(11.10 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

My jsme toho udělali mnohem víc a zaměřili se i na zjednodušení byrokracie okolo povolování nové výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Snížili jsme limity pro menší zdroje. Zavádíme u nich také měsíční fikci souhlasu. Z větších zdrojů děláme stavby ve veřejném zájmu. Zjednodušujeme povolování tepelných čerpadel a spolu s Ministerstvem životního prostředí také připravujeme takzvané akcelerační zóny, tedy lokality, kde bude povolování obnovitelných zdrojů ještě jednodušší. Nedělám si samozřejmě iluze, že zbytek Evropy doženeme hned. Mám ale velkou radost, že se rozvoj výroby elektřiny z těchto zdrojů podařilo nastartovat. Počet fotovoltaik v Česku se od začátku našeho funkčního období od roku 2022 ztrojnásobil a já věřím, že díky našim reformám bude pokračovat.

Jestli se v nějaké oblasti projevila kombinace vaší neschopnosti a všehoschopnosti naplno, tak je to právě plyn. Nejenže jste nám nechali nejnižší zásoby na mnoho let dozadu, nejenže jste se nestyděli nás kritizovat za to, že tu toho plynu bylo málo, ale také, když jsem vyzýval k tomu, že je potřeba ke spotřebě plynu přistupovat zodpovědně, začali jste to zneužívat k tomu, abyste si pro sebe uhráli politické body. Věřte mi, že v projekcích ohledně toho, jak jednotlivé státy Evropy zvládnou odstřižení od dodávek ruského plynu, jsme my jako Česká republika vycházeli téměř úplně nejhůř ze všech. A právě energetické úspory sehrály obrovskou roli v tom, že jsme se dokázali vypořádat s Putinovou zlovůlí a s vaším dědictvím a obešli se bez ruského plynu. A já občanům za to, že se nenechali zlákat vaší ostudnou taktikou, děkuji a rád bych je požádal, aby v nastoleném trendu zodpovědné spotřeby pokračovali.

V tom, že jsme to zvládli, sehrály stejně důležitou roli jako zodpovědný přístup ke spotřebě také kroky naší vlády. Pomáhali jsme obchodníkům s plněním zásobníků, nakoupili jsme plyn za stát a především jsme zajistili spolu se skupinou ČEZ podíl v LNG terminálu v Holandsku. Kapacita, kterou jsme získali, nám pokryje 40 % roční spotřeby plynu. Ten největší oheň, který tady po vás hořel, jsme tedy zvládli uhasit. Dodávky z Ruska nahradil LNG plyn především ze Spojených států a dále plyn z Norska. Pro další posílení naší energetické bezpečnosti v oblasti plynu jsme provedli i další investice do kritické infrastruktury. Získali jsme pod kontrolu plynové zásobníky a nyní čekáme na schválení v případě plynovodů.

Posilování postavení státu v oblasti plynu bude naprosto zásadní nejen kvůli jeho využívání v průmyslu, v teplárenství, ale také proto, že bude takzvaným přechodným zdrojem v rámci dekarbonizace naší energetiky. Právě plyn totiž bude vyrovnávat napětí v síti a destabilitu způsobovanou obnovitelnými zdroji. Napravujeme tedy po vás situaci v oblasti obnovitelných zdrojů, napravujeme ji v oblasti plynu a napravujeme ji i v jádru a ropě.

V nejbližších měsících nám Rusko definitivně přestane dodávat palivo do jaderných elektráren a budeme ho odebírat od společností z Francie a ze Severní Ameriky. A pracujeme také na tom, abychom se zbavili závislosti na Rusku v oblasti dodávek ropy. Jednou z prvních věcí, kterou jsme začali řešit po zahájení ruské agrese, totiž bylo navýšení kapacity ropovodu TAL, který je jedinou možnou cestou, kudy do České republiky dovézt jinou než ruskou ropu. Jeho současná kapacita však nyní stačí k pokrytí jen přibližně poloviny potřebných dodávek do Česka. Minulou vládu samozřejmě ani nenapadlo, aby kapacitu tohoto ropovodu navýšila. Nám se proto podařilo získat souhlas všech ostatních zemí, které v ropovodu mají podíl. Vybrali jsme i dodavatele. A já věřím, že v roce 2025 nám toto navýšení umožní nahradit dodávky ropy z Ruska. Vedle toho pracujeme na tom, aby tuzemské rafinérie byly technologicky schopny v brzké době zpracovávat jinou než ruskou ropu.

Všechny tyto kroky děláme tak, aby navazovaly jeden na druhý. Pracujeme s tím, jak bude v budoucnosti vypadat naše energetika, které zdroje bude třeba rozvíjet a na které už se v budoucnu nebudeme moci spolehnout. Proto jsme teď na podzim připravili vnitrostátní klimaticko-energetický plán, který nám tu cestu, kudy bychom se v rámci energetiky měli vydat, naznačuje, a ještě konkrétnější kroky nám ukáže státní energetická koncepce. Tu chci vládě předložit ještě do konce tohoto roku. To jsou ty dokumenty, které měla připravit už minulá vláda, ale nepřipravila. Nepřipravila vůbec nic.

Kromě těchto domácích kroků pracujeme také na úrovni Evropské unie. Jsem přesvědčený, že právě naše předsednictví mělo zásadní podíl na tom, že jsme se jako Evropa zvládli ubránit ruskému zneužívání energetiky jako zbraně a že nyní můžeme říci, že už se Putinova vydírání nemusíme bát. Nyní pracujeme na tom, abychom zajistili rovnoprávnost pro rozvoj jaderné energetiky v rámci Evropské unie. A také v této oblasti se nám daří, což ukázalo i jednání na aktualizaci pravidel elektrického trhu.

Tak si to znovu shrňme. A opět jsem pro vás připravil souhrn v infografice, kterou dostanete na stůl, a můžete ji opět, paní Schillerová, prostřednictvím pana předsedajícího, okamžitě demonstrativně roztrhat. (Poslankyně Schillerová z místa: Už je v koši!) Startujeme rozvoj obnovitelných, to znamená těch nejlevnějších zdrojů. Připravujeme legislativu, která je zatraktivní, zefektivní jejich využívání a zjednoduší jejich povolování. Počet těchto zdrojů roste. Zbavili jsme se závislosti na dovozu plynu z Ruska, investujeme do posílení pozice státu v této oblasti a získáváme vliv na kritickou infrastrukturu. Pracujeme na tom, abychom diverzifikovali portfolio dodavatelů plynu do České republiky. Zbavujeme se závislosti na Rusku v oblasti dodávek ropy i jaderného paliva. Dokončujeme také potřebné koncepce, které jasně nadefinují další kroky pro rozvoj české energetiky v budoucnosti. Všechno tohle mělo být v rozumně řízené energetice hotové už za vás. Děláme to až my nyní! Napravujeme tak vaše zaspání. A vy si nás dovolujete velmi často označovat za neschopné. Ale my teď napravujeme vaši neschopnost!

A dovolte mi říct ještě jeden fakt, na který jste nejspíš při vaší touze po tom lhát, strašit veřejnost, a zakrýt tak svou neschopnost zapomněli. Dnešní schůzi jste svolali kvůli regulované složce ceny elektřiny. Výši této složky určuje Energetický regulační úřad. Ten je nezávislý. A výši regulované složky rozhoduje nezávislá rada na základě konkrétních pravidel schválených nebo navržených Energetickým regulačním úřadem a schválených vládou vždy na pět let dopředu. Podle těchto pravidel se určují zisky distributorů, a také tedy výše plateb zákazníků. A víte, kdo vybral obsazení současného Energetického regulačního úřadu? Vaše vláda! Byli jste to vy, pane Babiši, a vy, pane Havlíčku, prostřednictvím pana předsedajícího. A kdo byl u moci, když byla přijata metodika pro výpočet regulované složky, když se přijal RAB, to znamená majetek plus garantovaný yield ve výši 6,5 %? Opět jste to byli právě vy, milá minulá vládo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP