(14.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No a ten Temelín. Vždyť jste tam měli ve finále ten váš Rosatom, že to je váš Rosatom, to jsou vaši kámoši, jak říká Nečas, vaší vlády. Vždyť ve vládě Nečase byl Stanjura jako ministr dopravy a pan premiér jako ministr školství. Takže to je vaše vláda, vaši kámoši. Tak proč o tom stále mluvíte? Ano, a potom samozřejmě vy jste je měli ve finále. Proč jste vyřadili Francouze? Když jsem nastoupil jako ministr financí 2014, tak francouzský velvyslanec si stěžoval. Proč jste tam protlačili toho ruského dodavatele? Proč lžete stále? To byli vaši kámoši. U vás byli ve finále. My jsme je vyřadili. Jsou na to usnesení vlády, jsou na to fotografie. Takže to je neskutečná arogance, co vy tady vlastně předvádíte.

Takže Dukovany jsme vám připravili, ano, vy stále vykazujete něco tady, vždyť to je záležitost té firmy, tam jsou nějaký minoritní akcionáři, tak už je vykupte, vykupte je, a potom můžete mluvit, ano, mám 100 % ČEZu a já, teda vy, já ne určitě, ale vy můžete něco rozhodovat. Jo? Takže Temelín, měli jste ruského dodavatele ve finále, Dukovany jste neudělali nic, jenom prodáváte naši práci. Jo?

A proč nebyl dokončen ten tendr? No protože zkrátka pan ministr Mládek a ti další kolem ČEZu chtěli, a my jsme byli v menšině v té vládě, aby lidi garantovali výkupní cenu ČEZu. A to já jsem nechtěl. Proč bych já měl garantovat výnosy nějakým minoritním akcionářům v ČEZu? Nechtěl jsem to. Jo? Takže už přestaňte lhát o tom, že kdo co tady udělal. Dukovany - kašlali jste na to celé léta, my jsme to udělali, vy jste to blokovali, Temelín - měli jste Rusko ve finále, to jsou vaši kámoši. A ten tendr nedopadl proto, protože zkrátka sociální demokracie chtěla nahrát ČEZu a minoritářům kšeft. Proto to nedopadlo.

No a můžeme se vůbec celkově bavit o té slavné kuponové privatizaci, ne? Ten váš guru Radeček Pokorný, to je nezmar! Ten je všude, ten váš řídící důstojník. Ten je všude. Jak to dělá? Ne? Nejdřív pomáhal - OKD. Mě strašně zajímá, proč vlastně ten stát byl tak hloupý, že si nenechal aspoň majoritu, když si to nenechal celé. Komu oni dali ty akcie? No obcím. Obcím. Takže jak to potom proběhlo? 11. 10. OKD, privatizace, přijalo první rozhodnutí o částečné privatizaci společnosti, stát si ponechal, dal do kuponové privatizace a převedl bezplatně na obce a do restitučního investičního fondu, ano? No ale já to zkrátím prosím vás. Zkrátka váš Radeček Pokorný, který pomáhal i s tím - asi ten Růžička vám dělá ty projevy, protože to je taková jeho značka, útočí vždycky, lhát, tak oni pomáhali tomu Bakalovi, který tam vytáhl 100, 130 000 miliard, prodal tepláren - komu? No Veolii. Kolik má Veolie minulý rok zisk? Miliardu. Vždyť v tom Havířově 13 % pozemků stále patří Asentalu, panu Bakalovi. Vždyť to zničilo celý region. Stále to tam má. A ty byty. To jsou ty vaše privatizace. A potom, když to bylo na bankrot, tak já jako ministr financí jsem to koupil a přesvědčil vládu, že jsme to koupili za 70 milionů, půjčili tam 2 miliardy, ty už se vrátily. Firma je fajn. Firma je v pořádku. Takže vy jste to nechali vytunelovat, my jsme to zachránili - a teď, proč chráníte Bakalu? Proč OKD nezveřejní nájemní smlouvu s Asentalem, co jsou Bakalovy nemovitosti? A ty byty, které jste zapomněli dát těm horníkům, kterým jste to slíbili za 40 000 korun koupě. Teď ty chudáci platí až 10-12 000 měsíčně nájem. To je neuvěřitelná prasárna! Neuvěřitelná prasárna. To může udělat jenom asociál! Jo? Ať se zadrhne s těmi miliardami, co tam vytáhl. To jsou podnikatelé. Přijít, vytunelovat a položit!

A podobně to mělo dopadnout s lithiem. To je jeho projekt. My jsme to lithium mimochodem zaparkovali na ČEZ. Vy jste tam byl, všichni si na to pamatují, na tu vaši návštěvu v tom Ústeckém kraji s panem premiérem. Pan premiér se aspoň choval slušně, ale vy jako jednotka arogance, skutečně všichni ti starostové jako byli z toho úplně perplex. Perplex z toho byli. To je váš hlavní projekt údajně. Ne, s tím přišli komunisti, že to chtěl někdo ukrást asi stejně jak předtím, my jsme to zvedli v rámci předvolební kampaně a jsme to dali na ČEZ.

Takže pokud chcete těžit lithium, pane ministře, tak zařiďte, aby se na tom nepřiživovali zase těch 49 % nějakých australských investorů. Ty do toho skutečně nepotřebujete. Tak by bylo dobré, kdybyste získal 100 %, ano, a to lithium, i když pan premiér to prezentuje, jaká je to velká pecka, tak údajně ty zásoby jsou jenom 10 miliard korun, ale to je samozřejmě určitě dobrý projekt.

No, takže já vám tady můžu vykládat a číst všechno, jak to bylo. A to, že po revoluci to totálně zmatlali a že dali do privatizace věci, které tam neměly nikdy být, a znovu opakuji, uhlí, energetika, rafinérie, teplárny. Nic tam nemělo být, to si měl nechat stát. Jak si to nechali Poláci. No, takže kdyby se to všechno sečetlo, za kolik se to prodalo a kolik to vyneslo, tak ty škody jsou neuvěřitelné. Absolutně neuvěřitelné.

Takže ten celý příběh já tady nebudu číst, ale podobný příběh je Mostecká uhelná. Ano. Tam nastrčená firma Appian Group získala 52 % no a potom stát zjistil, byl překvapený, že jim zůstalo 46 %. No za kolik to prodali? No, za 650 milionů. Za směšných 650 milionů. To, že potom z toho někdo čerpal desítky miliard, a jak se to všechno vlastně transferovalo jako, já to tady mám napsané, ale nechci vás tím obtěžovat. To je ta historie, o které nikdo nemluví. Vy jste to nezvládli. Vy, tradiční strany. A neříkám už demokratické. Ne, to byla vláda ODS, KDU-ČSL je tam osmnáct let s vámi, a ČSSD. Zničili jste banky, ODS, potom je ČSSD prodala levně, ano, nechali jste to... Kolik firem lehlo popelem, ano. Poldi Kladno. Jak se to všechno privatizovalo? Tatra Kopřivnice. Takže to jsou všechno ty dopady toho, co se tady stalo, a vy jste u toho byli. Tradiční strany. Jo? Takže je úplně absurdní nám tady něco vyčítat. A my na rozdíl od vás jsme vám připravili ty Dukovany a máte možnost to udělat i v Temelíně.

Ale znovu opakuji, proč nechcete vykoupit 100 % ČEZu, když už tedy jste začal nakupovat ta aktiva? A já doufám, že jste to dělal pro stát a že v tom nejsou nějaké kšefty, které slyšíme, jako zásobníky a NET4GAS, už můžete stavět teď ten Stork, ne?, do Polska, protože to byly samozřejmě všechno lži o nás, my jsme to chtěli, ale Poláci to nechtěli a teď máte možnost, když pan premiér to kritizoval, tak teď to může konečně zrealizovat. No, privatizace Sokolovská uhelná, to bylo úplně stejné, ano. Místo toho, aby si to ten stát nechal, tak to všechno pustili. Aspoň ty Severočeské doly v podstatě zůstaly pod ČEZem. Takže to je ta bilance. To je ta bilance. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP