(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A teď vám přečtu můj příspěvek k neuvěřitelné záležitosti, s kterou každý den něco je. Já vůbec nechápu, jak tohle může v naší zemi existovat. Vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové, když jsem před těmi zhruba dvanácti lety zakládal hnutí ANO, hlavním důvodem, proč jsem to dělal, byla ta nesnesitelná míra korupce - ano, korupci nesnáším - kterou ta země byla doslova prolezlá. Symbolem toho všeho byla ODS. Určitě si to pamatujete, mohl bych vám tady o tom vyprávět dlouho. Média vám nic neřeknou, ona se nevracejí do minulosti, to by bylo dost žinantní. Privatizace, kuponka, banky zničené, Hřebíčkovy dálnice, Dalík, Promopro, ROP Severozápad, mám to tady na čtyřicet stran, ale to nebudu číst. Podvodné financování, to byl rok 1997, tenkrát kvůli tomu padla Klausova vláda. Celé to vyvrcholilo zátahem na Úřadu vlády v roce 2013 a pádem další vlády. Pak už to všichni známe. Předsedou ODS se stal pan Fiala, slušňák, který měl dát ODS novou tvář, která překryje všechny ty průšvihy a schová kmotry. Ale jak se za poslední týdny ukazuje, je to stále stejná strana, kterou v roce 2014 převzal. Všichni ti kmotři a lobbisté vylezli a vrátili se zpátky, stejné praktiky - prostě ta stará známá ODS, jak si ji pamatujeme z devadesátek a nultých let.

Hnutí ANO svolalo tuto mimořádnou schůzi Sněmovny, abychom řešili zapomenutý milion premiéra v pochybné kampeličce, podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz. Mimochodem, ve vaší slavné pětikoalici jsou už tři strany, tři vládní strany, vážení spoluobčané, kde je podezření na černé financování: STAN a TOP 09, tam to dokonce tvrdí policie, že jim kampaň financoval mafián Redl z peněz vyvedených z dopravního podniku, a opakuji, všechno, co tady čtu, i minule, je z médií, médií, nic si nevymýšlíme. A tady vám rád připomenu, co říkal v televizi pirátský poslanec doslova: "Nám STAN říkal, že s námi bude kandidovat, že s námi bude bojovat proti korupci, a pak jsme zjistili, že z těch černých peněz, které ukradli dopravnímu podniku, platili nelegální kampaň, aby nás překroužkovali." Kdybych tohle já řekl, tak mám okamžitě žaloby. Ale pětikoalice drží. Takže ukradli tady, Pirát říká, že ukradl STAN peníze dopravnímu podniku. Popsal to docela přesně, ale nestalo se samozřejmě zase nic. STAN jen změnil barvu na růžovou, zbytek koalice asi nasadil růžové brýle a jede dál. A teď je to podezření i na ODS, proto je ta schůze. Když to člověk čte, tak vůbec nechápu, že kdo tohle tady vůbec toleroval, proč to nikdo nevyšetřoval, ne? Neuvěřitelné.

Chceme dát panu premiérovi a celé ODS prostor vysvětlit, co se vlastně stalo, a bude to i vhodná příležitost pro premiéra Fialu zveřejnit svá daňová přiznání od roku 2011, tedy před vstupem do politiky, jak jsem to udělal já. Ano, když novináři začali zpochybňovat moje finance, tak jsem udělal audit, dvě renomované auditorské firmy, jako jediný politik v historii této země jsem ukázal daňové přiznání od roku 1996 do 2016, kde jsem i deklaroval, že jsem zaplatil 322 milionů daní, mimochodem, jako fyzická osoba. Kde je problém, aby pan premiér předtím, než se stal ministrem školství 2012, mohl to ukázat? A potom mohl ukázat, jaké má majetky a kde na to vzal. Já jsem to udělal. A možná to vyvrátí všechno. Samozřejmě na něj tlak není, protože o médiích jsme si už řekli. Pokud pan premiér je takový hodnotový a ze sebe rád dělá symbol integrity a transparentnosti, této příležitosti využije nejen kvůli sobě, ale především kvůli občanům, kteří očekávají odpovědi.

Začneme od začátku. Máme tu dvě věci. Za prvé zapomenutý milion pana premiéra a pak pochybnosti kolem Podnikatelské družstevní záložny. Jak jsme zjistili z médií 22. ledna, pan premiér Fiala jaksi opomněl vést vlastnictví podílu v Podnikatelské družstevní záložně: "Neuvědomil jsem si, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl. Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, to mě mrzí." A ještě to omlouval tím, že nevyužil žádné finanční produkty, že v Podnikatelské družstevní záložně měl jen účet.

Já bych tedy čekal, že člověk ve vysokých politických funkcích, který se tedy tváří, že řídí stát - a my víme, že neřídí pan premiér vůbec nic - bude mít alespoň elementární právní, ale hlavně ekonomické povědomí, nebo si nechá od někoho poradit. Ale budiž. Nad čím ale zůstává rozum stát, jsou vyjádření pana premiéra ohledně zapomenutého milionu. Zjistili jsme, že pan premiér v roce 2015 objevil princip diverzifikace úspor, tedy princip, o kterém se v rámci finanční gramotnosti učí už děti na základní škole - a Patrik Nacher finanční gramotnost přednáší, napsal o tom i knížku, tak byste si, pane premiére, měl tu knížku přečíst. My jsme se dozvěděli, že pan premiér dá na doporučení lobbistů, pokud jde o jeho vlastní peníze. Finanční produkty totiž nesleduje a bankám moc nerozumí. No, nejen jim. Takže svůj milion dal v té době do nejmenší záložny v zemi, o které předtím pravděpodobně nikdy neslyšel, a to na doporučení svého někdejšího studenta politologie, poradce ODS a lobbisty Miloše Růžičky, tedy pána, který je strašně šikovný, my ho známe, který pásl spoustu tradičních politiků ODS i ČSSD, zejména pana Chovance, trošku i Sobotku. Umí se v tom krásně pohybovat. A zejména na doporučení tohoto lobbisty pan premiér tam dal peníze. Že záložna není banka, pana premiéra Fialu nenapadlo ani tehdy, když dostával pozvánky na valné hromady kampeličky. Kdo další v ní má peníze, stejně jako velikost kampeličky, nezkoumal. My jsme tady po revoluci měli, nevím kolik, 150 kampeliček, a lidé si pamatují, jak je okradly o miliardy. Ani si pořádně nepamatujeme jejich jména, ale média nám to nepřipomenou, tak čas běží, lidé zapomínají.

Takže pojďme dál. Stále je to totiž příběh finančně totálně negramotného člověka, toho času premiéra, který se zaklínal odpovědnou správou veřejných financí. Pan Fiala na tom není taky moc dobře s pamětí. Zpočátku tvrdil, že peníze do kampeličky uložil ve dvou převodech v roce 2015. Nejprve měl dát 700 000, poté 250 000. Nakonec se ale ukázalo, že v roce 2015 poslal 300 000, později 250 000 a pak ještě 250 000. (Premiér Fiala reaguje na vystupujícího.) Zbylý - já, pane premiére, vycházím z médií - zbylý čtvrtmilion pak na účet Podnikatelské družstevní záložně poslal až v červnu 2017. Takže buďme rádi, že aspoň ta částka sedí. Co už moc nesedí, je účel. Tak pan Fiala pošle nějaké záložně milion na běžný účet a po pěti letech ho vybere, aniž by vydělal jedinou korunu. Pravda, v té době jsme měli inflaci pod kontrolou, byla 2 %, ne jako dnes, ale jaksi moc nechápu, proč nešlo o spořicí účet a proč na tom pan premiér nechtěl vydělat ani procento, které banky a finanční ústavy nabízely. V rámci finanční gramotnosti pan premiér by mohl vědět, že u nás jsou vklady pojištěné, že máme na to systém, a rozumím tomu, ale je to celé zvláštní. Takže ono to spíš navozuje dojem, že pan premiér vůbec netuší, co to ekonomika a peníze jsou - ale to si samozřejmě nemyslím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP