(15.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Další průzkum, opět Centrum pro výzkum veřejného mínění Akademie věd: "Tři pětiny občanů považují ekonomickou situaci České republiky za špatnou." Co z toho vyplývá? Naši občané za Fialovy vlády zchudli nejvíce ze zemí OECD, tedy tam jsou členy všechny vyspělejší země světa. Máme nejvyšší energetickou inflaci v Evropské unii, jsme v recesi, padá průmysl a vládě skoro nikdo nevěří.

Samozřejmě, vláda vůbec neřeší, kde vzít příjmy. Už i mainstreamová média si všimla toho, co tady SPD říká mnoho let, že nadnárodní firmy obírají rozpočet o miliardy přes převodní ceny. Nadto tady velké nadnárodní korporace se u nás často vyhýbají placení daní díky fíglům s takzvanými převodními cenami, kdy svým českým dcerám poskytují poradenství či licence za účelově přemrštěné ceny ty jejich mateřské firmy. Významně si tak snižují daňový základ. Takže podle nás, a už tady k tomu vládu vyzýváme dlouhodobě, by se vláda měla více soustředit na případné daňové podvody velkých korporací, než aby buzerovala drobné podnikatele a živnostníky. Fialova vláda v čele s ODS jdou proti podnikatelům a živnostníkům, je to tady po celou dobu zcela zřejmé, zatímco SPD se snaží podnikatele a živnostníky stejně jako všechny občany hájit. Takže samozřejmě to tady vůbec Fialova vláda neřeší, přestože ten problém tady je. Já vůbec nevím, co dělá ministr financí Zbyněk Stanjura, už jsme ho tady dlouho neviděli, ale pro občany evidentně žádné pozitivní přínosy nemá.

Mimochodem, tohleto opravdu vzbudilo velký ohlas - kdy už i mainstream třeba na Novinkách, ale už jsme o tom mluvili v minulosti, samozřejmě o tom mluvíme od loňska - "Gazprom zvýšil dodávky plynu do Evropy o čtvrtinu. Od loňského října začal ruský plyn proudit i do České republiky. Informuje o tom růstu dodávek agentura Reuters". Fialova vláda slibovala, že nás odstřihne od ruského plynu a že zajistí energetickou soběstačnost z jiných zdrojů. Zase obelhala všechny a tvrdě jsme to všichni zaplatili, všichni občané a podniky v České republice, ty vaše lži a výmysly a vaši aktivistickou politiku. Zatímco okolní země berou levný plyn, vy jste z nás udělali nekonkurenceschopnou zemi. To je šílené, co předvádí pan Rakušan, pan Fiala, pan Bartoš, pan Jurečka a paní Pekarová, kam jste nás dohnali. Takže teď vy na jednu stranu posíláte peníze a zbraně na Ukrajinu a na druhou stranu necháváte vydělávat Rusko, protože skutek utek, a samozřejmě je to velká blamáž vaší vlády. To je opravdu zoufalé, to je neuvěřitelné.

Já jsem také zaznamenal zajímavou zprávu, co tady paní Pekarová, předsedkyně Sněmovny, vždycky tady hovoří o jiných stranách, já jsem o tom mluvil i v Partii na Primě v neděli, kde jsem byl s paní Pekarovou. Teď jsme se dočetli aktualitu 26. 3. 2024, že člen TOP 09 Leoš Hannig, starosta Vápenné, byl odsouzen a dostal tříletou podmínku se zkušební dobou čtyř let a peněžním trestem ve výši 300 000 korun od Vrchního soudu v Olomouci za dotační podvod a zneužití zájmů Evropské unie. Takže jedna z těch hlavních eurohujerských stran Parlamentu, TOP 09, tady rozkrádá unijní dotace, jak může, vaši členové, a to ani nemluvím o tom, co jsme četli včera, jak tam šňupali kokain, ten váš člen, asistent europoslance Pospíšila, TOP 09, bývalého ministra spravedlnosti a europoslance TOP 09, jeho pravá ruka, všichni píšou, šňupe kokain, fetují tam. To je politika TOP 09. To je neuvěřitelné! A paní Pekarová kdyby tady aspoň nemistrovala ostatní a udělala si pořádek ve své straně, jak vždycky komentuje opoziční strany, tak zajímavé je, že tady chybí teď koment vůči vám, jo? Takže vy máte v TOP 09 zloděje, podvodníky, tak to je, soudem odsouzené zloděje a podvodníky, a s dalšími už soud probíhá. Takže tohleto je TOP 09.

Jinak se mi líbilo, jak má paní Pekarová Adamová z TOP 09 strach z toho, že si pan Kalousek založí stranu. Jasně, když si pan Kalousek založí stranu, preference paní Pekarové Adamové jdou dolů, protože nemá co nabídnout za program kromě toho, že tady opozici o několika milionech opozičních voličů, občanech, říká, že jsou populisté a extremisté a uráží tady miliony lidí. Samozřejmě tohleto je problém. Tohleto je bod číslo 1.

Jako bod číslo 2 na program dnešní schůze bych se chtěl věnovat tomu, abychom tady s vládou probrali výroční zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu za rok 2023. Je zajímavé, jak k tomu všichni mlčí. Nejvyšší kontrolní úřad, který je nezávislou organizací, ve své výroční zprávě za rok 2023, vyšlo to minulý týden, říká - a je to výroční zpráva za rok 2023, to znamená, Fialova vláda - že vysoká inflace vedle k poklesu reálných příjmů. Dále, nedošlo k ekonomickému růstu. Dále, nepodařilo se snížit tempo zadlužení. Dluh meziročně vzrostl o 216 miliard korun, na konci roku bude 3,1 bilionu korun. O tom už jsem mluvil. To je zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, nezávislého, o Fialově vládě. Dále, obsluha dluhu od roku 2019 se zvýšila o 29 miliard korun na 68,3 miliardy. Dále hovoří o Ministerstvu obrany, že nevyužilo efektivně prostředky. Dále hovoří o tom, co má na starosti ministr Bartoš, předseda Pirátů, je to vicepremiér pro digitalizaci - Piráti. Nejvyšší kontrolní úřad konstatuje, že digitalizace je nízká. Krátce řečeno, selhání na všech frontách.

Takže jsou tady průzkumy veřejného mínění, zpráva NKÚ, průzkumy Eurostatu, statistiky Českého statistického úřadu, a s vámi to ani nehne, přestože jste v mnoha parametrech nejhorší vládou v Evropě nebo jednou z úplně nejhorších vlád v Evropě. Navíc dle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu NKÚ za rok 2023 není Česká republika dostatečně připravena na krize a mimořádné události. Odpovědnost nese neschopný ministr vnitra Rakušan, STAN a Fialova vláda. Z této zprávy vyplývá, že odpovědné vládní instituce podcenily mnohé zásadní události, jako byla například pandemie onemocnění covid-19, a dostatečně se z nich nepoučily. Nejvyšší kontrolní úřad proto varuje před tím, že stát bude v kritických momentech opakovat podobné chyby, což může vést k významným škodám, k plýtvání penězi i k ohrožení zdraví obyvatel. Nejvyšší kontrolní úřad v této zprávě mimo jiné konstatuje, že stále není dotvořen systém ochrany měkkých cílů a slabým místem je i dlouhodobě opomíjený stav ochrany obyvatelstva. Jeho systém má zásadní nedostatky. Občané nejsou dostatečně informováni, chybějí masky i stálé úkryty, kterými je zabezpečeno jen 3,2 % obyvatel. Zásadní odpovědnost za tento stav nese neschopný ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN, který na varování Nejvyššího kontrolního úřadu v toto oblasti opakovaně nereflektuje a jeho zprávy nepřijatelně bagatelizuje. Hnutí SPD na tato zásadní bezpečnostní rizika upozorňuje opakovaně a máme jasné plány, jak zlepšit bezpečnostní a krizový management České republiky včetně systému ochrany obyvatelstva, a disponujeme i experty, kteří jsou připraveni tyto reformy na vládní úrovni realizovat. Takže bod číslo 2 navrhuji bod s názvem Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu o Fialově vládě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP