(14.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Nechceme na rozdíl od Fialovy vlády ani euro, ani migranty, ani cenzuru... to je to, co prosazuje Fiala vládní pětikoalice. Já se vždycky musím pousmát nad tou lží, jak dělá ministr vnitra, předseda STAN, Vít Rakušan, dělá nějaké Debaty bez cenzury. Na to samozřejmě žádný soudný člověk nemůže skočit a vidíme, že na to ani neskáčou, protože Fialova vláda v čele s ministrem Vítem Rakušanem, která zcenzurovala a zablokovala, vypnula dokonce web našeho europoslance, europoslance SPD, pana doktora Ivana Davida, bývalého ministra zdravotnictví. Vy jste zablokovali jeho web s názvem Nová republika, že prý šíří informace, které nejsou v souladu s vládní linií, přitom vy jste ta nejprolhanější vláda, největší dezinformátoři, kteří existují. Obelhali jste všechny lidi, slibovali jste, že nebudete zvyšovat daně, a pak jste všem zvýšili daně, takže totálně prolhaná vláda, která se dostala k moci politickým podvodem, protože kdybyste před volbami řekli, že budete zvyšovat daně, vůbec nemáte ten volební výsledek, který jste v roce 2021 dostali. Takže vy jste obelhali lidi, a ještě to dokonce tvrdil pár měsíců zpátky v televizi Nova, v rozhovoru s Reyem Korantengem, tvrdil premiér Fiala, že nebudete zvyšovat daně, přitom pár měsíců potom jste je zvýšili úplně všem a úplně plošně. To znamená, ten, kdo tady šíří dezinformace, lži, podvádí lidi, je právě Fialova vládní pětikoalice. A já už jsem se ptal opakovaně, naši voliči se ptají: Kdy tedy budete šetřeni vy proti šíření dezinformací? Vždyť vás by měli prošetřit, ten váš úřad! Ale samozřejmě vy sami sebe šetřit nebudete, takže je to celé blamáž a je to úplně komické, stejně tak jako lhal ministr vnitra Vít Rakušan, lže lidem i na té besedě. Lidé se ho ptali, proč neodsoudili nacismus, a Vít Rakušan zalhal v přímém přenosu na besedě v Sokolově, kdy řekl, že vůbec neví, že by se tady o něčem takovém hlasovalo. Tak teď koluje to video, už má statisíce přehrání, kdy náš poslanec Jaroslav Foldyna navrhl odsouzení nacistů, a Fialova vláda to odmítla podpořit. Hlasovali jste proti, tady premiér Fiala seděl a ještě zdvihal ruku, že je proti. To znamená, vy tam ještě obelháváte lidi, podporujete nacismus a prostě to je opravdu, už je to opravdu velké zlo a je to problém.

Takže zpátky k tomu tématu... Můžou tady přestat zoufale vykřikovat vládní poslanci a vyřvávat? Já vím, že jste zoufalí a že jste na nervy, ale to víte - vykřikoval tady pan Benešík z KDU-ČSL - no, já vím, že ta vaše 2 % jsou opravdu na nervy z vašeho pohledu, ale mohli byste se začít ovládat a přestat tady rušit práci, jo? Takže já vím, že tady vykřikujete, že jo, ale to je váš vnitrostranický problém, vaše problémy.

To znamená, já chci jenom říct, že tady navrhuji bod: Fialova vláda chce přijmout euro v ČR, protože je to potřeba vyjasnit, aby občané měli tuto informaci.

Bod číslo 2, který chci navrhnout, a to z toho důvodu - je to bod s názvem Podezřelé finance premiéra Fialy - ano, chci to tady navrhnout z toho důvodu, jelikož vím, že je to tématem opoziční mimořádné schůze ve čtvrtek, ale taky vím, že vy zamítnete schválení programu té schůze, aby premiér Fiala nemusel odpovídat a nemusel vysvětlovat. Proto je potřeba tady toto téma zvednout už dnes, v úterý, abyste dostali další prostor se k tomu vyjádřit, protože premiér Fiala by podle mého názoru měl vysvětlit svou roli v Podnikatelské družstevní záložně, která je podezřelá z nelegálního financování politických stran, například ODS, a praní špinavých peněz. Tato kauza dostala už přezdívku, občané tomu říkají Fialova pračka. Takže já chci mluvit o téhleté Fialově pračce. Problémem je to, že premiér Petr Fiala, jak víme, opakovaně neuvedl do svého majetkového přiznání podíl ve výši 950 000 korun v Podnikatelské družstevní záložně a tuto finanční transakci tajil před občany devět let. Devět let ji tajil před občany! Premiér tuto svou chybu, která je zároveň porušením zákona, dosud nedůvěryhodně zdůvodňoval tím, že měl v této záložně běžný účet a neuvědomil si, že to současně znamená i podíl. Prý si to neuvědomil! S Podnikatelskou družstevní záložnou jsou spojená podezření ohledně nelegálního financování politických stran, například ODS, a praní špinavých peněz.

Tato finanční instituce byla problematická i z hlediska kontrolních orgánů státu, takže premiér Fiala měl veškeré informace, protože Finanční analytický úřad tuto Podnikatelskou družstevní záložnu, v roce 2021 jí udělil pokutu za nedostatečné naplňování povinnosti podle zákona proti legalizaci zločineckých zisků a Česká národní banka jí v roce 2002 udělila pokutu za neexistenci vnitřního kontrolního systému.

Hnutí SPD požaduje, aby premiér Petr Fiala občanům vysvětlil, jak se tato záležitost odehrála, a zároveň, a to je důležité, aby zveřejnil veškerá svá daňová přiznání a soupis majetku před vstupem do politiky a nyní, protože potom se samozřejmě může veřejnost dopočítat, zdali tam ten milion korun nějak nehapruje, protože kdyby haproval, tak to znamená, že to mohly být peníze třeba z úplatku. Pokud to premiér Fiala neudělá, stává se tím nedůvěryhodným a měl by podle našeho názoru podat demisi. Takže já bych chtěl dnes jako bod číslo 2 navrhnout bod s názvem Podezřelé finance premiéra Fialy, protože vzhledem k tomu, k závažnosti situace, a dalším a dalším informacím, které vyplouvají na povrch, tak nejenom, že nelze čekat do čtvrtka, ale navíc, jak jsem říkal, ve čtvrtek vy jako vždycky zamáznete, zamítnete tuto opoziční schůzi mimořádnou, takže je potřeba to téma zdvihat už dnes, aby samozřejmě nám to tady premiér Fiala vysvětlil.

Jako téma 3 bych chtěl navrhnout téma s názvem Výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech a v Temelíně. Za hnutí SPD chci říci, že plně podporujeme co nejrychlejší zahájení výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech i v Temelíně, protože kvůli Evropské unii budeme mít nedostatek energie. A o co tady jde? Vláda minulý týden oznámila, že vyzve dva účastníky tendru na stavbu pátého jaderného bloku v elektrárně Dukovany, francouzskou společnost EDF a jihokorejskou společnost KHNP, aby podali závazné nabídky na výstavbu celkem až čtyř jaderných bloků - dva v Dukovanech a dva v Temelíně. Nabídky mají být předloženy do 15. dubna a smlouva s vítězem tendru by měla být podepsána do konce letošního roku. A tady jde o to, že v tuto chvíli, co máme informace, cena v případě výstavby až čtyř jaderných bloků se odhaduje na astronomické 2 biliony korun a samozřejmě je to záležitost na desítky let dopředu, takže my považujeme za velice důležité, aby ještě před konečným rozhodnutím byly o průběhu výběrového řízení a zvažovaných variantách informovány i obě parlamentní opoziční strany, protože tato zakázka překračuje horizont několika volebních období a protože samozřejmě vládě Petra Fialy, upřímně řečeno, nelze věřit vůbec v ničem, protože lžou, jako když tisknou, obelhali občany, pořád se hádají mezi sebou, premiér Fiala nic neřídí. Takže my bychom rádi tyto informace měli také v zastoupení našich voličů, protože bůhví, co tam zase všechno vládní koalice zpacká nebo co tam bude za různé nesrovnalosti, protože je to blamáž na blamáž zatím všechno. A vzhledem k tomu, že volby budou už příští rok, si myslím, že je důležité - stejně jako mimochodem hnutí ANO v minulém volebním období svolávalo na tato témata schůzky i za přítomnosti opozice, sám jsem na těch schůzkách byl, a to považuju za férové, že hnutí ANO svolalo skutečně tyto schůzky ohledně tohoto tendru. Byly to interní schůzky, kde bylo jasně zdůrazněno, že se nemají vynášet informace. My jsme to dodržovali, někteří představitelé současné vládní pětikoalice nikoliv, jak si vzpomínáme. Někteří utíkali hned na tiskovou konferenci a už to tam všechny různé informace sdělovali, což samozřejmě to jméno znám, toho člověka, co to dělal a pak z toho byly problémy. Ale je tady i dnes, že ano, mezi námi v Poslanecké sněmovně, dokonce na jednom z nejvyšších postů tady... Ale jenom chci říci, že je to opravdu velký tendr, tendr, který do budoucna ovlivňuje životy nás všech, 10 milionů lidí, co žijeme v České republice, takže my bychom rádi toto téma tady otevřeli, abychom dostali podrobnější informaci, ale samo řešení může být i to, že se svolá schůzka, na které budou i opoziční strany o průběhu informovány. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP