(13.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Telenovela graduje. Graduje, protože do ní vstupuje nový šéf zpravodajců, kterého jmenuje Vít Rakušan, který, jak se prokázalo, udržoval styky s hlavou zločinecké skupiny. To ještě nevíme, že ji udržoval Vít Rakušan, to jsme si jenom mysleli. Zatím to bylo jenom tedy na toho nového šéfa zpravodajců. Takže po našem upozornění a po tlaku médií po pár dnech končí. Do toho se prokážou vazby na ODS, na TOP 09. Je zde pokus zdiskreditovat naší poslankyni Mračkovou Vildumetzovou za to, že si dovolila na své svatbě mít svědka, který pět let poté se dostal do toho problému, nebo se to ukázalo, svědka manžela z odéesky? Do toho se provalí, že pan Gazdík nemluvil u výslechu pravdu. To byste fakt nevymysleli, tuhle telenovelu! To fakt se nedá ani vymyslet. A nechybí pochopitelně, to tam ještě chybělo, ani Středočeský kraj. Hnízdo, odkud byl STAN skutečně řízen, jinými slovy horní patro Dozimetru. Tak to tam také je.

A ve 127. dílu Dozimetru se seznámíme s projektem Nové Holešovice. Ano, Hlubuček, Praha, Dopravní podnik - a zase tunel a zase megatunel. A když už to vypadá, že už nebude nic, že už se to uklidňuje, tak prásk a máme tady 128. díl Dozimetru. Včera jste určitě četli, nebo dneska - já to řeknu jinak. Práskáte už na sebe, přátelé. U těchhle lidí to je běžné, to tak bývá. Takže Hlubuček napráská Víta Rakušana a naprosto chladnokrevně na něj ukáže a řekne, že hlavu té zločinecké skupiny mu představil Vít Rakušan. Cituji: "Představte si, že přijde předseda strany, které jste součástí, přivede vám někoho a řekne: toto je člověk, který nám pomáhá, ať už finančně, nebo jakkoliv v rámci strany. Tak vy s ním samozřejmě a přirozeně budete komunikovat." Cítíte to? Vy s ním samozřejmě a přirozeně budete komunikovat. To je síla! Tak odůvodnil navázání vztahů s bývalým spolupracovníkem Krejčíře.

Já vás nechci teď rušit v té telenovele jaksi, milí diváci, ale když si vezmete další popcorn, tak si dovolím malinkou vsuvku. Jaksi pomíjím to, že za tím stál, jak tvrdíme ostatně celou dobu, pan Vít Rakušan. To ať si zodpoví sám. A podle mého názoru by na to měla být samostatná schůze Sněmovny, tak jak zde dneska padlo. Ale úplně nechápu jinou věc, když tedy váš čelný představitel, bývalý, Hlubuček říká to, co řekl, tak že ve STAN je to tak, že když předseda řekne: budete spolupracovat se zločincem, tak vy tak prostě uděláte. To nemáte vlastní rozum? Tak nevíte, o koho se jedná? Mimo jiné ten člověk měl být - jak se to řekne? On byl... Co byl ten člověk? On o sobě tvrdil, že je, a měl to papír... (Zleva: Nesvéprávný.) Nesvéprávný. Děkuju. Děkuju. Teď mi to slovo úplně vypadlo. Takže předseda strany vám představí zločince, který je nesvéprávný, a řekne, že s ním budete spolupracovat, že financujete tuto stranu, a vy mu na to odpovíte: samozřejmě budeme. A vy nám chcete fakt něco říkat? Vy nám fakt vážně chcete něco říkat o bezpečnosti? To je úplně šílené, tohleto.

Ale co je na tom to nejhorší? Že ta zločinecká skupina se vytvořila, a to je fakt jako majstrštyk, geniální politický vehikl k prosazování svých ekonomických zájmů, tedy i hnutí STAN. A do té sítě lapila, a to musím objektivně uznat, celou řadu slušných starostů, i třeba zde členů parlamentu. Ale ten největší problém totiž není v tom, že se v nějaké straně objeví nějaký lump, tomu se nedá asi zabránit, to nemůžeme nikomu vyčítat. Samozřejmě otázka je, jak ta strana se s tím vypořádá, jestli se ho rychle zbaví a tak dál. Ale tady je to o něčem úplně jiném. Tady tihle vykukové, ti lumpové, ti zločinci ten STAN založili. Rozumíme si? Oni ho založili proto, aby dosáhli svých ekonomických cílů! A podařil se jim neuvěřitelný majstrštyk, a to takový, že předseda toho hnutí se stal ministrem vnitra. Chápete už tu telenovelu? Nevymysleli byste to lépe! To ani nejde! To je něco, co nemá v současné Evropě obdoby. To se zapíše do análů víc než ten kokain! A premiér Fiala? Tak ten, místo aby tohle řešil, aby si udělal pořádek, tak kvůli udržení té nesourodé pětikoaliční party od tohohle megaproblému dává ruce pryč.

Takže závěr. Parta, která je až po uši v kampeličce, v Dozimetru, která plundruje s lobbisty Česko, odrbává naše firmy, i běžné firmy, jak jsem se snažil dokázat, nemá jasno, minimálně některé strany té pětikoalice, jak je to vůbec s NATO a s naší účastí v NATO, nás fakt nebude trénovat z demokracie ani z toho, kdo je tady ohrožením bezpečnosti! Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Mám zde jednu faktickou poznámku pana poslance Benešíka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo. Já jsem musel asi na sedm minut opustit sál, proto jsem nebyl schopen reagovat bezprostředně na to, že jsem byl označen za demagoga. Já trvám na tom, že jsem použil fakta. Já jsem nijak nezpochybnil snahy o referendum ohledně přijetí eura. Prostě trvám na tom, že možná vědomě, možná nevědomě, jak kdo, když se konalo referendum o přistoupení do Evropské unie, tak občané zároveň rozhodli o tom, že vstoupíme do eurozóny. Prostě to tak je a ten závazek formálně platí. Já se nebudu přít o to, jestli s tím souhlasíme, nebo ne. To je na každém zvlášť, ale to je fakt, že občané této země o tom rozhodli, a jasně veďme diskusi o tom, jak z toho ven. Zároveň tvrdím, že diskuse o tom, jestli přijmout euro, nebo ne, není bezpečnostní riziko. Je to normální věcná politická diskuse. Já jsem nikdy neřekl, že to je prostě naopak. Takže trvám na tom, že to, co jsem řekl, není žádná demagogie.

A pokud má jakákoliv vláda pochybnosti o tom, že tento závazek platí - on formálně prostě platí, Evropská unie ho uznává jako platný - tak prostě má podniknout právní kroky, aby řekl, my ten závazek neuznáváme a pojďme vyjednávat znovu, protože ta Unie, respektive eurozóna, do které se jsme tehdy skutečně formálně zavázali vstoupit v tom referendu, už je jiná než dnes. Jasně, tak to prostě udělejme. Paní předsedkyně Schillerová byla ministryní financí, pan předseda Babiš byl ministrem financí a posléze premiérem této vlády. Nevím o tom, že by tyto kroky podnikli. Jedna věc je mluvit tady do mikrofonu ne k nám poslancům, oni mluví k vám, voličům (Předsedající: Čas, pane poslanče.), a potom si prostě udělat krásná videa, a druhá věc je toto prosazovat na evropské úrovni.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pane poslanče, čas! A jenom bych chtěla upozornit ctěnou Sněmovnu, že faktické poznámky slouží k bezprostřední reakci na vystupující, ne až po několika skoro hodinách po vystoupení. Takže jenom prosím, abychom nepředbíhali řádně přihlášené v rozpravě tímto způsobem. Děkuji.

A nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Lang.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. Já také ke kolegovi Benešíkovi, prostřednictvím vás. Pane Benešíku, proč tady reagujete na věci, které už se tady vyříkaly, je to v nějakém stadiu? Já jsem myslel, že vy jako za KDU-ČSL budete reagovat na mého předřečníka, pana místopředsedu Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka, který tady zmiňoval jednu z těch věcí v tom svém dlouhém projevu, co slovo, to pravda a to perla, na Dozimetr. Jak vy se cítíte komfortně, že jste v pětikoalici se stranou, která vlastně svoji volební kampaň financovala z trestné činnosti, vlastně z organizované skupiny? To, na co my jsme tady upozorňovali, že vlastně není možné, aby první místopředseda vlády, předseda hnutí STAN, byl zároveň ministrem vnitra? Pan ministr vnitra se donedávna ještě tady dušoval, že určité lidi nezná. Najednou tady Slepičák, který prostě je Slepičák, tak najednou začne vypovídat, možná jako nějaký spolupracující obviněný, a my tady máme najednou tu kauzu posunutou úplně někam jinam. My tady máme prvního místopředsedu vlády, ministra vnitra, který tady vědomě lhal. Tady lhal pan Polčák, tady lhal pan Gazdík, tady další představitelé hnutí STAN prostě lžou v přímém přenosu. Máme tady prvního místopředsedu vlády a zároveň ministra vnitra, který ať chce, nechce, jak já jsem tady kolikrát už říkal, přece jen nějakým způsobem ovlivňuje chod služeb, ovlivňuje chod policie, to si nebudeme přece zastírat, že tomu tak není (je?), a vy se tady vracíte k něčemu, na co není úplně jednotný právní názor, prostě vracíte se tady v tom dvě hodiny poté, co se to tady probíralo, kdy se to tady zase snažíte posouvat úplně někam jinam. Reagujte prosím vás na to, co dneska dal ten Blesk! Vy jako koaliční partner, vám opravdu nevadí, že jste v pětikoalici s někým, kdo je organizovaný, kdo je vlastně organizovaná skupina, kde hučí Dozimetr? Na to mi tady prosím vás odpovězte! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP