(14.30 hodin)
(pokračuje Jiří Kobza)

Na debatě o redefinici manželství lze také vidět, jak ti, kdo se považují a označují za vzor tolerance, dokážou tuto toleranci popírat a nenávidět všechny, kdo mají opačný názor na tuto věc. Okázale proklamují, jak jsou tolerantní, a přitom tvrdě odsuzují všechny, kdo si dovolí něco namítnout. Tato atmosféra samozřejmě je pro nás jako konzervativní demokraty naprosto nepřijatelná.

Stát manželství, tedy svazek muže a ženy, nestvořil, jen jej vždycky uznával a pomáhal mu kvůli zachování rodu národa, lidstva jako takového a výchově následníků, výchově dětí. A děti se rodí právě spojením párů opačného pohlaví. Proto stejnopohlavní svazek z principu nemůže být nikdy manželstvím jako takovým. Vím, že registrované partnerství jako takové může, má ještě institut dalších smluv, plných mocí, posledních vůlí a podobně, kdy může každý individuální pár si narovnat ty vztahy, tak jak potřebují, tak jak jim to vyhovuje. A není proto žádný logický, ani faktický, ani historický precedens, jak by se toto partnerství mělo označovat jako manželství.

A můžu říct, že mně píšou stovky lidí, abych toto přednesl, že manželství je skutečně svazek muže a ženy - táta, máma, babička, dědeček, děti. Registrované partnerství je prostě institut sám o sobě, který s manželstvím nemá nic společného. Proto budeme velmi pečlivě sledovat všechny pozměňovací návrhy a všechny formulace, které tady zazní, a budeme přemýšlet o tom, co z toho podpoříme a co ne, protože si myslíme, že historický precedens, zkušenost tisíce let vývoje, který má za sebou rod Homo sapiens, stojí na páru muž a žena. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Berki. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Berki: Vážená paní předsedkyně, kolegové, kolegyně, dovolím si ve faktické jen několik faktických poznámek na pana kolegu. Manželství je věc, která je tu tisíce let, ale rozhodně i právně se upravuje. Zřejmě si myslím, že nechcete říct, že tak jak bylo manželství vnímáno za středověku, tak máme manželství vnímat i dnes.

Duhu? Duhu si rozhodně pro sebe nikdo neuzurpuje. Už jsem to říkal jednou, nechoďte s tímto argumentem, prosím. (Předsedající: Prostřednictvím.) Já jsem na začátku... (Předsedající: Omlouvám se.) Protože reaguji celou dobu na pana kolegu.

Co se týká narovnání práv a povinností, nechtějí to jenom homosexuální lidé pro sebe. Součástí té iniciativy jsou heterosexuálové. Není to něco, že chceme práva pro sebe. Ale chceme, aby ten vztah byl narovnán, aby tam nedocházelo ke zbytečné diskriminaci. Netuším moc, proč já bych si měl některé věci upravovat plnou mocí a podobně, když někdo jiný ve stejném postavení to udělá automaticky tím svým svazkem.

A co se týká precedentů, v jiných státech to lze, nevytváří to tam problém. Netuším, proč by to nešlo u nás.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se vracíme do obecné rozpravy a pan ministr Jurečka je dalším přihlášeným s přednostním právem. Následuje s přednostním právem pan ministr Baxa a pan předseda Cogan je další přihlášený. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré odpoledne. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, veřejnosti, my tady jsme ve druhém čtení a projednáváme novelu občanského zákoníku, které vlastně označujeme v běžném hovorovém prostředí a mediálním prostoru tematicky manželstvím pro všechny. Já tady chci teď prohovořit jako předseda jedné z koaličních stran, neměl jsem tady možnost být při projednávání v prvním čtení, tak nyní si to dovolím také říct, ten názor a ten jasný pohled za nás za lidovce v tomto vystoupení. Nebude dlouhé. Budu stručný a věcný. A tedy, že manželství chápeme jednoznačně jako svazek muže a ženy, ale zároveň také jedním dechem říkáme, narovnejme práva registrovaných partnerů.

Jsme jako lidovci přesvědčení, že pro dobře fungující společnost je důležitou prioritou fungující rodina, která je opřena o manželství, které je svazkem muže a ženy. I když to třeba zní ve světle mnoha problémů, kterým naše rodiny a vztahy čelí, pro někoho někdy až idealisticky, tak je to něco, co bylo pro nás v životě důležité, když jsme byli jako děti, a je to pro nás důležité, když dnes prožíváme role rodičů. Ostatně úmluva o právech dítěte v článku 1 odst. 1 hovoří poměrně jasně, cituji: "Každé dítě je registrováno ihned po narození a má od narození právo na jméno, právo na státní příslušnost, a pokud to je možné, právo znát své rodiče a právo na jejich péči."

Pro nás lidovce je proto dlouhodobě naprosto zásadní hodnota manželství. Manželství, které je svazkem muže a ženy, svazkem, jehož hodnota má své nenahraditelné místo ve společnosti, protože je základním stavebním prvkem a dobrým předpokladem také i stabilní společnosti, díky které mu můžeme přirozeně dávat také nový život. Manželství má být jistota, stabilita rodiny a společnosti, ne módní trend. Je to svorník společnosti, který ji drží pohromadě.

I proto jsme jako lidovci navrhli podporu a ochranu manželství jako svazku muže a ženy do ústavy, a to již v červnu roku 2018. Předkladatelem byl tehdy Marek Výborný a skupina poslanců. Úprava je to stručná a jasná. Rodina, rodičovství a "manželství je svazek muže a ženy" jsou pod ochranou zákona. Považujeme to za důležité zvláště v době, kdy jsou často hodnoty, na kterých stojí naše vyspělá společnost po staletí, relativizovány, někdy i znevažovány, a také i z pohledu ochrany společnosti a systémů erudovány.

Současně také řešíme i další zásadní témata ve společnosti, jako je demografický vývoj, stabilita rodin, mezigenerační solidarita, porodnost či důchodová reforma, u kterých jsou některé z těchto složitých problémů i důsledkem oslabování role rodiny a manželství a společnosti. Nicméně - chci to podtrhnout - nicméně pokud jde o současnou debatu, nyní ve druhém čtení registrované partnery a současnou úpravou právní jasně říkáme, že narovnat práva je potřeba. O tom se tady nemusíme přít.

Naše řešení za KDU-ČSL je prosté a racionální. Jasně podporujeme manželství jako svazek muže a ženy, tedy chceme zároveň také ale narovnat práva registrovaných partnerů, o kterých se zde vede debata již několik měsíců. My lidovci jsme k této debatě přistoupili konkrétně a zodpovědně. Náš kolega poslanec Jiří Navrátil, který se jako první poslanec veřejně přihlásil ke své orientaci, inicioval a připravil konkrétní návrh, který novelizuje celou řadu zákonů tak, abychom tato práva narovnali. Je to sněmovní tisk číslo 483, je tady v Poslanecké sněmovně, bohužel se nedostalo na jeho projednání zatím ani k prvnímu čtení. Tento návrh je zde také i s podporou nás, dalších poslanců našeho klubu. Tento návrh by z našeho pohledu optimálně řešil otázku narovnání práv, která vnímáme, že je třeba narovnat. Za nás lidovce tu tak nabízíme jasně pomyslnou podanou ruku a návrh dobrého řešení. Byl bych rád, kdybychom ho společně mohli schválit a ukázat tak lidem, že se i v těchto někdy složitých emočních tématech dokážeme dohodnout.

Ten náš přístup je přístupem věcným, racionálním, mimo jiné také s ohledem na rozložení sil v Poslanecké sněmovně, kde si troufám říci, že tento náš postup a přístup odpovídá i tomu, co reálně také může v Poslanecké sněmovně získat nakonec většinovou podporu. My z pohledu úprav, které teď ve druhém čtení jednotlivé pozměňovací návrhy přinášejí, se za nás kloníme k té úpravě, kterou přináší pozměňovací návrh poslanců Karla Haase, Pavla Bělobrádka, kolegyně Ožanové. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP