(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže já navrhuji jako první mimořádný bod této schůze to, že Česká republika je kvůli nečinnosti Fialovy vlády a Pirátů ministra Bartoše na předposledním místě v dostupnosti bydlení v Evropě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To je název toho bodu? (Poslanec Okamura: Ano.) Jestli to chápu správně? Takže Česká republika je na předposledním místě... Ano.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ne. Tak ještě jednou. (Předsedající: Ještě jednou mi to zopakujte, prosím.) Nevynechávejme tam, paní předsedkyně (Předsedající: Dobře.), že mluvím o Fialově vládě o ministrovi Bartošovi. (Předsedající: Dobře, dobře. Tak prosím celý ten název.) Takže Česká republika je kvůli Fialově vládě (Předsedající: Ano.) a ministrovi Bartošovi z Pirátů v dostupnosti vlastního bydlení na předposledním místě v Evropě. (Předsedající: ... ministrovi Ivanovi Bartošovi - já tak rychle nestíhám psát, víte?) V pohodě. Já vám to ještě zopakuji. (Předsedající se směje.) Česká republika je kvůli Fialově vládě a ministru Bartošovi z Pirátů v dostupnosti vlastního bydlení na předposledním místě v Evropě. (Předsedající: Děkuji.) Takže to je první bod.

Druhým bodem, který chci navrhnout, je další opravdu problémová, velice problematická situace, co tady způsobila Fialova vláda. Česká ekonomika kvůli Fialově vládě nadále klesá. Jsme jedinou ekonomikou v Evropě, která se ještě nedostala na úroveň doby před pandemií koronaviru a ve třetím čtvrtletí meziročně poklesla česká ekonomika o 0,6 %. To znamená, že stagnace či pokles našeho hrubého domácího produktu tak trvá již nepřetržitě rok a půl, tedy po celou dobu působení Fialovy vlády. Dle analýzy Českého statistického úřadu se nově k poklesu domácí spotřeby přidal už i výpadek ve vývozu, tedy pokles zahraniční poptávky po tuzemském zboží. Jsme jedinou ekonomikou v Evropě, která se ještě nedostala na úroveň doby před pandemií koronaviru. Je tedy evidentní, že jde o situaci zaviněnou chybnou politikou vlády Petra Fialy, nikoliv zahraničními vlivy, jak se nestále snaží zoufale a trapně vymlouvat premiér Petr Fiala. Propad spotřeby českých domácností je i ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie mimořádně silný. Důležitými důvody poklesu domácího hospodářství jsou i dva roky nepřetržitě trvající pokles reálných mezd českých občanů a dlouhodobý pokles tržeb v maloobchodě díky vysokému objemu nákupu levnějších a kvalitnějších potravin v zahraničí. No, protože Fialova vláda, konkrétně premiér Fiala a ministr zemědělství, původním povoláním teolog, ministr Marek Výborný z KDU-ČSL, který se nikdy zemědělství nevěnoval, takže neví, která bije, tak samozřejmě drahé potraviny neřeší, a za to můžou lidovci, premiér Fiala z ODS a může za to KDU-ČSL, protože KDU-ČSL mělo ministra zemědělství od začátku. Předtím to byl pan Nekula z KDU-ČSL a nahradil ho pan Marek Výborný, opět KDU-ČSL. Takže logicky se žádného řešení drahých potravin nedočkáme, protože pan ministr Výborný přiznal, že je teolog a že se nikdy zemědělství nevěnoval. Tady samozřejmě selhal prezident Pavel, protože když v srpnu měl možnost nejmenovat Marka Výborného na ministra zemědělství, zvláště když ten ještě veřejně řekl, že se zemědělství nikdy nevěnoval a že je teolog, naopak prezident Pavel šel na ruku ve Fialově vládní pětikoalici - ostatně s jejich podporou je zvolen prezidentem - a v podstatě i prezident Pavel je spoluviníkem této situace tím pádem, protože místo aby odmítl jmenování nekompetentního člověka, který to ještě ostentativně sděluje, že se tomu nikdy nevěnoval, takže je to v podstatě jenom politická trafika pro něj, lidovci, tak takového nekompetentního ministra jmenoval a teď na to tvrdě doslova finančně doplácí všichni občané České republiky.

Primárním zdrojem slábnoucího výkonu české ekonomiky je pak také dlouhotrvající výrazná inflace způsobená a neřešená Fialovou vládou, Petra Fialy, která opět stoupá a je aktuálně meziročně na úrovni 8 až 9 %. Naše země akutně podle názoru SPD potřebuje ekonomický restart, snížení zdanění zaměstnanců, živnostníků i firem, skutečný boj s inflací a hájení českých národních ekonomických zájmů, nikoliv zájmů Ukrajiny, Bruselu či Berlína, to, co předvádí Fialova vládní pětikoalice. No a to, aby došlo k tomu ekonomickému restartu, jak říkám, samozřejmě zajistí pouze kompetentní vláda s účastí SPD, a nikoliv slabá vláda Petra Fialy, sloužící hlavně zahraničním zájmům, která by podle našeho názoru měla podat demisi.

Takže já chci tady navrhnout mimořádný bod s názvem Česká ekonomika kvůli Fialově vládě nadále klesá. A chtěl bych se rád konečně tady dočkat vysvětlení od premiéra Fialy a zástupců Fialovy vlády, který tady shodou okolností nikdo nesedí - tak nevím, jak teď probíhá ta schůze, paní předsedkyně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To jsem nezaznamenala, přiznávám, tak já to zajistím.

 

Poslanec Tomio Okamura: No ale je to vaše práce to zaznamenat, tak prosím vás...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Promiňte, já zaznamenávám vaše dlouhé návrhy bodů, tak si v tomto směru odpusťte ty své poznámky.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak, paní předsedkyně, a dost tedy, protože můj návrh bodu byly dvě věty a už tady vystupuji minimálně pět nebo šest minut.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To ano, ale je to název...

 

Poslanec Tomio Okamura: To máte hlídat, tak se nevymlouvejte na můj návrh bodu, což byla jedna věta. A jestli vám to dělá problém být kompetentní a sledovat, jestli je tady ministr v souladu s jednacím řádem, tak to není na to, abyste byla předsedkyní Sněmovny. Podle zákona o jednacím řádu tady má být ministr, tak se nevymlouvejte na mě. No tak to je vrchol úplný tedy, to snad nemyslíte vážně! Tak já mám řídit schůzi za vás, anebo co?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Není třeba. Já bych vás jenom požádala, abyste byl v tomto směru také shovívavý k tomu, že když tady zaznamenávám váš návrh, který vy tady říkáte, ano, rozvádíte jej pět minut, ale ten název říkáte teď v tuto chvíli až, tak prosím...

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak to je jiná. Jestli mě žádáte o shovívavost (Předsedající: Ano.), tak to byl slušný požadavek, v pořádku, ale neříkejte příště, že je něco kvůli mně, když vy řídíte schůzi a já nemám oči vzadu. Vy to vidíte před sebou. Tak to je vrchol, co jste řekla.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak mě neosočujte z toho, co dělám či nedělám, a prosím, vraťte se k tomu, co je předmětem této části schůze, předkládejte své návrhy.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak je tady ten ministr, který má být na schůzi, nebo jak to je?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr určitě nějaký dorazí, já to zajistím a určitě kolegové se o to postarají, ale v tuto chvíli tady opravdu žádný není, pokud navrhujete, můžeme přerušit na pět minut schůzi, dokud nepřijde.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, já navrhuji přerušení, dokud tady nebude ministr, protože to je v souladu s jednacím řádem.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ale prosím pěkně, vyvarujme se tady těchto přestřelek, protože od tohoto nemůžeme takto vést diskusi.

 

Poslanec Tomio Okamura: Máte pravdu, proto žádám, abyste řádně řídila schůzi, a udělejte pauzu na to, až váš ministr nějaký přijde vaší vlády v souladu s jednacím řádem. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vyhlašuji přestávku na pět minut a ministr dorazí během těchto pěti minut. To znamená, budeme pokračovat ve 14 hodin... ne, ministr už přišel. Tak pokud se s tím spokojíme všichni takto, ruším vyhlášenou avizovanou pauzu a pokračujme prosím dále.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, samozřejmě je to na pováženou, že ministři Fialovy vlády nechodí do práce v souladu se zákonem, protože tady skutečně má být přítomen alespoň jeden ministr. Já budu pokračovat.

Takže já navrhuji jako druhý mimořádný bod s názvem Česká ekonomika kvůli Fialově vládě nadále klesá A rád bych se dočkal vysvětlení nebo vyjádření od ministrů Fialovy vládní pětikoalice, co s tím chtějí dělat, protože jak říkám, už rok a půl nepřetržitě je stagnace či pokles HDP České republiky. Klesají reálné příjmy, blíží se - jak přišel tady ministr zdravotnictví Válek - blíží se od ledna kolaps zdravotnictví, stále trvá nedostatek léků. Ale k ekonomice. Klesá prudce pokles maloobchodní tržby, to znamená utíkají peníze české ekonomice. Jak to chcete řešit? Teď do toho přijde ještě konsolidační balíček. My jsme byli proti samozřejmě tomu prudkému zvyšování daní. Opět je to problém, opět přijdou další problémy pro české občany, takže proto navrhuji tento bod mimořádný. Ta situace je mimořádně vážná, jsme už v listopadu. Od ledna si Fialova vláda tady prosadila prudké zvýšení daní a já myslím, že potřebujeme slyšet a chceme se na to ptát, jak to chcete řešit. Já vím, že nijak, ale od toho jsem tady já jako opozice, abychom tu diskusi tady zvedli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP