(15.20 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Stejně tak pan ministr nehorázně lhal o nákupu IT techniky pro samosprávy. V rámci prezentace, kterou prezentuje samo Ministerstvo pro místní rozvoj, je tento slide (Ukazuje.), na kterém ministerstvo samo upozorňuje na dopis, který odeslalo samosprávám. Před chvilkou jsme tady slyšeli, že pan ministr říkal, že: Samosprávy - přece na co se to tady ptáte, když v tom dopise to máte všechno jasně napsáno včetně toho, že to bude stoprocentní financování. Tak posuďte sami, milé kolegyně, milí kolegové, dopis, který odeslalo Ministerstvo pro místní rozvoj samosprávám: "Vážený pane primátore/primátorko, starostko/starosto, obracím se na vás v souvislosti s přijetím novely zákona č. 283/2021, stavební zákon, a na to navázané digitalizace stavebního řízení." Píše to paní náměstkyně Leona Gergelová Šteigrová: "Chtěla bych vás informovat, že pro další výkon působnosti stavebních úřadů je nezbytné zajistit především odpovídající výpočetní techniku a vysokorychlostní internetové připojení na všech pracovištích stavebního úřadu včetně spisového (?) a mobilní připojení pro jednotlivé úředníky. Ministerstvo pro místní rozvoj, dále jako MMR, si uvědomuje, že rozpočty vašich úřadů jsou aktuálně velmi napjaté, a zajištění nové výpočetní techniky splňující minimální standardy stanovené MMR by mohlo být komplikované. Proto pro zajištění nezbytného IT vybavení připravuje MMR výzvu v rámci subkomponenty 1.6.1 Národního plánu obnovy. Pro jejich správné nastavení je potřeba z vaší strany aktualizovat prostřednictvím krátkého dotazníku některé potřebné informace, dotazník najdete." Slyšeli jste tam někdo slovo stoprocentní financování nebo nějaké jiné informace o financování? Takže připadá vám divné, že se starostové a starostky zajímají o to, kolik budou muset v těch napjatých rozpočtech kofinancovat, jak to celé bude? Ta výzva na tu IT techniku byla na konci ledna 2024.

A teď pozor. Já jsem pana ministra interpelovala písemně a jedna z otázek byla právě na to školení, jak se tady pokusil se vysmívat jednomu zástupci ze samosprávy, jestli nechápe, co na těch školeních bylo řečeno. Otázka v té interpelaci zněla - velmi ráda ji rozešlu celé Poslanecké sněmovně, abyste viděli, jaký přístup má pan ministr Bartoš k samosprávám této republiky a ke stavebnímu řízení - otázka: "Jakým způsobem bude zajištěno školení k systémům digitalizace stavebního řízení, které je popsáno v harmonogramu výše zmíněné smlouvy, když stavební úřady nebudou v danou dobu" - to znamená první školení v dubnu 2024 - "vybaveny odpovídající ICT technikou?" Odpověď: "Výpočetní technika, která se pořizuje pro stavební úřady, má primárně sloužit k výkonu agendy stavebního rozhodnutí." Nebudu pak dál... A pan ministr vytučnil v té odpovědi, prosím, tady pak, až to budete hledat (Ukazuje.), tuto větu: "Současně je nutné znovu uvést, že školení, které je součástí veřejné zakázky na DSŘ, digitalizaci stavebního řízení, je určeno pouze pro administrátory a technické uživatele na straně zadavatele." Jo? Takže když se vám tady někdo vysmívá, že byste měli projít tím školením a že tomu nerozumíte, ono to pro vás ani nebylo určeno, tady si to můžete všichni přečíst v té písemné interpelaci.

Druhá věc, o které bych se opravdu ráda pobavila. To, že tady pan poslanec hovořil o dynamickém nákupním systému - no, to je jeden druh zakázky, kde samozřejmě se všichni pídí, jak vlastně ta zakázka na ty notebooky a monitory byla vyhlášena, pravděpodobně tedy přes jednu zakázku v rámci dynamického nákupního systému Ministerstva financí nebo Ministerstva pro místní rozvoj. Ale to, že pan poslanec se třeba neorientuje v těch zakázkách... No, přátelé, já si myslím, že se neorientujeme nikdo, protože to si skutečně musíte zahrát na Columba, mít lupu a hledat. Protože představte si, že kdybyste hledali, kde najdete zakázku na elektronickou evidenci dokumentů, tak schválně by mě hrozně zajímalo, kdybych vás nechala hádat, pod jakým názvem byste hledali tuto zakázku. No, já vás nebudu trápit, protože to opravdu byste asi nenašli nikdo. Tak přátelé, elektronickou evidenci dokumentů v rámci digitalizace stavebního řízení najdete pod zakázkou - pozor - Konsolidace licencí Ginis Standard a upgrade na GINIS Enterprise+, jo? Tak jenom kdybyste to hledali, tak prosím vás, pod tímto názvem, protože samozřejmě MMR jde cestou zakamuflovat, co se zakamuflovat dá.

Další tady, co zaznělo od pana ministra, že někdo touží odložit, nebo dokonce zastavit stavební řízení. Pane ministře, že vás hanba nefláká jak starýho syčáka. (Potlesk z řad ANO.) Celé to je jenom o tom, že digitalizace stavebního řízení a celý stavební zákon se má spustit 1. 7. 2024. Neodprezentoval jste ani systémy samosprávám, úředníci jsou úplně v panice, protože nevědí, jak budou od 1. 7. postupovat, a jediné, co se vám opozice snaží pomoct, je, abychom tu digitalizaci odložili o půl roku, aby mohlo proběhnout testovací prostředí. Vy jste se nepoučil z těch vašich digitalizačních zakázek, jaký byl chaos, co se týká přijímacích řízení, jaký byl chaos v eDokladovce a tak dále? A vy chcete takovouhle obrovskou porci ekonomiky, která samozřejmě může mít nedosáhlé (dalekosáhlé?) hospodářské škody, pustit naostro 1. 7. 2024, aniž by to bylo odzkoušeno? To si z nás děláte legraci. Takže nic takového, opozice se vám tady naopak snaží pomoct.

Další obrovské lži: já jsem se ale musela smát a byla jsem trošku ráda, že si pan ministr na tuhle notu tedy naběhl. Digitalizace stavebního řízení, už jsem mu to zdokladovávala mnohokrát. Takže teď je vládě Andreje Babiše vyčítáno to, že postupuje podle legislativních pravidel vlády. To jsme se tedy posunuli! To znamená, že my jsme schválili v roce 2017 teze k novému stavebnímu zákonu, 2019 byl věcný záměr stavebního zákona, který samozřejmě prošel vládou, 2021 byl schválen nový stavební zákon a ty soutěže byly až na podzim roku 2021 v rámci takzvaných soutěžních dialogů, což velmi pozitivně kvitoval i ÚOHS, že to byl velmi správně zvolený instrument. Pan ministr se rozhodl všechna tato výběrová řízení zrušit, a přátelé, toto všechno jsou rozhodnutí ÚOHSu, jenom, abyste věděli. Všechny jeho zakázky ÚOHS zrušil. Pan ministr nemá nic a zadává nám digitalizaci stavebního řízení v jednacím řízení bez uveřejnění.

Nejhorší na tom je, že pan ministr se tady neustále otáčí tím, že nebyl dostatečný personální stav na ministerstvu. Tak prosím vás, kdo jenom trochu znáte státní správu, na MMR byla celá sekce IT, a když máte sekci, tak to není o jednom, dvou, třech lidech, to jsou samozřejmě desítky lidí, které jsou v sekci, protože jinak by vám Ministerstvo financí samostatnou sekci nikdy neschválilo.

A dostávám se plynule k panu Šteffelovi, jestli už to konečně říkám dobře, kde i pan ministr musel uznat v jednom mediálním rozhovoru, že to samozřejmě nebyl žádný poradce ministryně pro místní rozvoj, byl to poradce sekce náměstka pro IT. A teď schválně, jenom abych vás upozornila na tu časovou řadu. Kdypak nám tady vypukla kauza Dozimetr? Vzpomínáme si všichni? Červen 2022. A kdy pracoval pan Šteffel na Ministerstvu pro místní rozvoj? První objednávka 20. září 2019, druhá objednávka 17. 10. 2019. A jestlipak víte, kde byl pan Šteffel od 1. 9. 2020? No, na Dopravním podniku hlavního města Prahy pod vedením pirátského primátora pana Hřiba! (Potlesk poslanců ANO.) Takže pokud někdo chce tady vytahovat tyhlety věci, stejně tak já se můžu ptát, jak je možné, že si přijal pan primátor Hřib za Piráty pana Šteffela, který byl v červnu 2022 v podezření v kauze Dozimetr? Takže, milé pirátstvo, nejdříve si zameťte před vlastním prahem a pak se tady snažte mentorovat samosprávy. Styďte se! Do této doby - a máme 16. dubna - není venku jediná vyhláška ke stavebnímu řízení, jediná! A to je tady tedy skutečně mohu jmenovat, jenom abyste věděli, co to je za porci: vyhláška o stanovení stavebních úřadů, vyhláška o jednotném standardu územního plánování, vyhláška k územnímu plánování a struktuře územně plánovací dokumentace, požadavky na výstavbu jsou dokonce teprve v notifikaci, náležitosti projektové dokumentace, stanovení formulářů, digitalizační vyhláška, vyhláška o dokumentaci stavby - ani jedna není venku. Na MMR máte u všeho napsáno: je to pouze pracovní verze a může se ještě měnit. Máme 16. dubna a vy to chcete spustit k 1. 7. 2024.

Minimálně vás, zástupce koalice, vyzývám k tomu, abyste si pana ministra srovnali, protože nejvíce na to doplatí stavební úřady České republiky. Děkuju. (Výrazný potlesk poslanců ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP