(17.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní paní poslankyně Pivoňka Vaňková. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková: Děkuji. Já už dlouho nechci prodlužovat tuhletu debatu, ale chci k tomu říct toto. Právě proto, že ta digitalizace je nastavena a nově bude fungovat, tak se uleví těm úředníkům na úřadech práce a nebudou tolik přehlceni, ani ta Česká správa sociálního zabezpečení. Ti lidé si budou moci z klidu domova anebo přes nějakou třeba pomocnou neziskovou organizaci žádat o ty dávky, nebudou muset na ty úřady chodit.

To, že posíláme lidi na úřad práce, to tady vůbec ode mě nezaznělo. To přece není pravda. My akorát nabízíme pomoc těm, kteří se dostanou do svízelné životní situace. Tak je to přece v pořádku, tak ten stát má fungovat a má nabízet tu pomocnou ruku. Jsme v nějaké situaci, kdy konsolidujeme veřejné finance. Do té situace jsme se dostali a musíme ji nějakým způsobem řešit. Mně je také líto, že ta sociální oblast nemá neomezené prostředky a že nemůžeme lidem přispět víc, víc zvednout rodičovský příspěvek, udělat tam nějakou retrospektivu anebo prostě zdravotně postiženým navýšit příspěvek na péči o víc, než se v současnosti diskutuje, zavést pátý stupeň pro ty, kdo jsou v celodenní péči a potřebují asistenční pomoc. Ale bohužel jsme v situaci, kterou musíme řešit, a jsme omezeni finančními prostředky. Tak se prostě pojďme domluvit a pojďme jednat racionálně a ne populisticky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Milan Wenzl, připraví se pan poslanec Lubomír Metnar, přihlášení řádně do obecné rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Wenzl: Krásné odpoledne, pane předsedající, kolegyně, kolegové. Sešli jsme se zde, abychom hlasovali o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy. Pro mě tím důvodem, proč budu hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě, není pouze zpochybnění integrity ministra vnitra Víta Rakušana, ale i řada dalších důvodů, které níže rozvedu.

Pan ministr Rakušan je pro mě nedůvěryhodný ministr vnitra, a to přesto, že je schopen vysvětlit s mimořádnou obratností téměř vše, včetně snad i toho, že se vlastně Titanic nepotopil. Navzdory této mimořádné slovní obratnosti však fakta zůstávají nedotčená. Co je tedy realitou?

Za prvé. Pan ministr používal šifrovaný telefon, který používá řada lidí z pražského podsvětí, dle ověřených informačních zdrojů. Je škoda, že zde není nechvalně známý bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec a neřekne nám, kdo všechno jsou jeho klienti. Jistě bychom pak byli blíže ke srovnání charakteru lidí, kteří ten telefon používají, a důvodů, pro které takový telefon je.

Za druhé. Panu ministrovi telefon obstaral další nechvalně známý výtečník, pan Polčák. Proč asi? Bylo by dobré toto vysvětlit. Důvod, proč jej měl pan Polčák, již víme. Měl krýt komunikaci s lidmi z kauzy Dozimetr. K čemu jste měl ale takový telefon vy, pane ministře? Aha, už vím, vzpomínám si, vlastně na hraní vašich dětí. Ale nechápu, proč jste ten telefon místo dětem neodevzdal na policii. To už je jen krůček od toho pomyslného Titanicu, o kterém nám snad tady budete tvrdit, že se nepotopil.

Za třetí. Proč na vás pan Polčák vlastně práskl to, že máte ten telefon? Je to proto, že se neumístil na jiném očekávaném pořadí kandidátky do eurovoleb? Řekl bych, že to tak bude. Pokud ano, i to něco vypovídá o té vaší partičce Starostové. Byl jsem osm let starostou, ale ani na vteřinu jsem nebyl starostou s velkým S za vaše hnutí. Ani ten váš název není poctivý, jen parazituje na těch stovkách poctivých starostů, co stojí mimo vaše hnutí, jako jsem stál já osm let. Opět důkaz toho, jak si to krásně vychytrale vymysleli vaši Polčákové a Gazdíkové. Teď nás určitě budete přesvědčovat, že situace ve vámi řízeném hnutí se zlepšila a že už se nebude opakovat, či respektive pokračovat kauza Dozimetr. Já vám, pane ministře, nevěřím. Opravdu mluvíte jako kniha, ale tady chybí pouze ta vazba.

Proč budu dnes hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy? Je to i z důvodu asociální politiky této vlády. Vzpomeňme jen na nedávno schválený zákon předložený ministrem práce a asociálních věcí, který je protiústavní a asociální, který důchodcům bere peníze z jejich důchodů, na které již vznikl nárok podle platné právní úpravy. Je to postup opravdu hodný dobráckého lidovce, který ještě nedávno tvrdil, že chce být oním sociálním svědomím koalice.

Konečně tím neméně přesvědčivým důvodem, pro který tak ochotně zvednu ruku, abych vyslovil nedůvěru vaší vládě, pane předsedo vlády, je onen konsolidační balíček. Je to čisté zlo pro každého občana. Konsolidační balíček jste si schválili vy sami, vaši koaliční poslanci. My z hnutí ANO jsme pro váš balíček nehlasovali. My nechceme škodit občanům. Jsme zde proto, abych jim pomáhali. Nebudu zde opakovat všechny argumenty, které již zazněly, anebo říkat ty, které jste nám vlastně ani nedovolili říct při jeho projednávání. To opravdu nebylo vůbec demokratické. Ale vláda, která ničí ekonomiku vlastní země, nemá právo vládnout ani den. Takže proto já ruku pro důvěru vaší vládě nezvednu.

Nedávno jsem seděl s panem prezidentem Václavem Klausem a ptal jsem se ho: Co říkáte na naší pětikoalici? On mně říká: Pane poslanče, nula plus nula plus nula plus nula a ještě nula je co? No přece zase nula. Takže takhle mně to vysvětlil a já jsem to pochopil.

Proto je potřeba si dnes při projednávání nedůvěry vládě připomenout zásluhy jednoho slušného politika, hostivařského rodáka, kterým byl Antonín Švehla. Odkaz Antonína Švehly, ač se to mnohým nemusí zdát, je stále živý nejen pro svou politickou angažovanost, ale především pro demokratické smýšlení. Žijeme v době, kdy význam demokracie je často zpochybňován, v době, kdy lidé zapomínají, že idea demokracie stojí a padá opět s lidmi, v době, kdy se odpovědnost vůči druhým stala prázdným pojmem. Právě v této době musíme vyzvednout a připomenout si osobu Antonína Švehly. V první republice byl předsedou tří československých vlád, nebál se své mínění vyslovit nahlas, veřejně a důrazně, přičemž zájem státu byl vždy u něho na prvním místě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP