(10.20 hodin)

 

Poslanec Martin Exner: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, garanční výbor pro bezpečnost navrhuje proceduru v následujícím pořadí: návrh na zamítnutí návrhu - to už jsme učinili. Pak byly podány tři pozměňovací návrhy, ale pozměňovací návrh A a B jsou totožné, jednou byly podány, načteny v rámci výboru pro bezpečnost, a podruhé byl tentýž návrh načten ve druhém čtení. A pak máme pozměňovací návrh C.

Pozměňovací návrh A je návrh pánů poslanců Maška a Langa. Bylo přijato usnesení garančního výboru pro bezpečnost po prvním čtení doporučující a návrh nově umožňuje vyhoštění trestně odsouzené osoby pod dočasnou ochranou na Ukrajinu. Pozměňovací návrh C, návrh pana poslance Letochy, pro vysvětlení - návrh podle požadavků krajů snižuje dobu nouzového ubytování ze 150 dnů na 90 dnů a poté uprchlíci v případě potřeby přecházejí do sociálu do dávkových systémů.

Na závěr bychom hlasovali o návrhu zákona jako celku a ještě poté o doplňkovém (správně: doprovodném) usnesení Poslanecké sněmovny paní Mračkové Vildumetzové. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Navrhuji, abychom hlasovali o návrhu této procedury.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 263, přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 152, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Exner: Dobrá. Nejdříve hlasujeme o pozměňovacím návrhu A pana poslance Maška a pana poslance Langa. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.) Stanovisko garančního výboru zaznělo.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 264, přihlášeno 153 poslanců a poslankyň, pro 152, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Martin Exner: Jak jsem řekl, o pozměňovacím návrhu B hlasovat nebudeme z důvodu totožnosti s návrhem A.

Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu C pana poslance Letochy. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 265, přihlášeno 153 poslanců a poslankyň, pro 152, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Exner: Nyní budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. O všech návrzích bylo hlasováno, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 65/2022 Sb., o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 543, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 266, přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 137, proti 13. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Prosím ještě o klid.

 

Poslanec Martin Exner: Nyní budeme hlasovat ještě o návrhu doplňkového usnesení paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. (Poslankyně Mračková Vildumetzová reaguje, že to je doprovodné usnesení, nikoli doplňkové.)

Já bych ho přečetl pro připomenutí: "Poslanecká sněmovna v rámci přijetí zákona lex Ukrajina VI vyzývá vládu České republiky

I. k aktivním krokům vlády pro získání finanční kompenzace z Evropské unie;

II. aby již k prodloužení dočasné ochrany nedocházelo a řešilo se dle azylového zákona a zákona o pobytu cizinců;

III. k důslednému posuzování příjmů nezdanitelných osob;

IV. k bezodkladnému předložení seznamu migrantů s daty o vzdělání, profesi, zaměstnání, bydlišti a jiné;

a vyzývá premiéra České republiky k určení konkrétního ministra zodpovědného za řešení adaptace a integrace uprchlíků."

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Je tedy jasné, o čem bychom hlasovali. Stanoviska? Z garančního výboru není projednáno. Pan ministr? (Nedoporučující.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 267, přihlášeno 153 poslanců a poslankyň, pro 67, proti 47. Návrh byl zamítnut.

 

Ještě s přednostním právem? Ano. Mohu uzavřít bod? (Ne.) Tak prosím, s přednostním právem ještě paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju, nebude to dlouhé. Já tomu nerozumím. Naprosto jsme byli vstřícní, všechno jsme podpořili, zákon jsme podpořili. Chápeme situaci, nechtěli jsme dělat žádné problémy, byť diskuse nebyla jednoduchá na výboru, jak mi kolegové říkali na klubu. Co je konfliktního na tom usnesení? Nestálo za to, aspoň trošku projevit trošku vstřícnosti a podpořit to usnesení? Opravdu vám nerozumím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem pan ministr Rakušan. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Nevím, jestli paní předsedkyně Schillerová úplně sledovala průběh diskuse. My jsme projevili také vstřícnost, protože jsme podpořili pozměňovací návrh, který byl předkládán opozicí, já jsem tady za to poděkoval. Dal jsem opozici k dispozici samozřejmě i úředníky z Ministerstva vnitra, bylo to konsenzuálně připraveno. A naopak, ta debata nebyla jednoduchá, ale byla velmi konstruktivní, za což jsem tady poděkoval.

Ale v doprovodném usnesení nemůžeme hlasovat o tom, abychom už neprodlužovali my tady v České republice dočasnou ochranu, když je to evropské rozhodnutí. Promiňte, nemohu své poslance žádat, aby hlasovali pro nehlasovatelné usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan předseda Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Jenom k ctěné paní kolegyni Schillerové - doprovodná usnesení tak, jak jste je tady zavedli v minulém volebním období, jsou... (Poslankyně Mračková Vildumetzová reaguje, že to zavedla minulá opozice, nikoli oni.) - vy jste v minulém volebním období vládli! - jsou poměrně nešťastnou věcí, kterou je fakticky obcházen jednací řád - fakticky obcházen jednací řád, protože by to měl být když tak samostatný bod. A proto já pro něj nikdy nehlasuji, protože si myslím, že není správné tímto způsobem doplňovat zákony ještě nějakým vyjádřením.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Už se nikdo nehlásí s přednostním právem.

Končím projednávání tohoto bodu. Poděkuji panu ministrovi, panu zpravodaji a budeme pokračovat dále v jednání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP