(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže já myslím, že to bylo jasné. Vždyť přece dobře víme, že pětikoalice de facto přiznala, že to nechtěla řešit v rámci prezidentské volby, protože by to ohrozilo hlasy pro jejich kandidáta prezidenta Pavla, takže je to úplně jasné, a je třeba znovu říct, že inflaci způsobila tato koalice tím, že neřešila cenu energií, což byl, je a zůstává náš největší problém. Takže to je bod 7.

Bod 8: "Tři opozičníci v Ústavním soudu, v čem se liší jejich názory od v uvozovkách vítězné většiny." Tak víme, že to měl nějaký soudce, ten nenašel tu většinu, tak to dostal jiný, a je to zajímavé a měli bychom si o tom tady povídat.

Bod číslo 9: "Ústavní soud penze hodil do mlhy." Tady jsou ty zásadní body, o kterých je potřeba vědět: "Za prvé, schvalování ve stavu legislativní nouze, za druhé, většina pléna se skutečnému vážení vzájemně proti sobě stojících hodnot vyhnula a posouzení podstaty návrhu příslovečně hodila do mlhy. ,Úkolem Ústavního soudu je dbát na dodržování základních pravidel při naplňování politické vůle vládnoucí většiny. Přijatý nález umožňuje veřejné moci schovat svá pochybení za závod politických motivací a jinak jistě chvályhodný účel stability a vyrovnanosti státního rozpočtu, které však stále ani zdaleka nedosahujeme, a ozdravení veřejných financí,‘ přidal ve svém stanovisku soudce Šámal." To stále čtu články, prosím vás. "Za třetí, dopad na peněženky penzistů." Samozřejmě, tím, že vláda způsobila inflaci a penzisté samozřejmě svoji inflaci, svůj spotřební koš. "Za čtvrté, váhala vláda kvůli volbě prezidenta?" Tak samozřejmě že ano. Takže to je další bod 9.

Bod 10 se jmenuje: "Je to urážka, zní od seniorů k verdiktu Ústavního soudu o důchodech."

Bod číslo 11. "Jurečka" - to je titulek, všechno jsou to noviny: "Kdybychom nesnížili důchody, hrozila by škoda 400 miliard korun." To je neuvěřitelné. Jak může někdo nazvat důchodce škoda? Já jsem taky důchodce a nemám pocit, že bych tady v naší zemi působil škody. Naopak si myslím, že jsem významně přispěl pozitivně k rozvoji naší země, jednak jako podnikatel a jednak jako ministr financí a premiér. Takže co to je za drzost? Jaká škoda?

Bod 12. "Žádám omluvu od představitelů koalice za nazývání našich důchodců hospodářskou škodou, protože oni vybudovali naši generaci." A pokud se chcete bavit o generacích, tady stále jedna paní, která kandiduje na všechno, mluví o těch generacích. Tak se bavme o těch generacích, která generace tady co udělala, kdo tady po revoluci všechno rozprodal za hubičku, kdo to tady nevratně poškodil, která generace. My jako hnutí ANO máme zájem a jsme tady pro všechny - pro rodiny s dětmi, pro mladé, pro studenty. Ano, my jsme šli do politiky proto, abychom lidem zlepšovali život, a taky se nám to povedlo. Takže bod 12: "Žádám omluvu od představitelů koalice za nazývání našich důchodců hospodářskou škodou, protože oni vybudovali naši zemi."

A bod 13 - bod 13 je velice důležitý. Vážené důchodkyně a důchodci, teď se na mě soustřeďte. Ten bod zní: "Vyzývám všechny důchodce, aby si nalepili na lednici následující slogan: Už nikdy nebudu volit ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráty a STAN, protože mě obrali o 1 000 korun měsíčně." (Potlesk vlevo.) Dejte si to na lednici a vždy, když do ní půjdete, do té lednice, kde například i to pivo zdražili, tak si na to vzpomeňte. Vzpomeňte si na to, až budou volby.

Bod 14: "Hnutí ANO bojuje za lepší život všech lidí, nejen důchodců." My jsme to dělali ve vládě, děláme to i teď. Za lepší život nejen důchodců, ale i studentů, kterým vláda osekala slevy na jízdném, mladých rodin a rodin s dětmi, bydlení - o tom ještě dneska budu mluvit. Vláda, která zvýšila rodičovský příspěvek tak, že ani nedorovnala inflaci, a navíc nespravedlivě podnikatelům, živnostníkům a zaměstnancům. Nejhorší vláda od vzniku samostatné České republiky.

Bod 15: Morální maják Jurečka se ptal, odkud vzít peníze pro důchodce. Odpověď je - zrušte nákup stíhaček F-35. Teď je tady článek: "Stejně je nestíhají dodat. Lockheed už druhý rok po sobě nesplní dodávky objednaných F-35. Americké obranné síly dostanou i letos méně objednaných bojových letadel F-35, protože nový software TR-3 nebude dokončen do letošního třetího čtvrtletí." Takže kdy přijdou ta letadla? V roce 2040? A kolik stojí ta letadla? No, teď naposled 322 miliard, takže pokud se pan Jurečka ptal v televizi, odkud na to vezmeme, tak v rozpočtu 2024 na stíhačky, které jsou páté generace a když přijdou, už budou asi zastaralé, a já doufám, že nepřijdou, protože podle posledních informací v médiích pan premiér se do oválu v Bílém domě, ani pan prezident, nedostanou, takže to stále ztrácí smysl, celý tento nákup, který je od začátku bez soutěže, netransparentní, stále měnící cenu. Takže odpověď panu Jurečkovi je: už v roce 2024 máte 24 miliard v rozpočtu a dalších 300 miliard tam máte mít a to budou platit vlády já nevím kolik let. Za této vlády, která ještě bude dělat rozpočet 2026, je tam de facto na ty stíhačky, pokud si to dobře pamatuji, nějakých 60 miliard, takže ten zbytek do 320, 350, 400 budou... Takže je to nesmysl, klidně mohli prodloužit gripeny. My jsme byli na tom semináři, vůbec jste nás nepřesvědčili. Takže, pane Jurečko, tohle je ta odpověď a to je ten bod, zrušte F-35, nestíhá je dodávat, prodlužte nájem gripenů, získáte na rok 2024 částku 24 miliard. Důchodcům jste vzali 19 miliard - 19 miliard jste jim vzali a 24 jsou nějaké stíhačky, které bůhví, jestli přijdou a kdy a tak dále.

Bod 16: Přestaňte vyvolávat mezigenerační konflikt a strašit lidi, že na důchody dalších generací nebude. Vy jste poškodili tady dvě generace tím, že jste všechno rozprodali, a já se k tomu ještě dostanu v rámci skandálu té kampeličky, protože to je neuvěřitelné, co se tady děje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP