(19.00 hodin)
(pokračuje Drahoslav Ryba)

Závěrem ještě jednu myšlenku nebo spíše prosbu. Máme zde podzim, což je čas, kdy oceňujeme práci, předávají se různá vyznamenání, nedávno jsem byl na udílení medailí kraje Vysočina, pan prezident rozdával státní vyznamenání a podobně. Je to také čas, kdy už se připravujeme na vánoční svátky, které jsou časem setkávání se, rozjímání, ale také nakupování dárků. Proto si vás dovoluji požádat, abyste se skutečně zamysleli nad těmito pozměňovacími návrhy, a to bez rozdílu politické příslušnosti, a podpořili tyto pozměňovací návrhy. Dáte tím jeden velký dárek dobrovolným i profesionálním hasičům a oceníme je všichni nejen slovy, jak se obvykle dělá, ale oceníme jejich práci i finančně. Zaslouží si to.

Úplně závěrem, přihlašuji se tedy k pozměňovacím návrhům číslo 3639, 3641, 3642 a 3643. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Sadovský, připraví se pan poslanec Helebrant. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Sadovský: Dobrý den. Děkuji, paní předsedající. Pane ministře, kolegyně, kolegové, budu se věnovat kapitole 336 Vězeňství, Ministerstvo spravedlnosti.

Dne 29. 12. 2021 rozhodla vláda o navýšení tarifních platů příslušníků bezpečnostních sborů o 770 korun měsíčně a dále pak 7. 12. 2022 rozhodla o navýšení tarifů v I. a II. tarifní třídě z důvodu zvýšení konkurenceschopnosti bezpečnostních sborů, přičemž tyto změny se do rozpočtu Vězeňské služby adekvátním způsobem vůbec nepromítly. V roce 2022 a v roce 2023 pokryla Vězeňská služba tyto zákonné výdaje z nespotřebovaných nároků. Takto nepokryté navýšení tarifních platů spolu s povinným vázáním platů za neobsazená tabulková místa není od roku 2024 možné opětovně vykrýt z těchto nároků. Zásadním důvodem je nejen výše zmíněné vázání rozpočtových prostředků, ale i rostoucí míra přesčasové práce vyvolaná vysokým podstavem příslušníků a zároveň povinností zajistit bezpečnost a výkon služby za všech okolností. Uvědomme si, že v současné době má Vězeňská služba minus 825 příslušníků.

V oblasti platů zaměstnanců v pracovním poměru nebyly Vězeňské službě České republiky v předcházejících letech pokryty dopady navýšení platů lékařů, středního zdravotnického personálu a učitelů. I tyto zákonné nároky byly pokryty z nespotřebovaných výdajů předcházejících let, které však s ohledem na zkrácení rozpočtů a povinného vázání již v letošním roce Vězeňská služba nevytvoří. Dlouhodobě nejsou rovněž valorizovány prostředky na odměny z dohod lékařů, přičemž poskytování zdravotnické péče vězněným osobám je vzhledem k obecné situaci na trhu práce lékařů, a zejména lékařů - specialistů postavené právě na pracovních poměrech na dohodu. Nutnost valorizace prostředků na dohody je dána také plošným navyšováním tarifních platů lékařů, což dokládá navýšení tabulkových platů v roce 2021 o 10 % a v roce 2022 o 6 %. Novela zákoníku práce od roku 2024 zavádí další opatření, které zvýší nároky na výplatu prostředků z dohod o dalších 10 %. Při nedostatku lékařů jsou dohody prakticky jediným řešením nedostatků ve Vězeňské službě. Neustále rostoucí hodinové sazby a tím zvyšující se objem prostředků potřebný na dohody byl v minulých letech krácen a kryt z nespotřebovaných nároků.

V neposlední řadě je třeba také uvést, že současně nejsou již dlouhodobě Vězeňské službě valorizovány prostředky na pracovní odměnu odsouzených, které jsou vázány na výši minimální mzdy. I tyto pravidelné vícenáklady způsobené valorizací minimální mzdy byly v minulých letech kryty z těchto nároků.

A proto navrhuji v kapitole 336 Ministerstvo spravedlnosti výdaje celkem a specifického ukazatele Výdaje, výdajový blok, výdaje, vězeňská část, zvýšit částku o 200 milionů a v kapitole 398 Všeobecná pokladní správa snížit Výdaje celkem, vládní rozpočtová rezerva, o částku 200 milionů korun. Současně upravit část návrhu zákona včetně příloh.

Tímto se zároveň přihlašuji k pozměňovacímu návrhu, který jsem navrhl já, Petr Sadovský, s kolegyní Helenou Válkovou a s kolegou Igorem Hendrychem, a je to sněmovní dokument číslo 3630. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní v rozpravě vystoupí pan poslanec Tomáš Helebrant a připraví se pan poslanec Richter. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych se přihlásil ke svému pozměňovacímu návrhu uloženému v systému pod číslem 3655.

A nyní bych ho rád krátce odůvodnil. Můj pozměňovací návrh se týká kapitoly 327 Ministerstva dopravy, do kterého navrhuji přesunout 2 miliardy korun z kapitoly 307 Ministerstva obrany. Výdaje kapitoly Ministerstva obrany jsou na rok 2024 plánovány na 151,2 miliardy korun, což je v porovnání se schváleným rozpočtem pro rok 2023 v tomto návrhu o 39,4 miliardy korun více. V porovnání se skutečností z roku 2022 je nárůst dokonce o 60,4 miliardy korun. Oproti tomu se kraje neustále potýkají s nedostatkem financí na údržbu a rekonstrukci silnic nižších tříd, které mají ve správě. Z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury by podle návrhu rozpočtu na rok 2024 měly kraje a hlavní město Praha dostat na financování silnic II. a III. třídy příspěvek celkem 4 miliardy korun.

Cílem tohoto pozměňovací návrhu je navýšit tyto prostředky o 2 miliardy korun na původně plánovaných 6 miliard korun. Údržba silnic nižších tříd je dlouhodobě podfinancovaná a například u nás ve Středočeském kraji, který je dopravou přetížený, je navýšení prostředků na údržbu silnic naprosto nezbytné. Věřím, že tento pozměňovací návrh bude podpořen napříč politickým spektrem, protože údržba a rekonstrukce silnic je apolitické téma a nutnost navýšení prostředků je vzhledem ke stavu silnic zcela zřejmá. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní v rozpravě vystoupí pan poslanec Richter, připraví se paní poslankyně Jana Berkovcová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si v pár bodech okomentovat, proč navrhuji tři pozměňovací návrhy v kapitole Národní sportovní agentury.

V úvodu se opět vrátím k dopisu ze dne 13. září tohoto roku, který byl adresován premiérovi vlády Petru Fialovi a ministru financí Zbyňku Stanjurovi. Dopis zaslal předseda České unie sportu pan Jansta, předseda Sdružení sportovních svazů pan Ertl a předsedkyně Sokola paní Moučková. Dovolím si citovat, co uvedený dopis obsahuje: "Není třeba polemizovat o tom, že sportovní aktivity jsou ve vyspělých zemích pokládány za samozřejmou a nezbytnou součást zdravého životního stylu, ani o tom, že pravidelný pohyb je důležitou součástí zdravotní prevence. To na nedávné konferenci Zdravotnického deníku 5. 9. 2023 otevřeně deklaroval i ministr zdravotnictví, když prohlásil, že stát by se měl soustředit na to, aby mladí lidé, kteří se mohou hýbat, měli kde sportovat, a varoval, že je načase konat, protože pokud se nepodaří změnit systém veřejného zdraví, systém se nám zhroutí. Jistě se také všichni shodneme na tom, že dobrá úroveň fyzické kondice, pohybové gramotnosti a specifických či sportovních činností, získaných dovedností občanů je nepostradatelnou součástí úspěšného řešení různých bezpečnostních rizik a krizových situací." V této souvislosti je nepochopitelné, že výdaje na obranu státu pro rok 2024 skokově rostou - 135 % loňské výše - zatímco výdaje na podporu pohybových aktivit, které jednoznačně ke zvyšování bezpečnosti lidí přispívají, mírně klesají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP