(9.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

V každém případě závěr je jasný: 71 % poroste regulovaná část energií, u firem ale, protože toto je u domácností, to bude více. Předběžně lze očekávat, že to bude 100 až 250 %, a to z toho důvodu, že se platby za obnovitelné zdroje energie převádí ve vyšší míře, než jak tomu bylo před krizí, a protože to domácnosti mají zastropováno, tak to padne negativně na firmy. Jak na to reaguje vláda? Opět bagatelizace. Opět úplně stejný scénář, jako v roce 2022. Konečně myslíte si, že tady dneska někdo je z hospodářských ministrů, který by na to alespoň trochu reagoval aspoň pár slovy? Přece všichni museli vědět, že po tom tsunami, co nastalo v tomto týdnu, poté co se zblbla celá Česká republika, poté co se dělaly hektické tiskové konference, tady s tím vystoupíme. Vidíte, že neobstruujeme, nic nezdržujeme. Nikdo z hospodářských ministrů tady není. Je tady paní ministryně Černochová, je tady tuším pan ministr pro legislativu. V pořádku. Ale z hospodářských ministrů nikdo, je jim to úplně šumák, úplně jedno.

Ale o co jde? Místo aby ta vláda na to zareagovala ve smyslu klidného vysvětlení, aby férově ukázala všechny scénáře, jak se to může vyvíjet v tom pozitivním slova smyslu, když bude klesat ta světová cena, ale i v tom negativním slova smyslu, co když ta cena poroste, aby vysvětlila tu souvztažnost mezi tou regulovanou a neregulovanou složkou. Lidé jsou z toho vyplašení. Aby ukázala, jaký vliv na to budou mít fixace. Budou na to mít vliv. Velký. Protože předtím, než se zastropovaly ceny, tak někdo měl zafixováno, což se projeví nějakým způsobem po Novém roce. Zjednodušeně řečeno, dojde k různým scénářům. Proč se to neukázalo ve smyslu konfrontace se zahraničím? Proč se zde neřekne to, že platby za obnovitelné zdroje energie v Německu už neplatí zákazníci, ani spotřebitelé, ani firmy? Proč jste neukázali čísla na té tiskové konferenci? Proč jsme neukázali proboha nějaké grafy? Nějaké tabulky? Ne, vláda si povýšeně stoupla před národ a řekla: Buďte klidní, celkově se bude jednat o jednotky procent navýšení. To znamená, nemusíte mít v uvozovkách žádnou obavu a je to všechno vina předchozích vlád. Zejména v důsledku toho, dobře poslouchejme, že se v roce 2013 nespustil Temelín, a v důsledku podcenění podpory obnovitelných zdrojů.

Já jsem se domníval, že už nic nemůže trumfnout tu šílenou tiskovou konferenci z května roku 2023, kdy vláda předvedla totální blamáž. A to jsem se tedy fakt mýlil, protože tahleta tisková konference to ještě trumfla. Neskutečně povýšené chování! Ale to, co je důležitější než ta povýšenost, to už jsme si nějak řekli, je opět to, že se zase lže! Proboha proč v téhleté situaci? Přece nejde o nás, na nás můžete střílet tady, ale vy se vysmíváte těm lidem, Vy lžete těm lidem.

Tak já začnu tím za b). Vy tvrdíte, že za tyto ceny v tomto roce může ten, kdo nespustil v roce 2013 Temelín, anebo ten, kdo dostatečně v uvozovkách nepodpořil obnovitelné zdroje energie. To je úplně šílené tvrzení. Tak za prvé , v roce 2013, když se dostal do finále tendru Rosatom s Westinghousem pod kontrolou tehdy vlády Petra Nečase, tak se, to je pravda, chybně v roce 2014 ukončil ten tendr. Můžeme se bavit o tom, proč tenkrát pan premiér Sobotka z KDU-ČSL, kteří měli majoritu v té vládě a dneska tvrdí, že to bylo pod tlakem Andreje Babiše, proč tenkrát si to nepřehlasovali a tak dále. To je věc jiná. Já tvrdím, že nebylo dobře, že se v roce 2014 zastavil ten tendr, to je pravda. Ale to vůbec nemá žádný vliv na současné ceny. To jsme se snad úplně zbláznili? Kdyby ten tendr pokračoval, nejdřív, nejdřív by se dal spouštět Temelín, třetí a čtvrtý blok, někdy v roce 2025, spíše by to bylo později. To by se prostě nedalo ani technicky zvládnout. Čili nemělo by to na to vůbec žádný vliv.

Ale pozor! Ještě horší tvrzení - tohleto je marketing, čert to vzal - ještě horší tvrzení je to, že pan premiér a hlavně pan ministr průmyslu a obchodu, dobře slyšíte, oni si opravdu vážně myslí, že x nových bloků, jeden, dva, tři, má vliv na cenotvorbu elektřiny? To je katastrofa, jestli si tohleto myslí. A to tam skutečně padlo. To je šílené úplně. Cenotvorba elektřiny se tvoří úplně jindy a úplně jinak. Výstavba nových bloků je správný krok, ale to má vliv nikoliv na cenu, to má vliv na bezpečnost a na soběstačnost. Ceny elektřiny se tvoří jinak. A já jsem zděšen z toho, že pan ministr průmyslu po dvou letech se skutečně domnívá, že se elektřina tvoří na základě toho, jaké si zde vybudujeme nové či jiné bloky. To je úplně šílené! Jakým způsobem pak prosím vás může fungovat energická politika? Jakým způsobem potom se komunikuje na té vládě? Já bych to snad odpustil panu premiérovi, i když je šílené, že si to neověří, tak si má udělat systém čtyřech, šesti očí. Ale to, že vám ministr průmyslu odkýve tuhletu blbost, znamená to, že ten člověk tam nemá co dělat. Já se omlouvám všem kolegům z Ministerstva průmyslu a obchodu, kteří to museli protrpět! (Potlesk poslanců hnutí ANO.) A nechtějte slyšet, pane ministře, jak na to reagovali. Děláte ostudu! Děláte neskutečnou ostudu tomu rezortu, celé energetice a celému průmyslu! Kdybyste aspoň mlčel, tak by to bylo lepší. Strašný. Fakt strašný.

No dobře. K těm obnovitelným zdrojům energie. Tak pomíjím to, že obnovitelné zdroje energie, ty platby, jsou v důsledku právě šílené podpory z let 2006 až 2010, to je těch 600 miliard korun. Prosím vás, tvrdit, že tady někdo nepodpořil obnovitelné zdroje energie, nemůžeme myslet úplně vážně. Nic se tady nepodpořilo v posledních dvaceti, třiceti letech víc jak obnovitelné zdroje energie, což ale samozřejmě neznamená, že to je špatný zdroj. Je to dobrý zdroj. Ale to, jakým způsobem se udělala ta podpora, to je katastrofa a bohužel to zdeklasoval tenhleten bezemisní zdroj na mnoho, mnoho let dopředu. A není pravda, že se nepodporovaly. Podporovaly se, ale racionálním a rozumným způsobem.

A zapomeňte na to, že až budeme u vlády, že budeme cpát peníze do obnovitelných zdrojů na bázi provozní podpory. Přesně to je ten důvod, kam jsme se dnes dostali. Jediný důvod a racionální důvod v rámci obnovitelných zdrojů energie je podpořit investice. S tím souhlasím a touhletou cestou jsme šli. A to, že nám dneska letí v posledním roce, dvou nahoru počet nových elektráren v rámci obnovitelných zdrojů energie, prosím vás pěkně, to není v důsledku činnosti vlády. Ani téhle, ani té předcházející. To snad každý vidí. To je v důsledku toho, že lidé a firmy jsou nervózní, mají obavu z toho, jak se bude vyvíjet cena energie, tak raději investují do vlastních decentralizovaných zdrojů. Tím se nechlubme, to je spíše důsledek té chybné politiky a boje s energiemi.

Takže to je jenom k tomu, kdo tedy v uvozovkách může za ty vysoké ceny. Ne, za vysoké ceny mohou ceny na světových trzích, to bylo v roce 2022, a vláda pozdě reagovala a bohužel jsme se stali zemí, kde rostou téměř nejvíce. A za b). Pochopitelně způsob podpory či nepodpory nebo přístupu k regulované ceně. To je prostě realita. A ta vláda si musí vybrat. Buď tedy bude přinášet ty regulované složky opět na spotřebitele a na firmy, a pak to půjde nahoru, třeba o těch 71 %. Anebo se bude hledat jiný způsob, jak se vypořádat s těmi regulovanými složkami. Protože já nemůžu říct, že by vláda neudělala nic po tom totálním průšvihu v roce 2022, ať jsem zase objektivní. Ona skutečně udělala to, že si na sebe přetáhla ty regulované složky. A díky zastropování a regulovaným složkám ta vláda fakt platila přibližně 110 miliard korun. To je pravda. Ale pojďme se ještě podívat zpátky. Když platila 110 miliard korun, tak to nebylo, že to dávala z vlastního. Vždyť si na to natáhla zdroje. Natáhla si na to zdroje přes windfall tax, natáhla si na to zdroje z dividendy společnosti ČEZ a potom přes ty takzvané stropy u energetických firem. To znamená, ta vláda si na to natáhla úplně nové zdroje a z toho to platila. Takže nežijme v iluzích, že tady někdo dával něco někomu navíc. Vláda si to prostě zdanila, to je jedno, jakým způsobem to nazveme.

V každém případě ale to za b), to je to důležitější, co to vláda řekla na té šílené tiskové konferenci. Ona řekla, buďte v klidu, ono to poroste jenom o jednotky procent. Znovu říkám, to nelze predikovat. Nikdo to neví. Nehrajte prosím vás s lidmi tuhletu šaškárnu. Nikdo neví, jak se to bude vyvíjet. To, že dneska v rychlosti ukazujete různé vaše aktéry, kteří ukazují, ono to bude jenom v jednotkách procent, nenuťte je k tomu. Velmi dobře víte, že to bude různě. Co tím chci říct? Někomu to poroste fakt o procenta, to je pravda. Ale pozor. Někomu to poroste o desítky procent, zejména těm, kteří to měli zafixováno předtím, než se to zastropovalo. A firmám to může růst o nízké stovky procent. A to je to, co po vás chceme - ať férově komunikujete, ať ukážete ty varianty a ty scénáře.

Prostě není možné převést 64 miliard na spotřebitele a na firmy a tvářit se, že se jich to nedotkne. To je přece blbost. To přece snad každý vidí. Ale navíc, úplně absurdní argument je takový, že některým to poroste jenom o procenta. Takže my si vlastně říkáme, máme jednu z nejvyšších cen, máme extrémně vysoké ceny, a zatímco jinde ve světě to poletí dolů, no protože kdyby tedy zafungoval ten lepší scénář, tak jak tvrdí vláda, to znamená, že ceny na světových trzích budou klesat, no tak nám můžou klesat, můžeme se konečně dostat k nějakým normálním cenám, což je dobrá zpráva. Tak my vlastně říkáme ne, nám to jenom o jednotky procent poroste. Rozumíme tomu, že se nám rozevírají ty nůžky zase vůči ostatním zemím? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP