(21.10 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Já chápu, že to teď pro vás může znít jaksi příliš tvrdě, ale když budete zároveň říkat, že podporujete Ukrajinu, a zároveň říkat, jako tady padlo například od paní poslankyně, která vystupovala asi před hodinkou, že mrtví na Ukrajině pro ni nejsou morálně v pořádku, což věřím, že nejsou pro nikoho, ale současně naznačovat, jako by bylo nějaké jiné řešení, než že Putin přestane zabíjet nebo že bude vytlačen, tak to jsou právě ta "ale", která dělají opravdu veliký problém v té veřejné debatě a velmi rozmělňují tu podporu, kterou deklarujete. Já jsem za to ráda, ale těmito "ale" to pak nejenom znevažujete, ale i podkopáváte. Podkopáváte úsilí nás všech a i to, o kterém vlastně hovoříte sami. Tak poprosím zvažte, jestli jsou ta "ale" opravdu tak potřeba, jestli je potřeba říkat věci, které naznačují, že je jiná možnost, než aby se Putin stáhl nebo než aby byl vyhnán.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Juchelku, poté paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Když už jsme u toho ale, tak já vám to "ale" tedy předvedu v praxi. Pan ministr Stanjura tady řekne: já si cením Andreje Babiše, že napsal blog, a řekne to i paní kolegyně Richterová, jste pro celistvost Ukrajiny, aby Putin vypadl i z Krymu a tak dále, a potom řekne: ale vy tady říkáte plán B a to znamená sklonit se před agresorem. To je to vaše "ale". Neustále rozdělujete společnost. My jsme hlasovali pro jakékoliv usnesení u vojenské pomoci i u humanitární pomoci. Ale vy to pořád zpochybňujete a snažíte se opozici nálepkovat, protože řeknete: vy jste sice všichni tady říkali v těch projevech, že jste pro tu celistvost Ukrajiny, ale - a ještě nás tady budete moralizovat? To je neuvěřitelné! My jsme jako hnutí ANO dali 10 milionů ze svého, ale vy nulu! Andrej Babiš dal tisíce eur ze svého na to, aby zachránil pár dnů po tady této agresi Putina na Ukrajině ukrajinské uprchlíky autobusy, kdy přemlouval řidiče, aby tam skutečně jeli a přijeli s nimi do České republiky, ale vy jste dali nulu! Takže toto jsou ta vaše "ale". My v tom máme jasno, ale vy ne!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní poslankyni Peštovou.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. (Hledí na časomíru a otáčí se k předsedajícímu.) Tady mi asi dochází čas? To nevadí, to nevadí, asi budu rychlá... (Předsedající: Tam, jak začnete mluvit, tak to vždycky překlepnu.) Já budu rychlá. Já jsem si vzala čas pana Juchelky, to bude dobré. Já budu rychlá.

Já bych chtěla tady zareagovat na paní Richterovou prostřednictvím vás, pane předsedající. Kdybyste tady seděla celou dobu a zúčastnila jste se té debaty, kterou jsme tady vedli s panem ministrem kultury, kterému skončila už šichta, tak byste slyšela, o čem jsme se tady bavili. A my jsme to tady krásně rozebírali. To je i to usnesení z toho roku 2022, které má jasně dané, co má vláda splnit, vláda nesplnila... nesplnila, zmáčkněte si čudlíček kdyžtak, můžeme si potom povídat. A ta debata tady pokračovala, vy jste tady neseděla, prostřednictvím pana předsedajícího. Takže prosím vás, nás tady nenapadejte z ničeho. Ta debata byla v klidu, nehádali jsme se, opravdu to myslím vážně, byla v klidu, nehádali jsme se, vyměňovali jsme si názory. A vy zase přijdete a zas to rozvíříte a máte tam další faktické poznámky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. (Poslanec Foldyna gestikuluje.) Ano, poprosím pana poslance s faktickou.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji. (Se smíchem.) Já jsem se zase musel zasmát, když jsem slyšel paní kolegyni Richterovou, když tady říkala, že tedy vadí to vaše "ale". A potom použila slovo "podkopáváte". Dámy a pánové, co jste takový ten ročník, co jestli ještě pamatujete, jak vypadala ta sjezdová prohlášení Gustáva Husáka a podobných komunistických funkcionářů, tak si jistě to slovo "podkopáváte" takhle připomenete. Takže já si myslím, že ještě tady, abychom se nedočkali, že tady budeme přijímat nějaká usnesení podobného druhu, že těch slov "podkopáváte" tam bude tolik, že zase to bude stejné jako poučení z krizového vývoje. (Se smíchem.) Takže, soudruzi a soudružky z vládní koalice, dejte si na to pozor, slovo "podkopáváte" nepoužívejte, my zase nebudeme používat to "ale". (Smích a potlesk z lavic hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní místopředsedkyně se hlásí s faktickou. (Místopředsedkyně Richterová nesouhlasně gestikuluje.) Už nikoliv? Tak v tom případě můžeme přejít k dalšímu řádně přihlášenému do obecné rozpravy, pan poslanec Igor Hendrych.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, já budu maximálně stručný a věcný tady po této rozbouřené debatě, ale neodpustil jsem si také vystoupit, vystoupit s tématem mimo jiné, se kterým tady už vystupuji počtvrté dneska, a má to velmi úzkou souvislost s tématem bezpečnostní hrozby pro Českou republiku, protože se tady akcentuje stále v podstatě jakási vnější problematika, respektive vnější bezpečnost, a velmi málo se hovoří o vnitřní bezpečnosti, na kterou podle mého názoru současná vláda velmi málo dbá.

Na druhou stranu si dovolím odcitovat, co tady říkal včera v 16 hodin pan premiér Fiala. Krátce. "Zajištění bezpečnosti vnitřní i vnější je tou nejdůležitější úlohou státu. Je tak zásadní, že bývalo zvykem, že v těchto věcech opozice s vládou spolupracovala." Naprostý souhlas, tohle bych podepsal a myslím si, že nejsem sám. Pan premiér pokračoval: "Dnes jsme však v situaci, že opozice v tématu bezpečnosti nejen odmítá spolupracovat, ale cíleně podkopává kroky vlády, které k zajišťování bezpečnosti našich občanů vedou." A tady si dovolím kategoricky nesouhlasit, a nesouhlasit v tom smyslu, že se skutečně nevěnuje v dostatečné míře pozornost vnitřní bezpečnosti. Řeknu příklad, už to tady říkali mí předřečníci.

Bezpečnostní sbory jsou momentálně v situaci, kdy nemají peníze na svůj provoz do konce letošního roku. Bezpečnostní sbory, v podstatě univerzálně všechny, já nevidím do jednotlivých podrobně, jenom do jednoho, o tom budu chtít mluvit, a dokonce i některé speciální bezpečnostní sbory, tajné služby, jsou v situaci, kdy nemají zajištěné finance do konce roku. To si myslím, že je docela vážný zásah do vnitřní bezpečnosti tohoto státu. A na tohleto tady nikdo nereagoval a nikdo na to neodpověděl. A já se budu věnovat tomu, jak jsem avizoval na začátku, problematice vnitřní bezpečnosti v souvislosti s fungováním Vězeňské služby České republiky, o čemž jsem tady už několikrát hovořil. Dvakrát jsem se tuhletu problematiku snažil navrhnout na plénum, jednou jsem to interpeloval, odpověď zatím žádnou nemám.

Vězeňská služba je důležitou součástí vnitřní bezpečnosti a v současné době jí chybí už ne 600, jak jsem říkal minule, ale 700 příslušníků ve služebním poměru, což je jedna desetina veškerého plánovaného stavu - to není úplně málo - a dále chybí už více než 200 občanských zaměstnanců Vězeňské služby, zejména na úseku odborného zacházení, přímého kontaktu s lidmi ve výkonu trestu, to znamená odsouzenými, případně obviněnými ve výkonu vazby.

Současná vláda s tím vůbec nic nedělá a důsledek je ten, že ti, kteří v té službě jsou, tak jsou opotřebovaní, slouží mnohem víc hodin, než by měli, slouží je v podstatě za ty nepřítomné příslušníky nebo zaměstnance, což je bludný kruh, neboť to implikuje potom jejich další odchody, a tak dál, a de facto se ten problém prohlubuje, a dokonce během několika, možná dvou měsíců odešlo dalších několik desítek lidí. A to si myslím, že je poměrně vážný problém, protože ve chvíli, kdy Vězeňská služba nebude mít plný stav příslušníků - a to nemá a jsem zvědav, jakým způsobem to tedy Ministerstvo spravedlnosti bude řešit, protože pod to to spadá - tak se bude dít co? Bude se dít to, že budou odsouzení napadat zaměstnance, což se zhusta děje už nyní, minulý rok 58 napadení zaměstnance Vězeňské služby, což je nevídané číslo, z minulosti to byly maximálně nižší desítky. Může docházet ke vzpourám, může docházet k útěkům. Tohleto si přejeme? Já si myslím, že ne. A je to významná součást vnitřní bezpečnosti České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP