(22.30 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

A jsem rád, že jste tu přítomní, oba dva moji kolegové nebo členové z volební komise, paní kolegyně Eva Decroix i kolega Karel Haas, místopředseda volební komise, a ten svůj dotaz vysvětlím. My když jsme před pár lety řešili tu zastupitelskou demokracii, a vůbec demokracii jako takovou ve smyslu, nebo ve vztahu k obecním zastupitelstvům, k tomu po covidu nebo během covidu, jak se mají ta zastupitelstva organizovat, tak kolega Karel Haas z ODS, jste oba dva členové ODS, byl vždycky velmi konzervativní. Je to můj kolega z Pardubic a zastával názor, že demokracie se má vykonávat osobně. Osobní přítomností, bez nějakého hlasování na dálku, bez hlasování elektronicky, bez nějakého zastupování, pomocí elektronických a jiných přístrojů. Zkrátka, že demokracie je o osobním výkonu, o tom, že někdo někam přijde a něco osobně dělá. A možná překvapím. S Karlem Haasem, mým kolegou a dávným kamarádem ze sportu, jsem v té době souhlasil a souhlasím dodnes.

A dneska, když slyším tu debatu, tak Eva Decroix tady podporuje úplně něco jiného, zasílání obálek pošty, něco na dálku a podobně a Karel Haas sedí a mlčí. Mám ho lidsky rád, ale je tady, a já bych se rád zeptal, jestli jste féroví a otevření, abyste mi vysvětlili tenhle váš rozpor uvnitř ODS, jestli jste pro tu osobní demokracii, anebo nejste. Děkuji moc. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobrý večer. Vystřídali jsme se v řízení schůze. Doufám, že jsem vás probudil všechny, a budeme pokračovat s faktickými poznámkami. Jako další je přihlášena paní poslankyně Maříková, připraví se paní poslankyně Ožanová.

Ještě než vám dám slovo, tak načtu jednu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Dvořák od 21.30 hodin ze zdravotních důvodů.

Tak vaše faktická poznámka, dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená paní poslankyně Decroix, prostřednictvím pana předsedajícího, vy jste mě docela jako dostala. Vy říkáte, že ten zákon je napsán tak, aby nedošlo k nějakému tomu nátlaku, aby ten volič nemohl volit proti své vůli. Tak mi prosím vás tady přečtěte, kde to v tom zákoně je napsáno. Kde je v zákoně napsáno, že syn nebude tlačit třeba na svou matku, aby volila tak či onak, aby to neviděl. Za tou plentou je ten dotyčný nebo ta dotyčná sama, ale doma asi ne. Tak prosím, jestli mi to můžete přečíst, kde to v tom zákoně je. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další je paní poslankyně Ožanová a připraví se paní místopředsedkyně Richterová s faktickou poznámkou. Tak prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, já, protože jsem si pročetla nejenom zákon, ale i důvodovou zprávu, tak jsem zjistila, jak si předkladatelé představují tu tajnost. Respektování tajnosti hlasování se proto promítá do náležitosti identifikačního lístku, který obsahuje text o prohlášení voliče, že hlasuje osobně. No, představa, když nade mnou někdo stojí a nařizuje mi, co mám podepsat, tak to zní fakt úsměvně.

Promiňte, já budu o tom mluvit až ve svém projevu. Sama jsem zažila snahy o ovlivňování voleb. O tom, že někteří lidé jsou takoví, že skutečně šikanují své okolí a snaží se ovlivňovat a kontrolovat své blízké, jak volí, a případně jim to nařizovat. Jestli si myslíte, že se to v zahraničí neděje - děje se to všude. Ale díky tomu, že u nás ten člověk může jít za plentu, tak se může tomu tyranovi vzepřít, buď hodit prázdnou obálku, zavadit (?) lístek, schovat si do kabelky a volit si opravdu podle toho, co sám chce. Kdežto když nad vámi bude někdo stát a bude vám přikazovat, co máte dělat, a kontrolovat vás, jak to opravdu je s tou tajností volby?

Já mám připravený samozřejmě, jak už jsem řekla, svůj text. Prosím vás, i v té ústavě ta tajnost je zmíněna u všech druhů voleb. A tady opravdu já mám problém s tím, a opravdu, vychází to z osobních zkušeností, to nevychází z toho, co jsem někde četla, to vychází z toho, co jsem zažila jako předseda volební komise. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní místopředsedkyně Richterová s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Vondráček.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, jelikož ta diskuse je velmi živá, tak já také zareaguju s osobní zkušeností jako moje předřečnice, protože já jsem řadu let v zahraničí studovala, takže se mě přesně týkala ta situace, kdy si člověk vybírá, tehdy jsem byla studentka, jestli prostě zaplatí ty peníze za lístek, aby zvládl volit, protože prostě dostat se na ambasádu může být dosti drahé, anebo ne. Stejně tak když člověk v zahraničí pracuje na nějakou dobu, tak mně to dává naprostý smysl, že si chce zařídit, aby mohl volit a přitom ho to nestálo například letenku domů.

Co se týče tohoto praktického ohledu, že to prostě chceme usnadnit lidem, kteří chtějí mít vztah k zemi, jejímiž jsou občany. Jsem-li Čech, Češka a chci-li volit, tak si myslím, že je logické, že to těmto lidem máme maximálně usnadnit a umožnit jim to. Přijde mi to, že to naprosto jednoznačně podporuje jejich vztah k České republice.

Tak ale chci říct ještě jednu věc. Z této diskuse tady to vypadá, jako kdyby to nemělo 126 zemí světa pro parlamentní volby. Prosím vás, kolegyně, kolegové, je to úplně běžná věc. A prosím, nezastírejme si, vy jste to taky chtěli, byla to normální součást rozšíření možnosti volby poštou pro lidi, naše občany, občanky v zahraničí. Bylo něco, co jste, naprostá většina vás, kteří jste v tomto sále, chtěli a podporovali. A to, že se člověk zapíše do zvláštního seznamu, toho pro zahraničí, a je vyškrtnutý ze seznamu pro Českou republiku, to je prostě základní princip, takhle to tady bylo roky navrženo v těch diskutovaných návrzích. Stejně tak i co se týče těch dvou obálek, s kterými se počítá. To jsou technikálie. Není potřeba strašit lidi. Ale tak jak je to domyšlené, jak je to navržené, ještě se samozřejmě může jednat o nějakých změnách, ale chci zdůraznit, ten princip je tady roky na stole, jenom nikdy nebyl schválen. A vy jste ho přitom taky roky chtěli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, děkuji za dodržení času. Pan poslanec Vondráček nyní vystoupí s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Koten.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem třetí v pořadí, já už jsem nechtěl mluvit, já se chci dostat na řadu, ale musím reagovat.

Za prvé bych chtěl poprosit všechny koaliční poslance, už nepoužívejte argument, že když se to někomu nelíbí, tak tedy může jít osobně na to velvyslanectví, kdy současně váš hlavní argument je, že z Nového Zélandu musí letět do Austrálie. To je nulový argument, to jde proti sobě. Prosím vás, už to nepoužívejte.

Za druhé kupčení s hlasy, že to nemáme zapotřebí. Paní poslankyně, prostřednictvím předsedajícího, to je fakt. To je, jak kdybyste mi řekla, že tady nemám mluvit o krádeži, protože přece krást se nemá. Prostě my se tady právě musíme bavit o těch rizicích. Ten systém snižuje standard a zvyšuje možnost, dává možnost, já netvrdím, že se to stane, ale dává možnost tomu kupčení dělat. A já vás odkazuji třeba na to, co řeší teď Nejvyšší soud ve Španělsku aktuálně k volbám roku 2023. V autonomním severoafrickém městě Melilla došlo ke kupčení s hlasy. Poznali to podle toho, že došlo snad k dvojnásobnému nebo několikanásobnému nárůstu počtu těch korespondenčních hlasů, a začali se zajímat, čím to je. Náchylné jsou k tomu zvlášť uzavřené komunity.

Zkrátka vy s tím musíte počítat, s tím se musíte smířit, že distanční volba znamená, že někdo v rodině ovlivní toho druhého a že může dojít ke kupčení s hlasy. Zvlášť v dnešní době, kdy je všechno na Facebooku, lidi jsou propojení, můžou se najít, můžou to nějakým způsobem udělat. To je ryzí fakt, je tam nižší standard. A teď se můžeme bavit o tom, jakým způsobem přijmout nejlepší nový zákon. Ale vy si musíte vnitřně přiznat, že to kupčení tím nějakým způsobem zjednodušuje. (Předsedající: Čas.) A když se něco může stát, tak se to stane. Jsme prostě lidské bytosti.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas. Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Koten.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Samozřejmě zase to vzbudilo nějakou vlnu faktických poznámek na ty předchozí řečníky. Já bych tady rád zareagoval na naši vlasteneckou stranu SPD a na ty poznámky směrem k nám. Já si osobně myslím, že tedy ten, kdo nebyl 80 let v České republice a měl by nabýt české občanství a volit v korespondenčních volbách, přitom ti potomci ve čtvrté generaci ani nevědí, kde ta Česká republika na té mapě, na tom glóbusu je, to mi připadá trochu nefér vůči občanům, kteří žijí v České republice a platí zde daně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP