(13.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A můžu vám to tady přečíst všechno, můžeme si vzpomenout, jak to historicky bylo. To je neuvěřitelné, jak tady ještě vy mluvíte o solárech. Vždyť to byl jeden z největších tunelů tady. Největších tunelů. Když jste stanovili výkupní cenu, tak solární panely stály něco. Ne vy, vaši předchůdci. A potom, kdy zlevnily na půlku, tak jsme byli jediní, kteří nereagovali. A kolik to bude stát náš rozpočet za těch 20 let? No, 400 nebo 600 miliard. Tak tak to je. Takže já vlastně se vůbec divím, že vy máte tu drzost tady něco nám vyčítat.

Všechno to začalo s privatizací, ano. A zítra je 17. listopad! A ta vaše provládní média zase budou omílat to všechno, jak je to všechno, jak to bylo! Ať řeknou, proč jste dali do privatizace uhlí. V Polsku není uhlí v privátních rukou. Proč, ten váš kámoš Radeček, ne? Tak se ho zeptejte, jak Bakalovi pomáhal. Ten tam vycedil 130 miliard a ještě mu patří většina pozemků. Teď OKD odmítá zveřejnit nájemní smlouvu s Asentalem, to je Bakalova firma. Zkuste nám o tom povyprávět, o té historii. Proč jste prodávali jim, proč se prodávala Mostecká uhelná? Proč se prodávaly teplárny? Proč se prodávala voda? Kdo vlastně radil těm stranám po revoluci? Ne? Všechno je pryč. Všechno je pryč.

Takže jediná šance je, když chcete pro Českou republiku a pro lidi něco udělat, ano, tak je samozřejmě vykoupit akcionáře ČEZu. Ale to vám nedovolí ti velcí kluci, protože tam mají pozice. Někteří spekulují na ty akce (akcie?), mají tam desítky miliard. To jsou ti vaši, kteří mají ty vaše hodnoty. Asi, asi... Nevím, jaká je ta hodnota, no možná to počítají v těch desítkách miliard. To jsou ty vaše hodnoty. Vy od samého počátku o té energetice jenom lžete. Lžete o Dukovanech, lžete o Rusku. Norský plyn? Ta smlouva odešla s privatizací Transgasu. Byla podepsaná 1997, odešla pryč. To je další lež. Tady předřečník mluvil, že bereme z Norska ropu - no taky to má trošku popletené všechno.

Stork - další lež. Solární tunel - další lež. Jo? Takže všechno jsou to jenom lži a s vámi není možné normálně se bavit. Není to možné. O ničem. O ničem. A to vaše vystoupení bylo fakt neuvěřitelné. Fakt. A hned zaútočí! Co vy víte, jak já jsem, jak já jsem podnikal, ano, to všichni vědí. A hlavně banky to vědí! Protože když já jsem přišel do České republiky, tak ovládal Chemapol a hospodářské služby všechno. A žádná státní banka, kterou potom ODS zničila, ty komerční banky, proto, aby to ČSSD prodala za hubičku. Proč si nenechal ten stát Českou spořitelnu? Nebo aspoň jeden řetězec? Něco? Všechno je pryč. A jsou to nevratné škody. 300 miliard ročně dividend. A to Finanční správa teď samozřejmě kontroluje jenom Agrofert. Ona nekontroluje základ daně. Kolik ještě předtím odtáhnou do zahraničí na základě fakturace různých značek a marketingu a tak dále. Kolik? Strašně moc. Strašně moc. Takže jako je fakt neuvěřitelné, že tady vystupují lidi, kteří nás napadají. A kdyby ty vaše tradiční strany tady byly pro lidi, tak v životě by hnutí ANO nevzniklo. V životě nikdy. Jo? Můžeme se vrátit k těm věcem. No.

Takže začnu ten můj projev. (Smích v sále.) Setkáváme se zde na další mimořádné schůzi kvůli dalšímu příkladu naprostého amatérství této vlády, tentokrát kvůli naprosto neutěšené situaci v České republice. Jinak já přeju panu premiérovi, aby se brzo uzdravil. Pokud po dvou letech objevil, že v Německu jsou levnější potraviny a základní potravina je Nutella, Coca-Cola - mimochodem, vy navyšujete DPH na Coca-Colu od 1. ledna z 15 na 21 % - a kečup, tak možná byste mohli vzít pana premiéra někde do nějaké fabriky, kde by se dozvěděl, že je potřeba ta elektřina. Že například takový rohlík nebo něco se vyrábí z elektřiny. Že lidi, když ráno jdou do koupelny, tak zasvítí - je to elektřina, teče voda - elektřina, jo? Takže by bylo dobré, kdyby to objevil, a možná by pochopil, že celý náš problém je elektřina, cena elektřiny, kterou vy jste nechali vydělat těm oligarchům, těm vašim kámošům, ano, a my jsme to všichni zaplatili. Způsobili jste inflaci. Lžete! My jsme aspoň snížili DPH v listopadu a v prosinci. A udělali jsme negativní. Vy říkáte - co my jsme udělali? Ano, my jsme snížili DPH - vy už jste zapomněl? - na elektřinu na nulu? Ne, vy jste neudělali nic, protože vám to vyhovuje.

No, takže budu pokračovat. Kvůli naprosté neschopnosti této vlády máme jednu z nejdrahších energií v celé Evropě kvůli nesmyslnému, vysokému zastropování energií a nulové pomoci lidem. Vy jste nepomohli nikomu. A firmám? Máme už druhým rokem jednu z nejvyšších inflací v EU. Jako snad jediné zemi v EU nám klesá HDP. Ano, je to přesně scénář roku 2009, kdy jste to taky zaškrtili. Lidem nejvíc klesla životní úroveň v historii samotné České republiky. Milion lidí žije v chudobě a další 2 miliony jsou chudobou už ohroženy. Největší reálný pokles mezd. Vždyť už to píše i ten Welt. Tady někdo vystupoval včera, že - nebo nevím, někde to psali, že Welt je mimo mísu. Ne, ten Welt to píše. Dvě věci - ceny energií a působení České národní banky. O tom to je.

No, takže do takového stavu Českou republiku dovedl pan Fiala a celá jeho parta neschopných amatérů. A to všechno proto, že tato vláda kvůli výmluvám na zadlužení, které je o polovinu nižší než v Německu a většině zemí v EU, odmítá pomoc našim občanům a našim firmám a místo toho na ně přehodí veškeré náklady, aby mohla tvrdit, že ozdravuje veřejné finance. ODS společně s ČSSD stojí za dnešním neutěšeným stavem české energetiky, takže není se čemu divit. Za celou dobu, co byla ODS u vlády, neudělala pro českou energetickou bezpečnost vůbec nic. Vy tady mluvíte jako - a už by bylo dobré si to rozmyslet. Vy tvrdíte, že nakupujete plyn, jo? Pokud vím, tak nakupuje plyn ČEZ, jsou tam minoritní akcionáři. Tak snad to neděláte za něj. Nebo kdo tedy? Ropu nakupujete - to jsou zase rafinérie, které patří Polákům. Takže už by bylo dobré, abyste si rozmysleli, co vlastně děláte. Já doufám, že to neděláte, protože to by byl určitě problém.

Takže ODS pro českou energetickou bezpečnost neudělala vůbec nic. Zprivatizovala, rozprodala všechno, co nebylo přibité k zemi. Nejen energetiku, ale i banky, průmysl, půdu. Proč tady zemědělci a potravináři nejsou zajímaví? No protože nemají ten potenciál voličský. Protože ODS dovolila prodávat půdu cizincům. No to v Polsku, ani v Maďarsku, ani ve Francii nejde. Tam vědí, co je to potravinová soběstačnost. No, rok co rok z bohatství, které tu v Česku naši občané vyprodukují, odchází do zahraničí 300 miliard korun na dividendách a reinvestovaný zisk je na úrovni 177,2 miliardy. Tak to je samozřejmě účet za vládnutí od revoluce, ale to se od vašich provládních médií zítra určitě nedozvíme, protože oni budou říkat - no, vždyť to bylo úspěšné, vždyť jsme to ztransformovali. Tak to umí každý, prodat to za hubičku nebo to nechat zbankrotovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP