(23.30 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Já jsem se díval do všech svých předchozích projevů k nedůvěře a důvěře vlády. A vždycky jsem začal tím, že to je svátek demokracie. Já si to myslím i přes průběh po dnešku a včerejšku taktéž. Zajímavé bylo, že při minulém vyslovování nedůvěry vládě měl narozeniny premiér Petr Fiala. Včera jsem měl narozeniny já. Myslel jsem, netušil jsem, že přijdu na řadu skoro až dva dny po tom, co jsem se přihlásil, takže si myslím, že to je nějaký signál. (Smích a potlesk z lavic ANO.) No je to signál k tomu, abychom vyslovili nedůvěru vládě, za mě. A já vám teď řeknu proč. A budu to strukturovat a zestručním to maximálně.

Jednu pasáž si nechám na úterý, kdy máme Sněmovnu, abych nezdržoval, ta se bude týkat Dozimetru, protože mám tady nějakou časovou osu, nějaké informace, které jsem nasbíral za poslední dobu z magistrátu, často informace, které ještě nebyly zveřejněny. A já bych docela rád, aby na ty informace, které pak tady řeknu, aby na to reagoval ministr vnitra. Ale protože teď pokročila doba, ono by to zapadlo a on stejně nereagoval celý den na moje kolegy, tak asi nepředpokládám, že by reagoval o půlnoci. Takže dopředu hlásím, že celý Dozimetr, to jsou ty poslední dvě stránky mých poznámek, si nechám na úterý na zařazení mimořádného bodu a vysvětlím, co přesně mě tam bude zajímat a jaké věci, jaké informace se dostaly mezi novináře, jaké informace se dostaly mezi podezřelé a jak je tohleto všechno možné. A pak vám představím tu časovou úsečku. Tudíž Dozimetr pro tuto chvíli vynechávám, abych tady nezdržoval.

A teď ty tři čtyři základní věci, proč tato vláda nemá moji důvěru. A budu to, jak jsem řekl, strukturovat. Je to o fungování. Vy jste slibovali, že nebudete lhát, že budete mluvit pravdu, že budete řekněme tolerantnější, komunikativnější ve vztahu k občanům, ve vztahu k opozici, demokratičtější. Ale výsledek je, že vy bohužel v míře, která mě až překvapila, nedodržujete svoje vlastní sliby, a to nikoliv prosím pěkně ty, které jste dali před volbami, to se dá celkem někdy pochopit, ale dokonce i ty, které jste dali relativně nedávno.

Za mě hlavní věc, která mě velmi zklamala, je, že vy jste nedodrželi ani ten základní příslib, který premiér opakovaně - a ta videa běží teď po internetu - sděloval ještě v prosinci, v listopadu loňského roku, v lednu, že nebudete zvyšovat daně, že nebudete zvyšovat daně přímé, že nebudete zvyšovat daně občanům ani podnikatelům. To jste nedodrželi. To je úplně jasná věc. A není to konfrontace s tím, co jste říkali před volbami, abyste se nemohli vymlouvat na to, že se změnily podmínky, ale je to s tím, co jste říkali po volbách.

Vy používáte ten nejtěžší možný kalibr, který je v podobě válcování opozice, což je pevný čas na hlasování - abych použil slova Petra Fialy, znásilňování demokracie. Znásilňování demokracie, to není můj termín, to použil Petr Fiala v roce 2016, kdy v tom období se ten pevný čas použil pouze jednou, po roce projednávání EET, kde tam zůstalo 16 poslanců viset, kteří neměli už právo potom hovořit. Naproti tomu vy už jste to použili minimálně třikrát, co jsem našel, po pouhých třech měsících, dokonce předtím i po pouhých několika týdnech, a v tom osudí zůstalo 70 poslanců, kteří nemohli mluvit. Takže se na mě nezlobte, tady se jasně ukazuje, jakým způsobem vy přistupujete k této věci.

To, že tady poprvé po dvaceti letech došlo v tomto volebním období k veřejné volbě personálií, což třeba vždycky se mně líbilo, že ODS ctila, že o personáliích se volí tajně, hlasuje tajně, a to bylo o pětinových radních, to je také novum. Já mám tady ten printscreen: 99 přítomných, 99 pro. To je opravdu perfektní. To je fakt jako demokracie. To je demokratické. Všichni, co jste tady byli, jste hlasovali pro všech pět kandidátů. Tohle přece kdybychom udělali my, tak byste nám tohleto nikdy neodpustili. A to mi teď neříkejte, že ne.

Druhá kapitola, že zvýšíte kvalitu legislativní práce. Máte tady speciálního ministra, kterého jste odůvodňovali - máte to přímo dokonce v programovém prohlášení: zvýšíme kvalitu legislativní práce. Tak jak jste to zvýšili? Opakovaně dáváte do zákonů princip retroaktivity, nepřímé retroaktivity. Jak jsem řekl, mimořádná valorizace, předčasné odchody do důchodu, zrušení příspěvku na penzijní spoření pro seniory - to je tisk 474, který teprve bude; stavební spoření, to jsme schválili minulý týden; (tisk) 488; a dokonce poplatek za předčasně splacenou hypotéku, to už bylo i na vás moc, tak je v systému pozměňovací návrh vašeho vlastního koaličního kolegy, který tuto retroaktivitu ruší. Tady jsem vám dal pět příkladů, očividných, hmatatelných, jasných. Vy byste mlčeli, kdybychom s tímhletím přišli my? To mi neříkejte.

Princip přílepků.

Princip komplexních pozměňovacích návrhů, na které nelze reagovat.

Sociální oblasti. Tady o tom hovořili moji kolegové minulý týden.

Opakující se návrhy, které neprošly ani LRV, například lex ČEZ II, ke kterému měl negativní výstup ministr pro legislativu. To je ta čistota legislativní práce? Ale já vám řeknu, proč to je. Já tomu rozumím. Vás je pět nesourodých stran, takže vám hrozně dlouho trvá, než se domluvíte mezi sebou. To není výčitka, to je konstatování faktu. A potom to tudíž posíláte do systému pozdě a další čas už se musí nahnat nějakým způsobem. A buď se dožene tím pevným hlasováním, nebo se dožene prostě to, že některé věci mají tu nepřímou retroaktivitu, protože jinak byste to neudělali. Takhle to je.

Slibovali jste odpolitizování státní správy. Vy tomu říkáte deagrofertizace, že jo? Něco takového. Máte největší počet politických náměstků za poslední dobu.

V kampani jste se vymezovali proti populismu. To tady zaznělo dost často. Mě mrzí, že pan ministr Síkela to použil i na návrhy opozice, o kterých vy tvrdíte, že je nemáme. My jsme je měli. Já jsem o tom dneska mluvil, třeba o tom zastropování cen. Tak to bylo populistické. A vy jste to nakonec sami udělali. Ale u toho populismu, já vám přečtu, co vám k tomu píše Miroslav Kalousek: "Chápu všechny demokraty, kteří chtějí odpouštět svým favoritům populismus proto, aby se nevrátili populisté. Mám ale otázku: když budou demokraté usilovně soutěžit s populisty v populismu, jak je za čas od sebe rozeznáme?" To si myslím, jakkoliv nemám rád nálepky, tak byste si tohleto měli číst každý den, když nám sem pošlete nějaký návrh.

Poslední taková kapitola - ekonomika. Proč tato vláda za mě nemá důvěru? Jsme v zemi, která má jednu z nejvyšších inflací. Ta inflace je třikrát vyšší, byla třikrát vyšší, pardon, než byla Babišova drahota takzvaná. Já to tady říkám schválně, protože dneska spousta vystoupení - a vrchol toho byl Jakub Michálek - byla odůvodnění, co všechno dělal Babiš. Dokonce to šlo tak daleko, to je ten svátek demokracie, že on tady chtěl navrhnout, abychom vyslovili nedůvěru stínové vládě. Rozumíte? To je úplně absurdní. My tady máme... Buď si z toho děláte srandu, nebo to máte myslet vážně. Teď jsme tady v bodě projednávání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. A tady se opakovaně mluvilo o stínové vládě. Místo abyste byli rádi, že máte ty partnery, s kterými můžete hovořit třeba o té obraně například.

Vysoká inflace. Jedny z nejvyšších cen energií v Evropě. Nejvyšší pokles reálných mezd. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP