(18.40 hodin)

 

Poslanec Andrej Babiš: Já snad dnes naposled ohledně toho soudu, pane Jakobe. Já jsem ten soud vyhrál dvakrát nebo třikrát, potom ta odvolačka rozhodla ve prospěch vašeho zakladatele, ODS béčka TOP 09, a já jsem podal stížnost na Ústavní soud. Tak uvidíme, jak Ústavní soud rozhodne. Většinou ty stížnosti zamítá. To jen potvrzuje to, že dneska tady máte všechno - prezidenta, Senát, Parlament, Ústavní soud. Tak uvidíme.

No a vy jste neodpověděl, jestli tedy půjdete do té nové Kaldovy strany, jestli zradíte Pekarovou, jako jste zradil KDU-ČSL. Teď jste v topce, tak tady zkuste říct, jestli půjdete do SRO. Kalousek už určitě chodí a shání nějaké lidi. Takže když bude hotová ta diplomová práce o těch lžích a útocích na mě, tak potom se přesvědčíte o tom, že... To bych musel žalovat každý den od rána do večera, ty sprosťárny, a na celou moji rodinu. Já chápu, že se to pana Rakušana dotklo. Když jste tady uráželi mého tátu, tak to bylo v pořádku, to se může, kopat do Babiše, do jeho rodiny. Tak to je dneska asi všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a prosím, pokud se oslovujete, oslovujte se mým prostřednictvím. Děkuji.

Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová a připraví se pan předseda Jakob. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já jsem úplně zapomněla na vás, pane Jakobe. Já jsem to měla připravené, ale samozřejmě jsem reagovala první na pana ministra, vyšší bere, a na vás jsem zapomněla, takže jsem se musela vrátit. Od vás je velice úsměvné, když vyprávíte něco o lžích. Mě pobavilo a zvedlo ze židle... Vy, kteří tady lžete den co den, vy otáčíte - co během čtrnácti dnů, měsíce, půl roku? Vy to dokážete v jednom týdnu! My nezvedneme daně, pak je zvedneme. My nesáhneme na důchody, pak na ně sáhneme. Vždyť vy lžete každý den! A vy tady budete vzývat nějakou lež? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan předseda Jakob a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážená kolegyně Peštová, prostřednictvím paní předsedající, já nevím, kdo tady vzývá lež nebo lháře. Já určitě ne. A řekněte konkrétně mně osobně, kdy já jsem lhal.

Pane Babiši, prostřednictvím paní předsedající, vy se ptáte, vyčítáte mi, že jsem byl kdysi v KDU-ČSL, že snad už nejsem křesťan, když už jsem v TOP 09. To je hluboká neznalost víry a toho, co to znamená. Já samozřejmě křesťanem jsem pořád. A když se tak rozhlédnu, jenom tady z vašich kolegů poslanců, které vidím, tak když mi vyčítáte, že jsem byl v KDU-ČSL, teď jsem v TOP 09, tak vidím bývalé členky a členy ODS, tady před vámi zrovna není přítomen ČSSD, tam ODS a Unie svobody, abych byl spravedlivý - jeden TOP 09, jeden KDU-ČSL a TOP 09. Tak abychom si v tom udělali jasno. Já nemám žádný důvod opouštět TOP 09. Já jsem bytostně přesvědčen o hodnotách, které prosazujeme, a jsem rád, že se nám to úspěšně daří. Já chápu, že vám je to pro smích, ale pro nás rozpočtová odpovědnost je zcela zásadní věc. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Peštová a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane Jakobe, vzala jsem vás za slovo. Tady koukám, jeden váš, teď už to není tweet, nevím, jak se tomu teď říká, asi iksko: "Gustáv Husák označil sovětskou okupaci z roku 1968 jako bratrskou pomoc. U jeho hrobu se dnes poklonil Robert Fico, přítel Andreje Babiše a posluhovač Vladimíra Putina. Husák, Fico, Babiš, Putin - z toho se nejednomu člověku může udělat nevolno." A co pan prezident? Ten nevzýval ten 68. rok? Proč jste ho tady nenapsal? Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou, paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Reakce na pana Jakoba, prostřednictvím paní předsedající. Pro nás je rozpočtová odpovědnost priorita. My jsme kandidovali jako koalice SPOLU, my jsme kandidovali jako PirStan, ale hned jak jsme se dostali do Poslanecké sněmovny, tak jsme si vytvořili pět politických klubů, pět předsedů. Vy jste předseda, ale vy jste měli mít jenom jednoho předsedu. To je ta rozpočtová odpovědnost, pane předsedo? Vždyť vy to vlastně děláte v rozporu s rozpočtovými pravidly, já na to tady pořád poukazuji, a v rozporu s jednacím řádem. Já se divím, že to nikdo neřeší. Vy můžete mít pouze dva předsedy politických klubů. Takže to je asi ta rozpočtová odpovědnost.

A teď, protože pan ministr vnitra odešel a předkladatelkou, spolupředkladatelkou je tady paní Potůčková, omlouvám se, křestní jméno neznám, tak vy jste spolupředkladatelka, tak já bych se vás chtěla, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, zeptat, proč jste nám jako spolupředkladatelka nepředložila ten zákon? Proč jste ho s námi nekomunikovali, proč jste nám ho nepředstavili? A zároveň bych se vás jako spolupředkladatelky chtěla zeptat, jestli vám dává logiku, že když budou digitalizované ty voličské průkazy a budou propojené digitálně všech těch 14 000 okrskových volebních komisí, a všichni věří v tento volební systém, jsou s ním spokojeni, tak se vás chci zeptat, jestli vám dává logiku, že když toto všechno bude hotové až po 1. lednu 2026, tak jestli vám to dává logiku, že by toto, co vy teď předkládáte, mělo být platné a účinné už v roce 2025. Předpokládám, že jste předkladatelka, že určitě víte, co jste předložili, a že mi na ty otázky odpovíte. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Pokorná Jermanová a připraví se pan předseda Jakob. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla jenom doplnit slova pana Jakoba. Nebudu ho oslovovat přímo, proto nebudu mluvit prostřednictvím paní předsedající. Já bych jenom doplnila, že rozpočtová zodpovědnost pětikoalice - v jejím podání je rozpočtová zodpovědnost likvidace kultury, likvidace školství, likvidace zdravotnictví a jsou to také věci, jako je zvyšování daní, snižování důchodů, trestání rodin s dětmi. A takhle bych mohla pokračovat donekonečna. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní zatím s poslední faktickou poznámkou pan předseda Jakob. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, snad bude opravdu poslední z mé strany v tuto chvíli. Pár faktických na kolegyni Peštovou, prostřednictvím paní předsedající. Vy jste v závěru potvrdila, že to moje X, tweet, nebyla lež. Děkuji za to.

Na kolegyni Mračkovou Vildumetzovou, prostřednictvím paní předsedající, k tomu, co tady zaznělo. My jsme se zkoušeli bavit i o korespondenční volbě, ale jak jsem říkal v tom svém úvodním vystoupení, řekli jste nám jasné ne, že přes to nejede vlak. Takže to je pak těžké.

A poslední faktické doplnění. Byl jsem správně - omlouvám se - opraven a upozorněn kolegy, že v tom výčtu bývalých členů různých stran v poslaneckém hnutí ANO jsem opomněl jednu stranu. Ano, pane Babiši, prostřednictvím paní předsedající, je to KSČ. Omlouvám se, na to jsem zapomněl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Máme tady další faktické poznámky. Jako první paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně Mračková právě stáhla svoji přihlášku, takže paní poslankyně Peštová, prosím, a připraví se pan poslanec Lochman. Prosím, paní poslankyně.***




Přihlásit/registrovat se do ISP