(11.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To nejhorší ale není, že tahle unijní pomatenost logicky ničí hospodářství, ale protože se nelíbí lidem, tak Brusel a jeho nohsledové z Fialovy vlády reagují cenzurou a totalitními praktikami. Totalitní manýry, bezduché lokajství k Bruselu a bezhlavé diktování nesmyslů, které se příčí zdravému rozumu i veškerým ekonomickým zákonům, to je jeden z hlavních důvodů, proč máme drahé energie, proč máme inflaci, proč máme pokles reálných příjmů. Vedení Evropské unie, ve kterém už roky sedí i eurokomisařka Jourová z hnutí ANO, pod tlakem USA rozhodne: odstřihneme se od levné ropy a plynu. Brusel rozhodne: odstřihneme se od levných vlastních zdrojů energií, jako je uhlí a jádro. Brusel řekne: zdražíme elektrickou energii tím, že omezíme výrobní zdroje, zdražíme soláry a větrníky, provoz energické sítě a současně lidem zakážeme spalovací motory a nadiktujeme jim jezdit auty na tu elektřinu, které bude v praxi pro občany méně a bude jen a jen dražší.

Proč o tom říkám? Tohle prostě může vymyslet opravdu jen duševně nepříčetný nebo uplacený člověk. Jde to proti zájmům běžných občanů a běžných firem v Evropě i v České republice. Fialova vláda potvrzuje fakt, že poturčenec horší Turka. A tak o své vůli elektřinu svými činy nebo naopak nekonáním úmyslně zdražuje ještě víc než ostatní Evropané. Tady bych zdůraznil, že podle statistik Evropského statistického úřadu, Eurostatu, jsou během Fialovy vlády za uplynulé období ceny energií, elektřiny i plynu v České republice nad průměrem Evropské unie, zatímco ve všech okolních státech kolem České republiky ve střední Evropě jsou ceny energií pod průměrem Evropské unie. Dokonce Maďaři mají nejlevnější plyn v Evropské unii vůbec, mají čtvrtinovou cenu plynu, než má Česká republika. Takže taková je situace v okolních zemích. Už jsem mluvil o Německu, o Polsku, o Slovensku a teď jsem dodal i konkrétní případ Maďarska. Samozřejmě elektrická energie v Maďarsku je taky pod průměrem EU. To znamená, Česká republika má skutečně nejhorší ceny energií vůbec ve střední Evropě, a jedny z nejhorších vůbec v Evropě a samozřejmě tady je zcela flagrantně vidět ta nekompetentnost a nečinnost Fialovy vládní pětikoalice.

Výmluvy na konsolidaci rozpočtu jsou opravdu úsměvné. Tím, že zničíte ekonomiku, podkopete konkurenceschopnost českých firem, tím naopak příjmy státního rozpočtu snížíte. A pokud firmy začnou padat a s nimi se začne zvedat počet lidí v bídě, tím na straně jedné snížíte státu příjmy a na straně druhé zvýšíte výdaje na sociální a další služby. To přece nemůžete myslet vážně! Když máte málo jídla, tak si přece neuseknete ruku s nadějí, že pak méně sníte, naopak tím si snížíte jen schopnost, jak na to jídlo vydělat. Ale faktem je, že vy si nejen s chutí useknete ruku, ale střelíte se i do nohou a zakážete dovoz levného ruského plynu a ropy, aby všechny vstupy pro českou ekonomiku byly ještě dražší.

A tady bych pro aktivisty z řad provládních politiků, vládních politiků a provládních novinářů jenom dodal, že okolní demokratické státy ve střední Evropě čile s Ruskem obchodují, a to i teď, v současné době. Ptám se, kdo z vás je Putinův agent? Protože výsledkem bruselské a vaší sankční politiky je fakt, že Rusko má rekordní zisky a růst, ale Česká republika zažívá reálnou ekonomickou krizi, rekordní inflaci a rekordní pokles reálných příjmů většiny obyvatel. Mimochodem, co se týče poklesu reálných příjmů, je opět Česká republika nejhorší v Evropské unii. To je opravdu katastrofální situace a týká se to i poklesu maloobchodních tržeb. Protože logicky kvůli drahotě a kvůli tomu, že klesají reálné příjmy občanů, tak lidé méně utrácí a navíc využívají logicky a pochopitelně alternativu, například nákupu potravin v Polsku, případně v Německu, kde jsou potraviny levnější a často mají i vyšší kvalitu.

Takže skutečně Fialova vláda nás tím diletantským způsobem dostala, Českou republiku a ekonomiku České republiky, do nevídané spirály. A skutečně řešením je v podstatě jenom buď velice razantní výměna ministrů ve Fialově vládě, ale bohužel pod vedením neschopného premiéra Fialy jsou ideálním řešením předčasné volby a nová vláda, která by nahradila tu vaši, pakliže by tak demokraticky rozdali občané nové politické karty.

Takže Česká republika má v uplynulém období za Fialovy vlády nejdražší ceny energií v našem regionu. To jsou v praxi viditelné a doložitelné výsledky vaší hloupé vládní ideologie, kterou reprezentuje zcela nekompetentní, bezradný a až tragicky směšný premiér Fiala, arogantní paní Pekarová Adamová, zcela asociální lidovec Jurečka, organizovaným zločinem sužované hnutí STAN Víta Rakušana a Ivan Bartoš z Pirátů, kteří se tváří, že se jich to netýká, přestože jsou plnou součástí pětikoalice a pro všechno v tichosti zvedají ruce.

Hnutí SPD vyzývá neschopnou a nečinnou Fialu vládu, aby tomuto masivnímu zdražení energií pro české občany a firmy, které povede i k růstu inflace, zabránila například využitím zákona o cenách. Je potřeba i prověřit, zda Energický regulační úřad plní své zákonné zadání, kterým je ochrana oprávněných zájmů spotřebitelů před přirozeným monopolem velkých energetických firem. Zásadním řešením je ale obnova suverenity České republiky v otázkách energetické cenotvorby, soběstačnosti a bezpečnosti, což zahrnuje i co nejrychlejší vystoupení ze spekulativního a likvidačního systému emisních povolenek EU, takzvaný evropský systém pro obchodování s emisemi, a zahrnuje to také odstoupení od Green Dealu EU, který energie ještě více zdraží a zdražuje.

Samozřejmě je v této souvislosti potřeba otevřít otázku referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie, jelikož co mají běžní občané z členství v Evropské unii, když kvůli příkazům z Evropské unie nemají peníze ani na základní životní potřeby? A v neposlední řadě vyzýváme vládu k obnově suverenity. Hlavně ve vašich vlastních hlavách. Dovolte zdravému rozumu odpoutat se od ideologické zaslepenosti. Tahle země, naše země, naše republika, nepotřebuje být napravo ani nalevo, s tím nebo oním, proti tomu nebo onomu. Tahle země musí být pouze s vlastními občany, s vlastními národy a vlastním hospodářstvím. Nad každou směrnicí z Bruselu se zamyslete a změřte ji pohledem českého občana, české firmy a naší země. Je nám ku prospěchu? Ano, či ne? Pokud ne, řekněte "ne". Výmluva, že to Brusel nedovolí, neplatí. Vidíme, že země jako Polsko a Maďarsko to umí. Pokud jde o dovoz levných energií od kohokoliv, vidíme, že to umí většina zemí planety, včetně členů Evropské unie a NATO. Nechovejte se, vládo, jako lokajové, jako poturčenci horší Turka. Bez urážky k Turkům, kteří dnes bez ohledu na NATO či Brusel spolupracují ad hoc vždy s tím, kdo jim přinese největší prospěch.

Nedělám si iluze. Pro Fialou pětikoalici není český občan a české firmy na prvním místě. Vy máte na prvním místě vlastní prospěch a zahraniční zájmy. Je mi jasné, že vládní většina tady ve Sněmovně dnes opět neschválí program této mimořádné schůze, aby vaše vláda nemusela s opozicí diskutovat a přinášet argumenty. Pětikoalici totiž zdražení energií pro naše občany a firmy nijak zvlášť nezajímá. Proto k němu od ledna u nás v České republice dojde. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP