(11.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Mimochodem, profesor Drulák mluví o zavedení korespondenční volby jako o nebezpečném útoku na demokracii ze dvou důvodů. Za prvé proto, že občané trvale žijící v zahraničí disponují také občanstvím ve své druhé vlasti, kde jsou o dění lépe informováni než o dění v Česku. Podle Druláka je proto zbytečné - cituji - zvyšovat pravděpodobnost, že se stanou jazýčkem na vahách při politickém rozhodování, jehož následky neponesou, a nanejvýš budou zdáli pozorovat. Konec citátu. Takže vidíte, to nejsou osamocené názory, to jsou skutečně názory dalších a dalších renomovaných osobností, které poukazují na tento problematický moment. Ale Fialově vládní pětikoalici je to úplně jedno. Je to úplně jedno, vy to všechno totiž víte. Vy to víte, a stejně to děláte opačně. Stejně to děláte proti lidem, proti národu, proti českému národu. Ostatně spousta lidí mi píše, můžete se podívat do diskusí ke mně na sítě, že jste vlastizrádná vláda. Protinárodní a vlastizrádná vláda. A za sebe říkám, že s tím souhlasím.

Nikdy jsem si nemyslel, že to budu muset někde říct na politické půdě, ale to přesahuje všechny meze. Od toho, jak kašlete prostě na české občany, na české firmy, sypete peníze do zahraničí na úkor českých občanů, třetina lidí na hranici nebo pod hranicí chudoby, léky nejsou, dostupnost bydlení, jsme druzí nejhorší v Evropě. Piráti se na to vykašlali, ministr pro místní rozvoj Bartoš to má na starosti, dostupnost bydlení, neudělal nic. Fialova vláda také nic. Nic, nic, nic. Jste prostě protinárodní vláda. A já se vůbec nedivím, že tohleto lidé píší. Je to smutné. Já bych si přál, aby to bylo jinak. Já bych si přál, aby tady probíhala diskuse nad konkrétními tématy, jak pomůžeme lidem, jestli víc jim pomůžeme, méně jim pomůžeme. Ale diskuse typu pošleme peníze na zahraniční zájmy a do ciziny, a to, co vám nadiktují z ciziny, a na české občany se vykašlete, tak to opravdu je diskuse už prostě buď, anebo. Protože to je hrůzná situace, do čeho jste uvedli české občany.

Mimochodem, já už jsem o tom mluvil, jak stoupá počet exekucí za vaší vlády, protože lidé nemají peníze. Nemají peníze, musí si nutně půjčit, protože musí jíst, musí prostě zabezpečit děcka. Je to smutný. Rodiče dneska už nemají ani na lyžařský zájezd, aby poslali děti. Tak jste to dopracovali. A hlavně že se staráte o všechny ostatní z celého světa. Nebo staráte - respektive posíláte tam peníze různě a podobně. Ano, to je prostě zrada vlasti, ano, vlastizrádná vláda, zrada vlasti, zrazujete vlast, zrazujete národ, zrazujete české občany. Je to tak, je to přesně tak. I s tím, jak navrhujete ještě to zrušení práva veta do České republiky v Evropské unii, to je šílený úplně tady. Já jsem si nikdy nemyslel, že se dostanu do situace, kdy tady bude úplně protičeská vláda, kterou vůbec nezajímá Česká republika, ani naši občané, ani budoucnost, což je strašný. To je opravdu strašný!

Pojďme ale k té korespondenční volbě a k té demokracii, protože já budu věnovat potom značnou část svého projevu, co to je demokracie, budu věnovat demokracii, protože o tom je celý ten zákon o korespondenční volbě. Je to o volbách. A vy vlastně zasahujete úplně princip demokracie a demokratického fungování České republiky tím zákonem. Takže to je potřeba samozřejmě také o tom tady hovořit.

A co říká dál profesor Drulák? Za druhé, podle jeho názoru korespondenční volba porušuje úplně všechno, co činí volbu u uren nezpochybnitelných výrazem voličovi vůle. Naopak podle Druláka může být výsledkem nátlaku a manipulace. Nevíme, za jakých okolností byl hlas vložen do obálky - cituji teď: Nevíme, za jakých okolností byl hlas vložen do obálky a odeslán. Může být porušena její anonymita. Je totiž technicky možné spojit hlasovací lístek s voličem. - Tento komentář, tahleta věta, to evidentně pan profesor komentoval ještě ten senátní návrh, tady jste to malinko dotáhli, o tom už jsem hovořil. - A otevírají se také netušené možnosti kreativního sčítání, které jsou na úrovni volebních okrsků omezeny už tím, že příliš zmanipulovaný výsledek by upoutal pozornost. Konec citátu profesora Druláka. A je to přesně to, na co já jsem poukazoval. To znamená, že nevíme, za jakých okolností byl hlas vložen do obálky a odeslán. O tom jsem přesně tady hovořil. Že do té obálky to může vložit i třetí osoba. Vlastně volit může na základě vašeho zákonu i třetí osoba, nikoliv ten volič. A samozřejmě o odeslání obálky ani nemluvě. To, že může být obálka porušená, její anonymita, no tak to je zcela zřejmé z toho, a už jsem o tom mluvil. Mluvil jsem o tom mimochodem v souvislosti, co se stalo v Rakousku v těch volbách, vždyť tam to bylo taky o porušení obálky, nebo o hrozbě porušení obálky.

Vy prostě vůbec neposloucháte ty argumenty odborníků, prostě neposloucháte vůbec nic. Jediným cílem, jediným cílem, proč vy ten návrh navrhujete, je, abyste se udrželi za každou cenu u koryt, když vám to vládnutí prostě nejde. Totálně jste to zpackali, tak teď chcete znovu, znovu jako před minulými volbami chcete prosadit změnu volebního zákona. Ale to už je prostě moc, už je to příliš. Už je to moc.

Jsem rád, že tady mám prostor podrobně vysvětlit naše výtky vůči tomu vašemu zákonu o korespondenční volbě. A já myslím, že z toho mého vysvětlení - a budu samozřejmě pokračovat ještě, protože jak jsem říkal, tak mám v plánu to vysvětlit opravdu podrobně, protože to je mimořádně závažná věc, tak doufám, že je zřejmé z mého projevu, že vůbec nejde o to, proto jsem si dal skutečně práci s přípravou, těmi argumenty, že vůbec nejde o to, že se opozice, co říká pětikoalice, že my bychom se snad měli bát z toho, že nemáme voliče v zahraničí. O to tady přece vůbec nejde, protože ten zákon je paskvil. To je tak nebezpečný zákon! To je tak nebezpečný zákon ohrožující demokracii a ústavnost v České republice, proto to tady rozebírám v podstatě pasáž po pasáži, abych na to upozornil, a biju na poplach, že to přece nelze, abychom toto vůbec mohli nechat projít.

Doufám, že už je jasné po mé úvodní pasáži, hovořím teď něco přes dvě hodiny, doufám, že je jasné, a doufám a prosím i média a i další lidi, abychom nesklouzávali k debatě, prosím, prosím novináře, že důvodem toho, proč SPD je proti, je snad nějaký strach z nějakého nedostatku voličů. Vždyť ten zákon, ta dikce je úplně otřesná. Je to, prostě pasáž po pasáži je špatně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP