(Jednání pokračovalo v 9.57 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Je 9.57, vracíme se k projednávání našeho bodu. Před hlasováním o zákonu jako celku požádala o slovo paní předsedkyně Schillerová, které dávám prostor. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. My jsme se krátce poradili v rámci klubu hnutí ANO a rozhodli jsme se - my si nemyslíme, že tento zákon doveze léky do České republiky, ale chceme být konstruktivní opozicí, nechceme, aby si nás někdo bral za rukojmí, takže i my i kvůli těm několika věcem, které tam vylepší určitou agendu, jsme se rozhodli tento zákon jako celek podpořit. Ale varujeme před tím a vyzýváme vládu, vyzýváme ministra zdravotnictví, ať situaci s léky, která je dramatická, konečně řeší. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, a nyní tedy přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu vám usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů, zákon o léčivech, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 476, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 37, přihlášeno 173 poslanců, pro hlasovalo 155, proti byl 1. Konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji i panu navrhovateli a končím projednávání bodu číslo 125.

Než přikročíme k dalšímu bodu, načtu omluvy. Omlouvá se paní poslankyně Adámková Věra do 12 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Fridrich Stanislav od 10.30 do 12.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Havránek Jiří se celý jednací den omlouvá z pracovních důvodů, pan poslanec Kohajda Michael se od 9.35 omlouvá z pracovních důvodů, paní poslankyně Quittová Petra se od 12 hodin omlouvá z rodinných důvodů. A jenom, omluva pana ministra Lipavského nebyla ze zdravotních důvodů, ale z pracovních důvodů - z pracovních důvodů se omlouvá ve středu 15. 11. pan ministr Lipavský.

K hlasování pan poslanec.

 

Poslanec Radek Koten: Jenom bych chtěl říct pro stenozáznam, že jsem hlasoval pro zákon, ale na sjetině mám "hlasoval proti".

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, nezpochybňujete hlasování, je to jenom pro záznam?

 

Poslanec Radek Koten: Nezpochybňuji hlasování, jen pro stenozáznam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuju pěkně. S náhradní kartou číslo 47 bude hlasovat pan ministr vnitra Rakušan.

Dalším bodem našeho schváleného programu schůze je bod číslo

 

122.
Vládní návrh zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm
radioaktivního odpadu
/sněmovní tisk 367/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a zpravodajka garančního výboru, kterým je hospodářský výbor, paní poslankyně Michaela Opltová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 367/5, který byl doručen 15. září 2023. Usnesení garančního výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 367/6.

Nyní se táži, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy pan ministr coby navrhovatel? Pane ministře? Ano.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte mi, abych poděkoval za dosavadní konstruktivní debatu k vládnímu návrhu zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu. Všichni si uvědomujeme, že jádro je a bude jedním z pilířů české energetiky. Abychom jeho potenciál rozvíjeli a investovali do naší budoucnosti, je třeba zajistit bezpečné a hlubinné úložiště. Díky němu totiž budeme moci prodloužit životnost stávajících bloků, začít s výstavbou nových zdrojů a také využívat malé a střední modulární reaktory. Jen díky tomu zajistíme dostatek energií a budeme odpovědní budoucím generacím. Hlubinné úložiště je řešení, které nám umožní bezpečné ukládání vysokoaktivního odpadu, a předpoklad pro rozvoj jaderné energetiky u nás - rozvoj oblasti, která je klíčová pro posilování energetické bezpečnosti a nezávislosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP