(12.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže když si přečtete tu zprávu NKÚ, tak ta podpora bydlení je rozdělena mezi několik rezortů, MMR, MŽP, Ministerstvo financí a MPSV. Investiční podpora bydlení byla v souhrnu za tyto rezorty 47 miliard, MPSV 59 miliard, které má příspěvek na bydlení. Logicky je ale zcela nejzásadnějším hráčem v objemu finančních prostředků soukromý sektor a jeho roli nemůže stát nikdy suplovat. I navzdory tomu relativně malému podílu bylo v období 2016 až 2021 z podpor poskytnutých z národních zdrojů a Evropské unie v rámci IROP pořízeno 4 663 bytů, z toho 2 451 jenom z národních zdrojů. Toto číslo není tak malé, jak se nám NKÚ snaží naznačit. Oblast bydlení není sprint, neexistují okamžitá řešení. Hnutí ANO muselo z tohoto pohledu řešit vnitřní dluh po předchozích vládách, které bytovou politiku dlouhodobě neřešily dostatečně. Navíc základním pilířem řešení bytové otázky v České republice měl být nový stavební zákon, který jsme dokončili. Ten měl ambici zcela zásadním způsobem ovlivnit ve střednědobém horizontu situaci na trhu bydlení. Navzdory tomu, že vyhrál cenu Zákon roku, pětikoalice schválila jeho odklad a nakonec byl přijat ve vykuchané podobě a není funkční dodnes.

Takže zase NKÚ, zase politická zpráva. Stačí se podívat, kdo tam je, za jaké strany tam kdo je. To má být nezávislý orgán. Není nezávislý. Tahle pětikoalice přišla s tím, že zkrátka všechny ty kvazi nezávislé si podmanila. Když ERÚ něco řeklo, tak šli na kobereček. Český statistický úřad, když byla inflace, tak šel na kobereček. Bartoš, když chtěl přihrát zakázku nějaké té firmě, ÚOHS mu to zrušil, tak pan Bartoš říká - no, tak ten ÚOHS je špatně, ten musíme vlastně zrušit. Proto když já říkám o nové totalitě, tak všichni řvou. Já už jsem to slovo dávno nepoužil, ale takhle se zkrátka vy chováte. Takhle se chováte! Takže to je další věc.

Kromě toho, že jste vůbec nepochopili, jak je důležité to zdravotnictví, tak samozřejmě váš hlavní problém jsou důchodci. Ano, důchodci. Já jsem také důchodce. Vždycky dostávám od Jurečky dopis, úplně zbytečný dopis, dělá si PR, a ta jedna strana je tam navíc a stojí miliony korun. Vy jste stále argumentovali, jak ti důchodci se mají skvěle, jak to je všechno úžasné. Pro nás to byla priorita. My jsme to měli v programu. My jsme i to číslo splnili. Teď vyšel nový článek, který vám tady přečtu: Důchodci loni zchudli nejvýrazněji za posledních více než 10 let, 16. ledna 2024, Lukáš Kovanda, analýza. Starobní důchodci v roce 2023 zchudli nejvýrazněji za posledních více než 10 let. Poprvé od roku 2013 nastala situace, kdy roční změna starobních penzí nepřevýšila roční míru inflace, které jsou vystaveni právě senioři a kterou specificky Český statistický úřad měří. Ano, vy jste normálně ty důchodce obrali o to, na co měli nárok.

A když tady ještě sedí pan ministr kultury, tak jsem si teď vzpomněl, že by bylo dobré, kdybyste nám řekl, kolik peněz, kolik miliard, a já si myslím, že to může být 8 - 10, v rámci inflační doložky restitučních nároků dostala církev, kterou jste tady schválili za velice podivných okolností, za prodražené ceny za pozemky a za lesy. Víte, kolik peněz, pane ministře, za ty miliardy byste rekonstruoval zámků? Všude. Novou scénu byste udělal, Národní galerii, další zámky, všude! A dostala to církev, která dostala 165 miliard, protože to někdo nakonec vylobboval. Proč se tady neřešily restituce po revoluci, to vědí - nevím, možná pamětníci, kteří už tady ani nejsou.

Takže důchodcům jste to vzali, ano, i když na to měli nárok. Je úplně jasné, že to bylo i v rámci prezidentské kampaně, že jste to nechtěli řešit, že jste to věděli, že jste ty lidi podvedli. A není pravda, když argumentujete absolutně, kolik ti důchodci dostali peněz. První co bylo, protože nemáte důchodce rádi - pamatujeme si na ODS, 2010 až 2014 jsme zdědili 45 korun navýšení, velká ostuda - tak jste jim vzali hned slevu na jízdném. To jste vzali i studentům samozřejmě. Vzali jste jim slevu. Takže ti důchodci - podle těchto informací zkrátka nepokrylo to navýšení ani inflaci. Takže zatímco průměrný starobní důchod se loni navýšil o 12,4 %, důchodcovská míra inflace činila 13,6 %. Reálně si tak důchodci pohoršili o 1,2 %, tedy nejvýrazněji od roku 2012.

V letech 2014 až 2022, a to je za nás, si senioři rok co rok reálně soustavně polepšovali, takže lze říci, že jejich životná úroveň každoročně stoupala. Ano, za našich vlád. Od roku 2014 až do předloňska totiž roční nárůst průměrné starobní penze vždy převyšoval roční míru důchodcovské inflace. Český statistický úřad měří specificky právě inflaci, které jsou vystaveni důchodci, tedy inflaci důchodcovskou. Spotřební koš seniorů se totiž podstatně odlišuje od spotřebního koše běžné populace. Důchodci například více utrácejí za léky. Ano, ty léky - navyšujete teď DPH, nemluvě o tom, že nejneschopnější ministr zdravotnictví není schopen je ani sehnat. Ani sehnat. Takže navyšujete DPH. Navyšujete. A dneska jsem viděl zajímavou relaci, kdy samozřejmě při snižování DPH se to nikdy neprojeví, a to, co dneska dělají řetězce, to je jen marketing, tak samozřejmě když mají 100 % marži, tak tam nějaké 3 plus 3 dají, ale vždycky, když se navyšovala DPH, tak se to projevilo podstatným zdražením. A navíc ty všechny léky, které důchodci potřebují, ani nejsou k dostání.

Současně jsou omezeny jejich možnosti investovat do energeticky úspornějších řešení vytápění. Přitom nezřídka obývají, často i jako samostatně žijící osoby, energeticky náročná nezateplená venkovská stavení. Důchodci jsou proto relativně citlivější také na růst cen energií, které mají v jejich spotřebním koši vyšší váhu než v koši běžné populace. Na druhou stranu zase senioři utrácejí relativně méně než běžná populace za oděvy, obuv, elektroniku nebo třeba i cestování a dopravu. Loňský výrazný růst cen energií - a to je vaše chyba, to je to největší zvěrstvo, co jste tady udělali, že jste nechali vydělat výrobcům elektřiny stovky miliard, ano, a my všichni jsme to tady zaplatili, a nemuselo to tak být. A důchodci samozřejmě s tím mají největší problém. Takže loňský výrazný růst cen energií má zásadní podíl na tom, že míra inflace, které čelí důchodci, byla vyšší než míra inflace běžné populace, tedy než obecná míra inflace. Zatímco důchodcovská míra inflace činila loni podle Českého statistického úřadu zmíněných 13,6 %, obecná míra inflace jen 10,7 %, bez imputovaného nájemného pak 11,7 %.

Poznámka autora: Pro zajímavost, další specifická skupina, kterou Český statistický úřad zachycuje zvlášť, a sice Pražané, čelila loni naopak nižší míře inflace než obecná populace. No prosím. Takže Pražané měli nižší inflaci než obecná populace. Pražané čelili inflaci, jejíž roční míru vyčísluje Český statistický úřad jen na 9,9 %. Jde opět hlavně o energie ve městech, nejen v Praze, za ně lidé obecně utrácejí méně než na venkově. Kdo například obývá byt v panelákovém bytě, těží z toho, že své příbytky vytápějí také sousedé nebo obyvatelé bytů o patro výše či o patro níže, nemusí pak tolik topit a tolik protopit sám či sama. Z této pozitivní externality vytápění bytů v sousedství a za peníze sousedů pochopitelně nemůžou těžit například obyvatelé samostatně stojících venkovských stavení, jejich vytápění je tudíž zpravidla relativně nákladnější. Loňským citelným růstem cen energií tak byli lidé ve městech zasaženi relativně méně než lidé ve zbytku republiky, pročež třeba právě specificky statistiky sledovaní Pražané čelili nižší než obecné míře inflace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP