(12.00 hodin)
(pokračuje Petr Letocha)

Takže to jsou základní body, doufám, že jsem na nic nezapomněl. To znamená, když to zrekapituluji, skutečně chceme co nejrychleji, aby nabyly účinnosti body, které nejsou v tuto chvíli vázány na digitalizaci. Digitalizaci určitě chceme a chceme to co nejdříve. Nicméně je to třeba koordinovat s Ministerstvem zdravotnictví, to už na tom také pracuje, ale odborníci se jednoduše shodují na tom, že dřívější termín než 1. 1. 2026 je nebezpečný proto, abychom skutečně nepustili ven něco, co není řádně otestováno, řádně naprogramováno.

Děkuju za pochopení, snad jsem se vyjádřil ke všemu, co tady padlo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. V reakci na kolegu Letochu, skutečně je tam ten termín 1. 1. 2026. Ve skutečnosti je to ale náběh zkušebního provozu s tím, že potom ostrý provoz by měl být od 1. 7. 2026. Vzhledem k událostem, které se udály, a vzhledem k úkolům, které jsem tady řekl, které se přenáší na praktické lékaře, vůbec na zdravotníky, ta informace pro nás co nejdříve je velice důležitá, a proto my tady tímto zdůvodňujeme ten dřívější termín 1. 1. 2025. Jsem strašně rád, že jsme jinak o zákonu jako celku podle té diskuse asi ve shodě. Ale ten termín, my na něm prostě trváme a chceme ho dosáhnout proto, že úkoly pro zdravotnickou obec z toho vyplývají a my tu provázanost prostě potřebujeme. Čili potřebujeme ve shodě s Ministerstvem zdravotnictví a s Ministerstvem vnitra docílit toho, abychom mohli ty úkoly plnit co nejdříve.

Můj návrh je tak ve shodě s paní poslankyní Vildumetzovou posunout ten termín účinnosti, a pokud tady na tom nebude shoda, s velkou pravděpodobností v tomto duchu požádáme Senát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vidím, že už přišel pan ministr vnitra. Tak já jenom prosím, abych vysvětlila, že digitalizace, která je navržená v tomto návrhu zákona, bude digitalizovat registr zbraní, propojení s policií, s lékaři a další. To znamená, že lékař, pokud dojde k tomu propojení, když si někdo přijde požádat o zbrojní průkaz, tak on bude vidět do registru zbraní. To je to, co řeší teď zákon o zbraních, kde my žádáme a prosíme, aby ta digitalizace byla co nejdříve, tak, jak to avizovali zástupci Ministerstva vnitra i na bezpečnostním výboru, že by to bylo možné, když dostanou prostředky a lidi. A já věřím, že pro tuto vládu to bude prioritou, mělo by to být prioritou, a společně ten termín posuneme na 1. leden roku 2025.

A to doprovodné usnesení, které jsem předkládala, se dotýká ministra zdravotnictví, to znamená, že když si někdo přijde požádat o ten zbrojní průkaz, aby lékař měl přístup do kompletní zdravotní dokumentace, aby například zjistil, že ten člověk je někde jinde třeba psychicky léčen, a na základě toho samozřejmě takovému člověku popřípadě nedal souhlas s vydáním zbrojního průkazu. Proto hnutí ANO předkládá i doprovodné usnesení, které se právě týká toho, aby ministr zdravotnictví co nejdříve přenesl zákon, který řeší digitalizaci právě zdravotní dokumentace a přístup k ní, o čem tady hovořila paní Adámková.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Přihlaste se, prosím, není problém. V tuto chvíli je přihlášen pan David Kasal. Pane poslanče, máte slovo v rámci faktické.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, pane předsedající. Ještě jednu drobnou poznámku. Ono se to bude týkat i pediatrů, protože pediatři ve svých ordinacích mají od 0 do 19 let. Já jsem se teď ptal kolegy Králíčka, který říkal, že si může žádat kdokoliv po 18. roce, po plnoletosti, takže se to bude týkat i vlastně všech pediatrů. A upozorňuju ještě na jednu praktickou věc, že samozřejmě stoupá počet psychických problémů v dětském věku, který se bude mezitím přenášet postupně do těch vyšších kategorií, a i tam je poměrně velký problém přechodů po tom 19. roce, protože ta děcka odcházejí většinou na vysokou školu. Na vysoké škole je může ošetřovat nějaký lékař, který nebude mít veškerou dokumentaci. Tak jenom ještě upozorňuju, že zrovna ten věk, který tady i budeme řešit, kdy budou na vysoké škole, nemusí být úplně pod kontrolou.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Teď... ale nejdřív se hlásila paní poslankyně Adámková, poté tedy paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem opravdu nechtěla zdržovat se zdravotními aspekty té věci, ale kolega Kasal mi je nastínil. Chci požádat ctěnou Sněmovnu, aby opravdu tady obrátila zřetel na přípravu toho člověka nebo na splnění všech požadavků na získání zbrojního průkazu, protože ono se to týká těch pediatrů velmi. My jsme tady nezmínili určitou skupinu lidí v rámci republiky, i těch budou tisíce, kteří studují na školách, kde výuka zbraní, střelby patří do osnov. Takže to jsou potom děti, z mého pohledu děti nebo mladí lidé, kterým zdaleka není 18, nastupují na tyto střední školy ve věku 15 let, a tam samozřejmě je potřeba potom i zvládnout toto zdravotní hledisko, takže určitě pediatři do toho musí být začleněni. Ta skupina se nám náhle rozšiřuje. A chceme-li tedy zabránit podobným věcem, což se nám jistě stoprocentně nepodaří, ale chceme-li ošetřit tu situaci co nejvíce, tak skutečně velmi apelujeme na digitalizaci. Znovu opakuji, že neprobíhá tak, jak jsme si přáli, ale doufám, že se to zlepší, protože opravdu ta zdravotní část tady může velkým způsobem pomoci k odhalení podobných larvovaných problémů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Přeji vám krásné poledne, vystřídali jsme se v řízení schůze, budeme pokračovat. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

Než dorazí k řečnickému pultu, načtu omluvy. Pan poslanec Lacina se od 10 do 11 hodin omlouvá z pracovních důvodů, pan poslanec Metnar Lubomír od 10.30 z pracovních důvodů, paní poslankyně Němečková Crkvenjaš Zdenka celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan poslanec Wenzl Milan od 12.10 hodin ze zdravotních důvodů. Z členů vlády se omlouvá pan ministr Mikuláš Bek, respektive ten bere zpět svou omluvu na celý jednací den, omlouvá se pan ministr Rakušan od 12 hodin z důvodu zahraniční cesty, omlouvá se pan ministr Válek celý jednací den z pracovních důvodů a omlouvá se pan ministr Výborný od 13 hodin z pracovních důvodů.

Tak, paní poslankyně, vaše faktická poznámka.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, já už jenom krátce. Měla bych dotaz na pana ministra vnitra, popřípadě na legislativu tady v Poslanecké sněmovně, jestli je nutné, pokud digitalizace a posunutí termínu z 1. ledna 2026 na 1. ledna 2025, tak jestli tím, že říkáte, že je to provázané i s tím zákonem o munici, jestli to musí být popřípadě obsažené i v tomto zákoně? Jestli byste nám na to dali odpověď, popřípadě tady legislativa.

A tak, jak jsem tady hovořila: jak vstřícně paní ministryně obrany dnes nás požádala o dřívější projednání i v zastoupení, tak my bychom v tom případě chtěli požádat, abychom se popřípadě vrátili k tomu zákonu o munici a také tam tu legislativně technickou posunutí termínu dali. Děkuju. Sněmovna je suverén a Sněmovna, pokud se na tom shodnou všichni - a znovu říkám, jde nám všem o stejnou věc, předpokládám.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan vicepremiér Rakušan. Připraví se pan poslanec Síla.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji vám, vážený pane předsedající. Tímto prosím také ruším svoji omluvu, už jsem zde.

Poznámka 1: to, co říkal pan kolega Mašek, prostřednictvím pana předsedajícího, to není pravda. Od 1. 1. 2026 to nebude testovací provoz, ale bude to ostrý provoz. Od 1. 1. 2026 ten systém nabíhá se vším. A právě proto, aby mohl být i testovací provoz a ten složitý systém se spustil do provozu, proto je ten termín určen tak, jak určen je. Není pravda, že od 1. 1. 2026 je to testovací. Je to ostrý provoz se všemi danostmi toho systému, a pokud máme mít teď jedenáct měsíců na to, aby se otestovalo i naprogramovalo, tak to snad každý ví, že není pravda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP