(0.10 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já avizuji, že to je dnes mé poslední vystoupení, ale dělám ten souhrn jako takový. Nejdřív jsem chtěl reagovat na několik vtipů pana poslance Langa, ale já jsem je všechny zapomněl. Asi nebyly tak dobré.

A teď už věcně k tomu, co se tady odehrávalo. Co se týká zákona o správě voleb, který jsme schválili, tak jistě víte, že seznam voličů bude napojen na registr obyvatel, a i ustanovení, které se vztahuje k volbám v roce 2025, i tady bude přístup do registru obyvatel. Zastupitelské úřady mají přístup do registru obyvatel a zastupitelské úřady tím pádem logicky a jednoduše ověřují, zda daný žadatel, daný člověk, je občanem České republiky nebo není občanem České republiky, protože v registru obyvatel logicky jsou tyto údaje uvedeny.

Dále vyjádření k legislativnímu plánu vlády. Je to plán na rok 2022 - paní kolegyni tady teď nevidím - a je to tam uvedeno druhé odspoda takhle. Je to údaj, který je celkem transparentní. A to že se o něco opozdila ta legislativní činnost, bylo dáno prostě událostmi roku 2022. Ano, zpoždění tam bylo, ale v tom plánu legislativních prací to samozřejmě uvedeno je.

A ještě k té debatě, která se tady směšuje k tomu tisku 585. Není pravda, že spadl z nebe. Není to pravda. V minulém volebním období v bezpečnostním výboru - senátor Tomáš Czernin, dlouhodobé téma, které se tady diskutovalo. Já moc doufám, že kolegyně a kolegové, kteří byli v bezpečnostním výboru, mi to potvrdí. Není to nové téma. Není.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Ondřej Kolář, připraví se paní poslankyně Eva Fialová, potom paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Kolář: Děkuji za slovo. Nejprve bych chtěl vaším prostřednictvím, pane předsedající, poděkovat za ten úžasný projev paní předsedkyně Schillerové, a to nemyslím nijak ironicky. Mně se hrozně líbila ta kultivovanost vašeho projevu ve srovnání s vaším kolegou, který tady sázel jednu invektivu za druhou, a já nevím, jestli úplně cítím potřebu na ty invektivy reagovat.

Nicméně abych to uvedl na pravou míru, já už nejsem starosta. Nějakou dobu už starosta nejsem. Neřekl jsem, že to, čeho jsem byl svědkem a co se odehrálo před mýma očima, se stalo v době, kdy jsem byl starostou. To se stalo dávno předtím a úplně necítím potřebu se k tomu vracet. Všichni víme, že se tady v té republice kupčilo s hlasy. Všichni známe mediální kauzy, které kolem toho byly rozvířeny, a tak nějak si dovolím říct, že tuším, že tady v tom sále sedí více lidí, kteří s něčím takovým přišli do styku. Takže bych neřekl, že to je jenom ojedinělý případ.

Ještě možná k té manipulaci, když už tady je zmiňována. Já si úplně nemyslím, že volební místnosti, které zůstanou zavřené, zamčené přes noc, jsou něco, co zaručuje naprostou bezpečnost. Také známe všichni případy z minulosti, kdy docházelo k odemykání volebních místností, manipulaci s těmi urnami, a nemůžeme zpochybňovat, že se to nikdy nedělo, že takové případy neexistují. Existují. Já se obávám, že každé volby, ať už jsou dělány jakýmkoliv způsobem, vždycky budou dávat nějaký prostor k riziku manipulace těch voleb, vždycky se najdou lidé, kteří budou chtít volby nějakým způsobem ovlivňovat. A nezlobte se, ale když já tady poslouchám všechna ta obvinění, která na naši stranu padají, co všechno se může dít a co všechno chceme způsobit, tak mě napadá takové to rčení - podle sebe soudím tebe. Tak jenom doufám, že nám tady neříkáte, vaším prostřednictvím, pane předsedající, že tohle by se dělo, pokud byste tu korespondenční volbu navrhovali a zaváděli vy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Eva Fialová, potom paní poslankyně Mračková Vildumetzová a pan poslanec Igor Hendrych. Prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Mně se také nechce reagovat na vaše injektiva, prostřednictvím pana předsedajícího. Radši toho necháme.

Já jsem chtěla poděkovat paní předkladatelce, paní Potůčkové. Já jsem se fakt ptala, že jsem se v tom začala ztrácet ohledně toho § 57a, nicméně moje otázka ještě další zněla tak, že co se stane v období, kdy dojde ke ztrátě, odcizení toho patřičného dokladu. Protože když se vám to stane v České republice, tak v tu chvíli je vám znemožněno volit, protože nemáte platný doklad. A to se prostě regulérně stát může. V případě, kdy musel dojet ten dotyčný v zahraničí na zastupitelský úřad, musel se nějakým způsobem identifikovat tímto platným dokladem, což teď v tuto chvíli padá. Tak mně vadí malinko ta dvojkolejnost, že občanovi v České republice to nebude umožněno, pokud to nenahlásí dostatečně dopředu, což chápu, že může být tak úžasný a zodpovědný a že to půjde nahlásit okamžitě, což by bylo to nejlepší, ale stát se to může, že ten doklad nebude platný, a přesto odvolí korespondenčně. Tak proto se chci na to ptát. To byla druhá část mého dotazu.

A jenom ještě tady, co říkal pan ministr ohledně registru obyvatel a že zastupitelské úřady budou propojeny. Ano, budou na základě správy voleb, co jsme odsouhlasili. Ale to je právě ta účinnost od roku 2026. Tak buďte vstřícní a posuňte účinnost pro poslaneckou volbu do roku 2026 a nemusíme se tady dál bavit o tom, co by, jak by hypoteticky, a tím pádem se nebudeme muset handrkovat, jestli to bude opravdu doložitelné, nebo nebude, protože do toho registru je povinnost nahlížet až od roku 2026. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Igor Hendrych. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já už také slibuji, že vystupuji naposled dnes. Děkuju panu ministrovi vnitra, který tady řekl, že všechny údaje jsou v základních registrech neboli v registru obyvatel. Já doufám, že všichni teď sledujete určitě někde na sítích, co se děje s naší eObčankou, která tedy způsobuje to, a já jsem tady na to upozorňovala, že si uděláte Digitální informační agenturu, že po věcné rovině to bude pod Ministerstvem vnitra a po té prováděcí to bude pod Digitální informační agenturou. Ale když se ke mně teď dostávají opravdu zprávy, že ty registry na základě toho, že tedy se nejdříve měly dát do pořádku, a pak se mělo přijít s tou eObčankou a že zítra lidé, kteří budou chtít podávat DPH, tak aby si připravili papír a tužku, jak to bude i s přijímačkami a s dalšími věcmi, tak opravdu je to obrovská hrozba a jsem zvědavá, měl by se k tomu podle mého názoru zítra popřípadě vicepremiér pro digitalizaci, ten by se k tomu měl určitě vyjádřit, protože je to obrovský problém. A opravdu si uvědomte, že registr obyvatel - prakticky všichni jsme tam uvedeni, je to základní údaj a musí prostě registr obyvatel být funkční. A je vidět, že to, co se stalo, tak v tuto chvíli ta elektronická komunikace nebude fungovat. Možná se to spraví, ale zatím ty zprávy, které v tuto chvíli proudí v mediálním prostoru, tak jsou opravdu hrůzostrašné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní faktická poznámka pana poslance Igora Hendrycha. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Vážený pane místopředsedo, děkuji ještě jednou za slovo. Já bych ještě krátce reagoval na pana poslance Koláře, vaším prostřednictvím. Já si myslím, že je vcelku irelevantní, jestli v danou chvíli, kdy za ním přišel ten člověk, jak tady deklaroval před chvílí, jestli byl, nebo nebyl starostou. Každý občan České republiky má zákonnou povinnost v případě, že se setká s trestným činem, tak by ho měl nahlásit. Okamžitě by ho měl nahlásit. Takže to nesplnil. A pak mi v tom nehraje ještě jedna věc. Pokud nebyl politik v té době, možná že byl, ale nebyl starosta, tak mi přijde zvláštní, že mu nabízel někdo něco v danou chvíli. Proč by to dělal ten člověk? Chápal bych to, kdyby to byl starosta nebo zastupitel, tak by to mělo logiku, ale běžnému občanovi nabízet něco takového? Přijde mi to zvláštní.

A ještě potom reakce na pana ministra, který tak lehce tady řekl, že to téma tady už bylo, co se týká toho udělování občanství, v minulém období v bezpečnostním výboru, a řekl to velice stručně, tak to mě úplně neuspokojilo. Protože já si myslím, že právě kdyby tady k tomu byla RIA, kde by se k tomu vyjádřily bezpečnostní složky, včetně třeba Bezpečnostní informační služby, tady v této záležitosti, tak by to byl skutečně relevantní podklad. To, že to tady někde bylo na bezpečnostním výboru, si myslím, že není argumentace, která by mě přesvědčila. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP