(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové a členky vlády, zahajuji druhý jednací den 86. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde srdečně vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve všechny odhlásím a požádám, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. S náhradní kartou číslo 27 bude hlasovat paní poslankyně Jana Pastuchová a s náhradní kartou číslo 15 bude hlasovat pan poslanec Bžoch.

Dále sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci: Vladimír Balaš se omlouvá z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Roman Bělor z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jan Bureš z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Klára Dostálová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Martin Exner z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty a ze zdravotních důvodů, Eva Fialová od 12 hodin z pracovních důvodů, Romana Fischerová z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Jaroslav Foldyna do 14 hodin z pracovních důvodů, Jiří Hájek z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Šimon Heller do 10 hodin z pracovních důvodů, Miloslav Janulík z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, David Kasal do 9.40 hodin z pracovních důvodů, Pavel Kašník z celého jednacího dne z osobních důvodů, Pavel Klíma z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Věra Kovářová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jan Kuchař do 17 hodin z pracovních důvodů, Petr Liška z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Karla Maříková z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jiří Mašek z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Hana Naiclerová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Miloš Nový z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Pavla Pivoňka Vaňková z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Marie Pošarová z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Lucie Potůčková z celého jednacího dne bez udání důvodu, Karel Sládeček z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Pavel Svoboda z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Michaela Šebelová od 10 hodin do 10.30 hodin z pracovních důvodů, Helena Válková z celého jednacího dne bez udání důvodu, Viktor Vojtko z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Petr Vrána z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Michal Zuna z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Pavel Žáček z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty.

Z členů vlády se omlouvají Mikuláš Bek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jana Černochová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Martin Dvořák od 10 hodin z pracovních důvodů, Petr Hladík od 12 hodin z pracovních důvodů, Helena Langšádlová od 9 do 12.30 hodin z pracovních důvodů, Jan Lipavský do 12 hodin z pracovních důvodů, Michal Šalomoun od 12 hodin z pracovních důvodů, Marek Výborný do 10.30 hodin z pracovních důvodů.

Ještě se omlouvá pan poslanec Vladimír Zlínský z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů. To by byly prozatím došlé omluvy.

Pokud ještě někdo budete žádat o vydání náhradní karty, tak mně prosím oznamte číslo.

Dnešní jednání zahájíme projednáváním pevně zařazených bodů, a to v pořadí neprojednaných bodů z úterý 12. prosince. Nicméně nyní je prostor pro případné návrhy na změnu toho schváleného pořadu. Já zde mám přihlášku pana předsedy Cogana - ten stahuje. Dále mám k pořadu schůze přihlášeného s přednostním právem pana místopředsedu Karla Havlíčka. Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova.

Poprosím Sněmovnu ještě o ztišení, aby tady byl klid na projednávání návrhů na změnu pořadu. Kolegyně, kolegové, prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já budu dnes velmi stručný, ale byl bych rád, abychom zařadili bod, který se nazývá Převod agendy digitálního stavebního řízení z Ministerstva pro místní rozvoj na Dopravní a energetický stavební úřad. Je to vážná věc a já bych prosil, abychom velmi zvážili to, jakým způsobem se dneska vyvíjí digitální stavební řízení, jeho digitalizace. Všichni víme, že získání stavebního povolení digitální cestou by mělo být od 1. července 2024. Podotýkám, už je to o rok posunuté, a to proto, že se posunul stavební zákon. A my tvrdíme, že pod ministrem Bartošem je dnes tato agenda v troskách a hrozí nám nevídaná blamáž.

Pokud se okamžitě na vládě nezatáhne za ruční brzdu, hrozí stavební chaos a do značné míry degradace celého stavebního zákona, který - jak velmi dobře víte - byl náročně připravován. Po dvou letech naší práce přišla nová vláda, která se rozhodla, že zruší stávající stavební zákon. Po dohodě s opozicí jsme nakonec připravili z mého pohledu variantu, která je krvavým kompromisem. Na druhou stranu plnou odpovědnost zato nese vláda Petra Fialy. V dané chvíli...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane místopředsedo, já se omlouvám, ale opravdu je tady velký hluk. Kolegyně, kolegové, prosím, přeneste své rozhovory do předsálí.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím pěkně, nevymezuje pouze opozice. Já věřím, že to sledujete, ale jak hejtmani, tak zástupci starostů v tuto chvíli vážně zpochybňují termín 1. 7. 2024. Tak prosím, věnujme tomu pozornost, protože se to dá ještě v tuto chvíli změnit. Znovu opakuji, že nejsme s vládou ve sporu ohledně digitalizace stavebního řízení. Je to řešení, které jsme připravili ještě my po dohodě s novou vládou v režimu, na kterém je všeobecná shoda. Problém je v tom, že to nezvládá Ministerstvo pro místní rozvoj, nemá tam kompetentní tým.

V tuto chvíli se jedná o následující problematiku. Určitě si vzpomínáte, že jsme připravili digitalizaci takzvaných soutěžních dialogů po mnoha letech práce a po diskusi s odbornou veřejností. Rekapituluji to, že pan ministr Bartoš ideologicky nepochopitelně zrušil tyto soutěžní dialogy. Netransparentnost postupu pana ministra Bartoše potvrdil následně ÚOHS. Nicméně pan ministr Bartoš připravil bez širší odborné diskuse další řešení. Zakázku měla dostat z našeho pohledu nedůvěryhodná firma. Co udělal ÚOHS? Napadl to zcela jednoznačně. Důležité je říct, že navzdory tvrzení ÚOHSu uzavírá s touto problematickou firmou smlouvu na částku 37,5 milionu korun, a to podotýkám, v režimu JŘBU, čili jednací řízení bez uveřejnění. Následuje to, že ÚOHS napadá JŘBU, nicméně pan ministr Bartoš současně s tímto postupem ÚOHSu tuto zpackanou zakázku začíná řešit s právní kanceláří, která se postaví proti ÚOHSu, přičemž limit pro výplatu této právní kanceláři je na úrovni 30,5 milionu korun. Podotýkám, že se jedná o zakázku ve výši 37,5 milionu korun a neberu argument to, že se jim zatím nevyplatilo 30,5 milionu korun. Je to po 4,5 milionech až do června roku 2024. Může, prosím, někdo soudný vysvětlit, proč se platí právní kanceláři až 30,5 milionu korun, když se jedná o zakázku 37,5 milionu korun, nota bene když se bojuje proti ÚOHSu? To fakt nikdo v tomhletom případě nepochopí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP