívají. Já tady nebudu jmenovat jednotlivé alkaloidy, je jich spousta, třeba takový chinin - ten znáte, ten je hořký, ale kupodivu se používá jako lék na léčbu malárie.

Co se týká účinků kratomu, to tady také zmínil můj předchůdce. Jednak jsou to účinky po malé dávce, to je takové to příjemné, nebudu jmenovat, a pak jsou účinky po vysoké dávce, a ty už tedy zmíním, protože jsem si našel, že po té malé dávce - nebo je oblíbená malá dávka kratomu u studentů, ale teď považte, u řidičů kamionů kvůli nárůstu pozornosti a koncentrace. Ale vysoké dávky kratomu, což samozřejmě - nízká a vysoká dávka, to také tady bylo řečeno, to je velmi pofiderní, protože každý z nás je individuální a pro každého to může být trošku jinak nebo hodně jinak - dělají sedativní účinky a jsou srovnatelné s užitím morfia. Tak si představte, že ten řidič to přežene nebo má individuální vnímavost ke kratomu, k čemu to může vést?

A teď se pojďme podívat na vedlejší účinky kratomu. Ty akutní: zrychlené bušení srdce, svědění kůže, nevolnost, ztráta chuti k jídlu, a ty chronické: úbytky na váze, chronická únava. Tak to nezní tak katastrofálně, ale pozor - při užití vyšší dávky kratomu se výrazně nedoporučuje alkohol, a to proto, že byly popsány případně i úmrtí při kombinaci alkoholu a kratomu. A já si nedělám žádné iluze, že na těch partičkách a zábavách, že si budou dopřávat mladí lidé, kterým bude víc než 18 let, obojího, a ještě si k tomu přidají to HHC.

Dlouhodobé užívání kratomu zase může vést k tomu, co jsem hovořil u HHC, vést k depresím a psychóze. Při dlouhodobém užívání dochází ke zvýšení tolerance k tomu. To znamená, že ten člověk si musí zvyšovat dávkování, aby dosáhl příjemných účinků, takže tím pádem vzniká závislost a abstinenční příznaky jako zvracení, průjem, svalové křeče, úzkosti a nespavost.

A teď já bych si dovolil, než skončím, takové shrnutí a položit pár otázek. Myslím si, že jakékoliv užívání těchto psychomodulačních látek má dopady na lidskou psychiku, a tedy i chování v závislosti na požité dávce a individuální reakci uživatele těchto látek, tedy paušalizace o jejich minimální či omezené zdravotní a sociální nebezpečnosti před tímto faktem neobstojí. Kromě toho, co vede odborníky k názoru, že část uživatelů těchto legálních drog nepřejde k nelegálním a nebezpečnějším drogám? Jak zabrání tomu, aby starší 18 let nekupovali psychomodulační látky dětem a mladistvým? Co vás vede tomu, že se to nebude dít? Jak zabráníte tomu, aby lidé pod vlivem psychomodulačních látek neřídili motorová vozidla, a jak se budou provádět kontroly? Jaké budou limity? Jakým způsobem bude široce a jednoduše prováděna kontrola motoristů a jiných činností? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP