(12.00 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Chtěla jsem říct něco podobného jako můj ctěný kolega Jaroslav Bžoch panu poslanci Benešíkovi, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. Nemanipulujte lidi. Prosím, přesně je to tak, jak to řekl můj kolega Bžoch. Navíc se tehdy - a já patřím ke generaci, která tehdy hlasovala, tehdy jsme úplně hlasovali o jiné Evropské unii, bez evropského záchranného mechanismu, bez toho, abychom ručili za závazky předlužených zemí eurozóny. To už není dávno žádný elitní klub. Jejich závazky a zadlužení je v průměru 90 % HDP. My i po vašem dvaapůlletém působení ve vládě máme pořád jenom 44 %. A většina nebo přes polovinu z nich má přes 100 % HDP. A tak bych mohla pokračovat. Takže prosím nemanipulujte. My děláme obrovskou petiční akci, největší zájem je přesně o otázku, jestli chtějí občané euro a vlastně zbavit se české koruny. Budete překvapeni, jak obrovský je odpor proti euru ze strany občanů. Děláme to po celé republice od Šumavy po Jablunkov.

K panu poslanci Lochmanovi, vaším prostřednictvím. No, pane poslanče, prosím vás, prostřednictvím paní místopředsedkyně, zameťte si před vlastním prahem! Vy, kteří jste přinesli Slepičáka, Dozimetr, vy, kteří máte prostě máslo na hlavě, že byste měli chodit kanálama, tak tady budete urážet a kopat do Andreje Babiše? Styďte se! (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Helebrant a potom paní poslankyně Válková. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem také chtěla zareagovat na pana poslance Lochmana, ale zase hrdinsky utekl ze sálu, to je u něj klasika. Takže když jste tady křičel nebo vykřikoval, že tady pan Babiš mluvil dvě hodiny, on aspoň mluvil v otevřené rozpravě, takže jste na něj mohli reagovat. Kdežto vy, když jste tady mluvili včera, tak jste mluvili před otevřenou rozpravou a měli jste tady svoje sáhodlouhé projevy. A nikdo z nás nemohl reagovat, proto jste tady měli samozřejmě ta naše hesla, kde jsme vám jasně říkali, co bychom rádi my řešili. A ne tuto nesmyslnou schůzi.

Pane poslanče Lochmane prostřednictvím paní předsedající, jak vy si představujete tu svobodu? Vždyť vy tady už máte skoro ta hesla, která byla kdysi dávno: Kdo nejde s námi, jde proti nám. Kdo má jiný názor, tak je dezolát, tak je frustrát, tak je chcimír. Prostě jenom ta vaše pravda je tou pravdou a nikdo jiný si nemůže dovolit vám oponovat! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Helebrant, připraví se paní poslankyně Válková a následně pan poslanec Benešík. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuju za slovo, paní předsedající. Já bych chtěl reagovat na kolegu pana Benešíka vaším prostřednictvím, a chtěl bych něco k těm číslům. Kolega Benešík nám tady říkal, že přes 70 % lidí hlasovalo pro vstup do Evropské unie, tudíž i pro euro. Ale ta čísla jsou trochu jiná: 77 procent lidí, kteří se účastnili, a účastnilo se 55,21 %% a ano řeklo 77,33 % z těch hlasujících, což znamená, že to je - zhruba 41 % ze všech oprávněných voličů chtělo vlastně podle té vaší teze euro a vstup do Evropské unie. Tudíž já si nemyslím, že by znova otázka a případné referendum o tom, jestli chceme, nebo nechceme euro, byla nějaká závadná a pohrdali jsme voliči. Protože ani v tom prvním referendu nebo ani v tom referendu o vstupu nehlasovalo pro vstup více než polovina oprávněných voličů.

Navíc referendum z mého pohledu je takové malé referendum každé volby, a přece ty výsledky v těch volbách dopadají různě. Tak nemůžeme jako dogma mít, že jednou jsme něco řekli tak a bude to tak navždy. Takže z mého pohledu referendum nejen o přijetí eura je legitimní, a pokud ho ani v tom prvním referendu většina lidí nechtěla, tak není problém ho přece uspořádat. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím další přihlášenou s faktickou, paní poslankyni Válkovou.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, samozřejmě že ten můj krátký příspěvek se bude týkat toho, co řekl pan poslanec Benešík, vaším prostřednictvím, pane předsedající. No, já si myslím, že pokud bychom to vzali doslova, tak opravdu by byla pravda to, co já doufám, že úplně pravda není, že my právníci jsme arogantní, politici že jsou ještě arogantnější a ti, kteří jsou ve Sněmovně, jsou nejarogantnější, protože to, co oni vědí, musí vědět všichni občané a musí se podle toho řídit, jinak jim to tedy neumožníme. A to je v podstatě vaše poselství, nebo respektive statement, který jste tady řekl. Protože v tom původním referendu, a bylo by zajímavé udělat k tomu nějaký průzkum, abychom měli tvrdá data, tam se skutečně neptali občanů na to, jestli chtějí euro, nebo ne. To, že to máme ve smlouvách - ale my dva minimálně a myslím, že většina těch, kteří se zabývají evropskou politikou, velmi dobře vědí, za jakých přísných podmínek se může euro přijmout. A tohle nevím, jestli můžeme požadovat po našich občanech.

Čili je naprosto legitimní uspořádat referendum. Já vím, že se tomu bráníte, nechcete ani celostátní referendum, ani referendum ad hoc k euru, ale kladu si otázku, jestli je to nějaký záměr vládní politiky, nebo jestli je to opravdu ta arogance. A to si myslím, pane poslanče, že by byla špatná informace a poselství pro občany, a doufám, že to nechcete - teď jste se přihlásil, takže mi určitě odpovíte na tu otázku - nebo jestli tím chcete jenom odvést pozornost od toho tématu, o kterém se tady dneska bavíme. Jednoznačně si myslím, že referendum k euru nejenže je legitimní, a dokonce že jsme povinni ho uspořádat právě proto, že občané, když původně hlasovali, tak nevěděli, že hlasují i tady o tom. A ti, kteří to věděli, těch bylo hrozně málo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Benešík.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No tak já myslím, že paní kolegyně profesorka Válková to teď jasně řekla, že oni nevěděli, že o tom hlasují, čili jinými slovy, oni o tom hlasovali. To je prostě pravda. Já jsem tady nikdy neřekl, že zpochybňuji snahy o vypsání dalšího referenda. Já jsem to nikdy neřekl. Já jenom říkám, že právě to, co říkal můj ctěný kolega Jarda Bžoch, že o tom nehlasovali - hlasovali, protože každá nová členská země, která tehdy vstupovala, se k tomu automaticky zavázala, pokud neměla vyjednanou výjimku. Otázka je, jestli to lidé věděli. To já nijak nezpochybňuji a nezpochybňuji snahy vypsat nové referendum. To jsem nikdy neřekl. Já se jenom ohrazuji vůči tvrzení, že prostě názor, že bychom měli zavést euro, je bezpečnostní hrozba. Prostě není. A proto jsem se odvolal na to referendum, kde občané, možná vědomě někteří, možná nevědomě někteří, pro to už dávno hlasovali, a nezpochybňuji snahy vypsat nové referendum.

Každopádně, pokud tady řekne bývalá paní ministryně financí jako záležitost, že eurozóna se změnila, jo, ona se možná změnila, ale jako ministryně financí přece mohla tuto otázku vznést na evropské úrovni. Tehdejší pan ministr financí a bývalý předseda vlády a předseda hnutí ANO to mohl také vznést. Česká republika tento svůj závazek, který právně platí, nikdy nezpochybnila. Formálně ho nikdy nezpochybnila. Ano, diskutujme o tom, jestli je to legitimní, není to legitimní, jestli je to výhodné, není to výhodné, ale formálně, i když nejsem právník, byť nějaké právní vzdělání mám, je to tak, že Česká republika se k tomu přihlásila v referendu, vědomě nebo nevědomě, a to pořád platí. A naši ministři financí za hnutí ANO a náš pan předseda vlády za hnutí ANO to nikdy nezpochybnil. O tom my diskutujeme.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Naskočily nám tady další faktické poznámky. Pan poslanec Králíček, připraví se pan poslanec Foldyna a poté paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslanec Robert Králíček: Já se přiznám, vážený pane předsedající, že jsem se v tom trochu ztratil, proto bych se zeptal pana kolegy Benešíka, prostřednictvím předsedajícího, jestli to je názor jeho, nebo celé koalice, nebo jeho a STANu, nebo čí vlastně názor tu reprezentuje? Nebo jaký postoj k euru má celá vládní koalice? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Poprosím pana poslance Foldynu.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji. Já bych chtěl, když tady vedeme tu diskusi o tom a pan kolega Benešík tady předkládá argumenty o tom, jak ti lidé rozhodli o tom či onom, dobře, tak pojďme se zeptat. Podívejte se, je to řada let, co jsme vstoupili do Evropské unie. Výrazně se změnila celá řada parametrů Evropské unie. Diskutuje se i o dalších změnách. Já je nebudu teď všechny vyjmenovávat. Tak je přece demokratické se zeptat veřejnosti, zdali v nich chce setrvat. Zdali se na tu věc dívá stejným způsobem, zdali chce to, co vy jí diktujete v podstatě prostřednictvím evropských komisí a tak dále, zdali chceme to euro ještě dneska, tak jak ho lidé chtěli před těmi roky. Vždyť my jsme přece taky chtěli tu demokracii a teď máme otevřená ústa z toho, co nám tady předvádíte, jak zavádíte cenzuru a tak dále! V roce 1989 90 % lidí nechtělo to, co děláte dneska vy! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP