(10.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Jenom připomínám, že oslovujeme poslance prostřednictvím předsedající. Nyní je přihlášena paní poslankyně Ožanová, připraví se paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, já to spojím do více věcí naráz. Já jsem slyšela dneska kolegu Babku, který říkal, co měla údajně včera říkat paní místopředsedkyně Richterová, vaším prostřednictvím. Já bych jenom chtěla připomenout, že dle ústavy vykonávám mandát poslance osobně a můžu reagovat i na své vlastní kolegy, takže aby bylo jasno, ne pouze na opoziční.

Ke kolegovi Exnerovi, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, vy se domlouváte s opozicí? Já jsem navrhovatelkou zákona, který se týká náhradního mateřství, vy stále komunikujete mezi sebou, myslíte si, že mě nebo ctěnou kolegyni Válkovou vaším prostřednictvím, paní předsedající, kdy my obě jsme předkladatelky, jste nás k tomu přizvali? Nepřizvali. A tak se to děje pořád stále stejně i u dalších věcí. Takže prosím vás, pane poslanče Exnere, vaším prostřednictvím, paní předsedající, zvažte slova. Je to úplně zbytečné. Domnívám se, že k dalším věcem o tom, co my nabízíme nebo nenabízíme, vy nabízíte Dozimetr. No, to fakt našim voličům nabízet nechci.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní předsedkyně Schillerová s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já také navazuji na pana poslance Exnera, pokud se nemýlím. Od prvního počátku, co se začal projednávat tento poslanecký - zdůrazňuji poslanecký, tady nemáme před sebou vládní návrh, který prošel připomínkovým řízením, Legislativní radou vlády - od prvního počátku, od první tiskové konference, ať už oficiálně na tomto místě, nebo ve veřejných zdrojích, ale i osobně na jednání se zástupci pětikoalice navrhuji jednání. Nemuseli jsme tady sedět těch x dní a x hodin. Mohli jsme si to najít, snažit se najít kompromisní řešení tak, jako jsme ho našli u zákona o volbách, který dnes je platný a bude účinný od 1. ledna 2026. A dokonce jsme tehdy našli ústavní většinu.

Toto není zákon na jedno použití. Tento zákon, tato novela, která se teď vlamuje do platné novely, která ale bude účinná od 1. ledna 2026, snad tady není na dva roky. Snad to tak nemyslíte?

Takže tady sedíme jenom kvůli vám, kvůli tomu, že nejste ochotni s námi jednat. Tak o co vám jde? Chcete nalézt kompromis? Chcete prostě nalézt ústavní většinu v této Poslanecké sněmovně, nebo to chcete protlačit silou za každou cenu?

Já jsem sledovala velmi pozorně ta jednání. Většinu času tady jsem, včera jsem byla na Ústavním soudu, tak se omlouvám, ale jinak tady jsem a zjišťuji, že i pro některé z vás jsou některá ustanovení překvapením. A velmi jsem uvítala, pane poslanče Exnere, prostřednictvím paní místopředsedkyně, že jste řekl, že to projedná bezpečnostní výbor. My to navrhneme a já jsem velmi ráda, protože jsem neměla takovou informaci, že jste k tomu přisvědčil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Mašek s faktickou, dále pan poslanec Exner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Také bych rád zareagoval, vaším prostřednictvím, na kolegu Exnera, který mimo jiné ve svém projevu nebo ve své reakci řekl, že to je přece na nás, na opozici, ať pracujeme v zahraničí, ať ukážeme, ať si zlepšíme preference v zahraničí, že to je jenom na nás. Podívejte, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, my jsme samozřejmě mentálně připraveni na to, že to prohrajeme, stoosmička je stoosmička. Ale nechat si radit od vás, prostřednictvím paní předsedající, abychom se snažili v zahraničí si zlepšit preference, od těch, kteří mají tak mizerné preference v České republice a chytají se toho zahraničí jako tonoucí stébla, přitom neváhají porušit ústavu České republiky, neváhají se nepokusit ji změnit - přitom jsme vás k tomu vyzývali, pojďme ji změnit, přizpůsobit těm korespondenčním volbám - prostě mně ty vaše reakce přijdou neuvěřitelné. Posloužil jste, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, jako další startér, zařadil jste se mezi kolegy, kteří sem přijdou a nějakým způsobem se nás v tom všem v tom solidním vyjednávání snaží ještě podloubnout a naštvat.

Prosím vás, my samozřejmě budeme hlasovat proti, my se ale musíme vyjadřovat, musíme tady dávat občanům zprávu o tom, co vlastně chystáte. Jsou to jednoúčelové snahy vaší vlády a tyhle snahy skončí doufám pouze tou jedinou prosazenou korespondenční volbou. Strašně mě mrzí, že zřejmě povede i ke zpochybnění voleb a ke zpochybnění robustního volebního systému, který v České republice dosud existuje. Stojí vám to za to?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Dalším přihlášeným k faktické poznámce je pan poslanec Exner, dále se připraví pan poslanec Lang a poté paní poslankyně Ožanová.

 

Poslanec Martin Exner: Budu reagovat prostřednictvím paní předsedající na oba nebo na několik mých předřečníků. Na paní Mádlovou - já jsem vůbec nemluvil o podvádění, to jste si možná s někým spojila předtím, ale o tom jsem nemluvil vůbec. A druhá věc je, výsledek voleb v zahraničí vůbec nepředjímám. Jenom jsem říkal, že všichni se musíme snažit o všechny skupiny voličů a něco jim nabídnout. Takže se to samozřejmě týká i těch voličů v zahraničí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Lang vystoupí s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Ožanová.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já bych také reagoval na pana Exnera, prostřednictvím paní předsedající. Vy jste to řekl jinak, pane kolego Exnere. Vy jste řekl, že hnutí ANO by se mělo zamyslet a zabojovat o voliče v zahraničí, kde máme nízké preference. Já bych to glosoval tak, že voliči v zahraničí jsou zatím uchráněni všech experimentů, které tady provádíte na voličích v České republice, a možná proto ještě vám tam nějakým způsobem důvěřují. Přesně bych reagoval na kolegu Maška, prostřednictvím vás, paní předsedající, který to jasně řekl. Vy jste ztratili důvěru voličů doma, tak si vytváříte voliče a zkoušíte všechno možné, abyste se zachránili, a hledáte ty voliče v zahraničí. Takže to je taková první glosa.

Druhá věc. To, co tady říkala kolegyně Mračková Vildumetzová, prostřednictvím paní předsedající: my opravdu se jenom ptáme, celý ten druhý týden už se tady ptáme, vznášíme otázky, dostáváme občas nějakou odpověď, ale prostě nejsme uspokojeni. Ta účinnost, posunutí účinnosti od 1. 1. 2025 oproti zbytku zákona, který je účinný od 1. 1. 2026, to úplně čiší z toho, přece to snad každý, kdo má na krku hlavu nejenom proto, aby mu nepršelo do krku, musí z toho vidět tohleto, co v tom vy spatřujete. Přesně to tady bylo řečeno. Prostě my se jenom chceme ptát, nejsme k tomu přizýváni, naše stínová ministryně vnitra za hnutí ANO je ochotna, jsme připraveni se podílet na nějaké pracovní skupině, a vy s námi prostě nemluvíte, vy nás, když se vám to hodí, tak nás přejedete a nazdar - jo, můžeme být opravdu v tom rohu, můžeme šoupat nohama.

A další věc ještě k těm voličům v zahraničí, jak to teď zaznívá z toho prostoru, je tady pořád - voliči v zahraničí jsou chytřejší, jsou obecně bohatší, proto vyjíždějí na různé zahraniční výjezdy, mají větší rozhled, větší politický nadhled, a proto volí strany pětikoalice. Když to tedy otočím, lidé, kteří jsou v České republice... (Předsedající: Čas.) Ještě se přihlásím, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Ožanová je přihlášena k faktické poznámce, poté pan poslanec Zuna. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Já hned obecně řeknu, že budu vlastně reagovat na kolegu Exnera, vaším prostřednictvím. Víte, já jsem tu seděla většinu času a možná, kdybyste tak učinil také, tak byste zjistil, o čem je ta diskuse, že to není jenom o volebních výsledcích, ale je to také o tom, že v zahraničí není bezbřehá korespondenční volba, že jsou pojistky, že ten člověk musí mít nějaký vztah k republice, za kterou volí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP