(13.10 hodin)
(pokračuje Michal Kučera)

V posledních týdnech a měsících, víme, že se dohání i energetická legislativa. Tady ve Sněmovně schvalujeme zákony jako je lex OZE 1, OZE 2, blíží se OZE 3 o ukládání energie, OZE 2 o komunitní energetice. Připomenu liniový zákon. Liniový zákon, velmi důležitá věc. Liniový zákon, kdy pomáháme zrychlit nejenom dopravní infrastrukturu, ale i stavební a energetickou. To znamená, ta energetická infrastruktura díky liniovému zákonu, dneska zákona o strategických stavbách, ta se může výrazně zrychlit. Ten stavební zákon, který tady byl ty minulé roky, to vůbec nedovoloval, vždyť tady se téměř nestavěly dálnice, to bylo úplně zastaveno všechno. Teď se na tom začne pracovat. Já si myslím, že to stojí skutečně za pochvalu.

A zjednodušujeme povolání nových zdrojů - obrovský problém. Obrovský problém. Nové zdroje. Pokud si ho někdo dneska nechal postavit, tak ho nemohl zapojit. Nakonec to víte sami, kdo jste stavěli fotovoltaické elektrárny, tak jste zjistili, že ačkoliv jste si do té fotovoltaiky zainvestovali, že vám nakonec byl velký problém ji zapojit. Trvalo to dlouho, a na některých místech dokonce to bylo i nemožné. Teď se to změní. Teď se to zlepší.

Samozřejmě jsme se aktivní v energetické diplomacii v Evropě. To je věc, která tady byla také poměrně dost zanedbaná. Během našeho předsednictví, které mělo zásadní podíl na tom, že jsme se jako Evropa zvládli ubránit ruskému zneužívání energetiky jako zbraně a že nyní skutečně můžeme pracovat na tom, abychom zajistili rovnoprávnost pro rozvoj jaderné energetiky v rámci EU.

Tolik o tom, co teď aktuálně děláme. Řekl jsem, co se udělalo špatně. Řekl jsem, co děláme teď. A samozřejmě teď bych řekl pár slov o tom, co bychom chtěli dělat, nebo co je vůbec představa mé strany TOP 09, jak bychom měli dál řešit vůbec ceny elektřiny a celou tu záležitost.

V TOP 09 jsme rozhodně proti vytváření dalších výdajových položek pro dotování cen energií. Zásadní pro nás je, abychom se vyhnuli zavádění dalších stálých zátěží státního rozpočtu a občanů. To znamená ne plošné dotace. Podporujeme princip, aby určité náklady mohly být pokryty tedy jednorázovým příspěvkem nebo příspěvkem těm potřebným, těm skutečně, kteří to potřebují, abychom nemuseli dotovat ty, kteří mají dostatečné příjmy na to, aby nějaký cenový výkyv elektrických energií velmi klidně a v pohodě absorbovali. Takže tohleto je jeden z takových pohledů, který máme vůbec na elektrickou, respektive vůbec na energii jako takovou. To je krok, který by odpovídal naší filozofii zodpovědného finančního řízení, jelikož by nezaváděl nové trvalé výdaje a současně by reagoval na výjimečné okolnosti minulého roku.

Dotace pro domácnosti a firmy. TOP 09 opět odmítá myšlenku univerzálních a plošných dotací, namísto toho se zasazujeme o specifická řešení energetické chudoby u ohrožených skupin občanů. Zdůrazňujeme potřebu systémových opatření, která by snížila ceny elektřiny, a to jak v její regulované, tak i neregulované části, aby se dlouhodobě zajistila dostupnost pro všechny. Samozřejmě TOP 09 nepovažuje diskusi o regulovaných cenách za tabu. Tam ta diskuse vždycky může nějakým způsobem probíhat. Rozhodně jsme pro diskusi o návrhu cenového rozhodnutí ERÚ pro rok 2024. Zdůrazňujeme význam revize procesu regulace. Cílem je zajistit, aby investice do distribuční sítě byly co nejefektivnější a nezatěžovaly zákazníky víc, než je nezbytně nutné.

Podporuje používání inovativních technologií, jako jsou baterie, které někde mohou být efektivnější než posilování sítí. Samozřejmě je nutno se podívat, jak je to s podporou obnovitelných zdrojů, protože podpora obnovitelných zdrojů energie by měla být skutečně co nejefektivnější. To znamená ty vysoké náklady na staré OZE, jak tady říkáme, to jsou ty fotovoltaiky, které tady byly kdysi zaváděny, jak jsem slyšel, tehdy pro ně lobboval právě Andrej Babiš, my je dneska všichni splácíme. Další možnost snižování cen energie. Naším cílem je, aby se velkoobchodní a celková ceny elektřiny dostala pod 100 eur za megawatthodinu. To je skutečně cíl, který jsme si nějakým způsobem určili. A samozřejmě vyžaduje to rozvoj efektivních obnovitelných zdrojů a zlepšení propojení s německou energetickou sítí, což povede k redukci cen energie. Vidíme, že v Německu ty ceny v době, kdy svítí slunce, fouká vítr, padají někdy až do těch minusových hodnot. A doba, kdy nesvítí, tak samozřejmě od toho tady máme jaderné elektrárny. Ale navíc k tomu potřebujeme tu přenosnou soustavu. A právě třeba k tomu lepšímu budování té přenosné soustavy, k tomu jsme schvalovali právě ten liniový zákon, nebo dnes zákon o strategických stavbách, abychom je uměli rychleji stavět. Takže to všechno do sebe krásně zapadá.

Naším cílem je, aby se... respektive jak zabránit neúnosnému růstu u cen energií v příštích letech a v delším horizontu? Tak samozřejmě tady se domníváme, že klíčem k řešení cen elektřiny je strategická proměna energetického mixu. Proměna energetického mixu je to, na čem musíme pracovat podle mě a mých kolegů v TOP 09, nikoliv rozšiřování státních dotací. Musíme se soustředit na podporu rozvoje efektivních obnovitelných zdrojů energie, které jsou schopné přispět k poklesu cen právě na tu hladinu 100 eur, o které jsem už tady mluvil. Správná regulace distribučních sítí je rovněž zásadní. Chceme zajišťovat, aby investice do infrastruktury byly co nejefektivnější a aby normy reflektovaly nejnovější technologické možnosti, včetně využití, právě tady zmiňuji, těch úložišť energie jako alternativy ke klasickému posílení sítí. Mimochodem ta úložiště energie - my jsme se tady bavili o tom, nakolik je tady potřebná výstavba nějaké gigafactory, někým to bylo dokonce i tady zesměšňováno. Ale gigafactory, to není jenom výroba baterií nebo autobaterií, to je výroba právě i těch energetických úložišť. Já věřím, že taková vzniknout dále i v České republice. Jedna z takových zón se nabízí právě u nás v Ústeckém kraji v Prunéřově. Ta lokalita je naprosto vhodná, ačkoliv nebyla vhodná pro Volkswagen, tak je vhodná právě pro ta jiná úložiště, která jsou potřebná do těch přenosových soustav, do zapojení do těch přenosových soustav. Takže to si myslím, že je věc, na které tady také nebylo moc pracováno. Ty důvody nevím a nechci si ani domýšlet. Teď se ta cesta znova otvírá.

Neméně důležité je cenově optimalizovat systémové služby a využívat moderní technologie, jako jsou baterie, které představují právě tu efektivnější alternativu k tradičním způsobům. Podnikatelský sektor samozřejmě nesmí zůstávat pozadu. Je klíčové, aby naše firmy neměly vyšší náklady na energie než jejich mezinárodní konkurenti. Tam samozřejmě kromě všech těch opatření, o kterých jsem tady mluvil, je důležité se bavit i o energetických úsporách. Ale když se bavím s lidmi z průmyslu, s lidmi z byznysu, tak právě tímto směrem ta naše řeknu průmyslová oblast už dávno směřuje, aniž by čekala nějaké pokyny od politiků. To znamená, ty úspory tam už probíhají, ať to jsou úspory právě v těch provozních nákladech, nebo v těch výrobních, které mají, ať jsou to úspory právě v těch režijních, co se týká osvětlení a další, vytápění, tak samozřejmě v těch stěžejních programech, kde je ta spotřeba elektrické energie obrovská, to znamená těch různých pecí a tak dále, už tady máme informace o tom, jak se tady objevují nové alternativní směry právě i v této oblasti.

Dámy a pánové, na závěr bych řekl možná jediné: Odmítněme lži a nekompetentnost od současné opozice a soustřeďme se na skutečná řešení, na skutečné opatření, které nám sníží cenu energií. Rozhodně to není populismus a lži hnutí ANO. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní v pořadí vystoupí pan poslanec Babiš. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP