(18.30 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Z mé strany je to všechno. Nehrajme si na žádné vyšetřovatele a s nějakým ratiem prostě přistupme k tomu a začněme hledat nějaká řešení do budoucna. Děkuji za pozornost. (Slabý potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Eviduji dvě přednostní práva, nejprve pan ministr Válek, a potom paní zpravodajka. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Chtěl bych velmi za tento bod poděkovat, i za velmi kultivovanou debatu, a chtěl bych poděkovat svým předřečníkům za ta slova, která tady padla ohledně psychotestů, ohledně odborníků a ohledně zdravotnictví. Opravdu, integrovaný záchranný systém zafungoval podle mého názoru dokonale a je potřeba si říct, že se na záchraně, na ošetření a opravdu v řadě případů záchraně lidských životů, a ono to tady zaznělo, podílely vlastně téměř všechny pražské nemocnice: Královské Vinohrady, Bulovka, Motol, Všeobecná fakultní nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice, ale i nemocnice na Františku. A to je vidět, že ten záchranný systém opravdu funguje dobře.

Chtěl bych tady garantovat, že opravdu na tom, na čem se domluví odborníci, které nominovalo Ministerstvo zdravotnictví - já jsem požádal výbor psychiatrické společnosti a klinických psychologů, aby nominovali svoje zástupce, myslím si, že se účastní těch debat profesor Kašpárek, paní doktorka Papežová a pak ještě jeden kolega, který se zabývá tou problematikou obecně i v rámci Evropské unie a má nějaké porovnání těch dat. Tak rád bych garantoval, že to, na čem se shodnou, to bezesporu za zdravotnictví budeme jednoznačně podporovat a realizovat, a některé kroky už řekněme velmi intenzivně diskutujeme.

Chtěl jsem ještě jednou moc za tu debatu poděkovat, protože se opravdu jedná o největší tragédii, člověk se z toho stále nemůže nějak tak zbráborat, protože jsou to studenti. Není to tak dlouho, co jsem na vysoké škole učil. Myslím, že si nikdo z nás nedokáže představit, co prožívali, prožívají a ještě budou prožívat příbuzní, přátelé, rodiče, spolužáci, učitelé těch, kterých se to týká. To je opravdu strašná událost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Dále s přednostním právem paní zpravodajka Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní předsedající. Milí kolegové, milé kolegyně, začnu jednou větou, která možná dokreslí moje dvojaké postavení. Na jedné straně jsem zpravodajka, na druhé straně jsem třicet let v pracovním poměru přednášela na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Znám to tam velmi dobře a samozřejmě se mě to i osobně dotklo.

Ale teď jako zpravodajka: já jsem si pečlivě poznamenala ty nejdůležitější body sdělení obsažené ve zprávě pana ministra vnitra i ve vystoupeních poslanců, a teď i pana ministra Válka. To bylo takové stručné sdělení, nicméně také obsahově bohaté na informaci, kterou nám vlastně přislíbil zlepšení stávajícího stavu v oblasti psychologického, případně psychiatrického vyšetření.

A protože si myslím i s ohledem na respekt k tragice celé události, kterou tady teď projednáváme, že bychom ji měli ukončit usnesením, kde bychom se napříč politickým spektrem mohli shodnout na některých závěrech, a současně si i jako poslankyně a poslanci dát některé úkoly, tak jsem připravila návrh usnesení s ohledem na to, že přece jenom je nás tady hodně politických stran, tak bych - dávám takový návrh na zvážení, jestli bychom, pane místopředsedo, nemohli přerušit tu schůzi na chvilku, abych s tím návrhem usnesení mohla předsedy poslaneckých klubů seznámit, abychom mohli eventuálně potom dojít k nějakému závěru, který bychom odhlasovali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju, paní předsedající. V návaznosti na to, co řekla má ctěná kolegyně, paní poslankyně Válková, tak bych si vzala jménem klubu hnutí ANO 10 minut pauzu. My se poradíme prostě o tom... Aha, takže se dívám, že ještě chce vystoupit moje paní kolegyně...­

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, ještě z místa se hlásí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. (Poslankyně Schillerová: Já bych si tu pauzu vzala až poté.) Až poté, dobře, dobře. Nyní dávám slovo paní poslankyni Mračkové Vildumetzové. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, i já bych ráda vystoupila k tomuto bodu, řekla bych, k velmi smutnému bodu, jak tady zaznělo od pana ministra zdravotnictví. Myslím, že nás to zasáhlo úplně všechny. Je to opravdu tragická událost, která se 21. prosince 2023 stala.

Musím říct, že pan ministr vnitra, pan policejní prezident a další byli přítomni na bezpečnostním výboru, kde jsme dostali jasné informace i v rámci státních zástupců, dozorujících státních zástupců, že v tuto chvíli probíhají úkony trestního řízení, zároveň tedy že ze strany policie, ze strany kontrolního úřadu policejního prezidia byla tedy kontrola ukončena. Tento padesátistránkový dokument byl předán Generální inspekci bezpečnostních sborů a závěrem této kontroly bylo, že zásah byl profesionální, rychlý, v souladu s právními předpisy. Že určitě by se měl v rámci... že tam tedy bylo jedno doporučení, a to je, že by měla být vhodnější, lepší krizová komunikace s vedením fakulty.

Já bych chtěla říct, a na tom jsme se určitě shodli, že je strašně důležité, aby celé to prověřování bylo velmi důsledné, aby veškerý ten postup byl maximálně pečlivý, aby bylo zodpovězeny opravdu, pane ministře vnitra, všechny otázky. A je to důležité právě z toho důvodu, aby se nám podařilo - nám zákonodárcům, i vám - zlepšit popřípadě postupy, aby se zlepšily ty metody, abychom tak, jak jste řekl teď na své poslední tiskové konferenci, abychom udělali maximum pro to, aby se eliminovaly všechny kroky, aby nikdy k takové tragické události nedošlo. Vím, že je to velmi těžké, také jste to zmiňoval, ale to je naším úkolem.

Z toho důvodu bych vás i z tohoto místa chtěla požádat - protože já bych chtěla říct, že jsem v den té tragické události a prakticky v tu chvíli natáčela s jedním médiem, které se mě ptalo na rozpočet 2024 a na to, že se finanční prostředky Ministerstva vnitra snížily o 2,2 miliardy, a řekněme si, že to byly 2,2 miliardy na vnitřní bezpečnost. Ty finanční prostředky se vzaly policistům, vzaly se hasičům. Vy teď do konce ledna máte přijít s těmi jednotlivými opatřeními. Já bych vás chtěla požádat, zda by třeba nebylo možné, protože bezpečnostní výbor bude zasedat, jak jsem se koukala do kalendáře, 1. února 2024, zda by bylo možné třeba svolat mimořádný bezpečnostní výbor, zda bychom mohli s vámi ještě probrat ta opatření, s kterými půjdete na Bezpečnostní radu státu, protože vy jste, když jste měl tu tiskovou konferenci, tak vy jste řekl, že je nutná prevence, prevence, prevence, ale já, když se podívám na úsporná opatření v rámci dotačních titulů v oblasti bezpečnosti, například na ten 2024 se vzaly finanční prostředky v rámci programu právě tělesné a střelecké přípravy policistů, vzaly se finanční prostředky na prevenci kriminality na místní úrovni. Jestli vy jste říkal, že je tam půjdete... Teď jste někde hovořil, že očekáváte částku, kterou budete předkládat, zhruba 3 miliardy korun. Chtěla bych vás požádat, abyste zvážil i tyto dotační tituly, popřípadě jiné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP