(12.50 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Jedna z věcí, které k tomu taky přispěly, je i to, s čím přišli Piráti, a to je takzvaná daň, buď se jí říká windfall tax, nebo daň z neočekávaných nebo mimořádných zisků, to je 80 miliard korun. To je 80 miliard, které nemusíme vybrat od našich občanů, ale které zaplatí ti, kteří mají ty rekordní zisky, to znamená zejména energetické firmy. Kdybychom to neschválili, tak by těchto 80 miliard zůstalo v kapsách zejména těch oligarchů energetického průmyslu. Myslím si, že to bylo naprosto správně, že jsme to předložili, a když si to srovnáme s tím, kdyby bylo schváleno to, co navrhovalo ANO, tak ta daň by platila jenom jeden rok, pak už by byla zrušena, a tudíž by státní rozpočet přišel o desítky miliard korun. Desítky miliard dalších dluhů a desítky miliard, které by zůstaly v kapsách oligarchů. Takže tomu se podařilo zabránit. Myslím si, že vláda v tomto postupovala zodpovědně, a ty peníze do státního rozpočtu získala i od těchto osob, které vydělávaly na krizi v oblasti energetiky. Neříkám, že to proběhlo ideálně, samozřejmě, když pozorujeme ty ročenky, ve kterých vidíme, jak ti oligarchové vydělávají víc a víc peněz a zejména v době krize, kdy třetina populace těžko vychází s financemi, a tito oligarchové na tom dál bohatnou a zneužívají krize k tomu, aby získali rekordní zisky, tak samozřejmě to se nám nesleduje lehko. Myslím si, že to je věc, na kterou bychom se měli dále zaměřit, protože všechny strany této vlády kandidovaly s tím, že takovýto způsob oligarchie, drancování státu, drancování a zneužívání krizí je něco, čemu se chceme vyhnout.

V té druhé části bych chtěl vyjádřit svůj údiv nad tím, jakým způsobem opozice tady kritizuje některé části fungování koalice, že to vyvolává opravdu spíš údiv nebo úsměv. Já jsem to nazval pracovně "sedm divů babišistické opozice".

Div první. Div první spočívá v tom, že všechny obviňují ze lhaní, ale kvůli lhaní prohrávají jeden soud za druhým. Stačí připomenout, že předseda nebo lídr opozice prohrál soud dokonce s Miroslavem Kalouskem, symbolem korupce, jak mu říká, musel se omlouvat. S paní Pavlou Holcovou prohrál soud, která odhalila jeho majetek ulitý do daňových rájů. S panem Lukášem Wagenknechtem, který mu dělal předtím prvního náměstka na Ministerstvu financí - opět se musel omlouvat. S paní Janou Filipiovou, o které prohlásil, že byla zaplacená demonstrantka. A prohrál i soud s Piráty, takže musel odstranit pomlouvačný tweet, ve kterém strašil migranty. Takže pět pravomocných rozsudků, kde prohrál lídr opozice soud, kde byl usvědčen ze lži. A to jsou reálná fakta. Věci, o kterých rozhodl soud prvního stupně a byly potvrzeny nebo změněny soudem druhého stupně a nabyly právní moci. To je tedy div první.

Div druhý. V šestihodinovém projevu ve Sněmovně pan předseda Babiš láteří, že u nás není svoboda slova. Tak to si myslím, že mluví samo za sebe. Vytvořil se tady celý newspeak, jehož cílem je samozřejmě jaksi zpochybňovat fungování demokratických principů v naší zemi. Žongluje se tady s termíny, jako je nová totalita, polistopadový kartel. My už jsme nad tím hráli bingo, jestli skutečně padnou všechny ty výrazy, které dodali markeťáci, které v podstatě vypovídají o tom, že lídr opozice žije v úplně jiném vesmíru a je ochoten pomlouvat to, co jsme tady vybudovali a co vybudovali naši předci společně. A ty demokratické instituce tady fungují relativně dobře, když se podíváme na náš středoevropský prostor, a tohle někdo takovýmhle způsobem zpochybňuje. Já si myslím, že slušní lidé, kteří to sledují a kteří vidí, kam se posunula ta rétorika, tak se s tímto nemůžou ztotožnit. A ostatně bylo to i jednoznačně výsledkem prezidentských voleb a byla to jedna z těch příčin, proč pan Babiš prohrál, protože tímto způsobem v podstatě zneužívá a manipuluje lidi místo toho, aby přišel s lepším programem, stavěl na těch demokratických základech a na tom dobrém, co se v naší zemi podařilo vybudovat, tak takovýmto způsobem lidi rozeštvává.

Div třetí. Nadávají na drahé potraviny, zatímco Agrofertu rostou zisky. Myslím si, že kdo se podívá na ta reálná čísla v době, kdy se tady řešily v Poslanecké sněmovně drahé potraviny, a vyjede si reálná čísla z účetní závěrky, která dneska už je k dispozici, tak uvidí, že třeba společnost Vodňanská drůbež, která je součástí Agrofertu, jehož skutečným majitelem je podle Městského soudu v Praze Andrej Babiš, tak tento největší zpracovatel a dodavatel drůbežího masa dosáhl loni o pětinu vyšších tržeb, téměř 7 miliard korun, a zisku 240 milionů korun, což představuje meziroční nárůst o 165 %. Předně, já jsem rád, že se našim firmám daří obecně, ale pokud to znamená, že si někdo vydělává na době, kdy je krize a kdy naši lidé mají hluboko do kapsy, a ještě má tu drzost tady vystupovat, a sám jim účtuje ty rekordní ceny, a je to vidět z těch dat, jaké byly ty rekordní zisky, tak mi přijde, že to je projev pokrytectví, a přijde mi to zcela neobhajitelné. Ty hospodářské výsledky u dalších součástí Agrofertu, mlékárenských společností a tak dále, tam, kde docházelo ke zdražování, vajíčka, mlékárenské výrobky a tak dále, Olma, Mlékárna Hlinsko, ty hospodářské výsledky jsou obdobné a svědčí o tom, že ta krize byla zneužita holdingem Agrofert k tomu, aby se na ní napakoval na účet našich spotřebitelů. Celkové tržby obou firem, které jsem zmínil, přesahují 7 miliard korun a ty čisté zisky právě v době té krize rekordně rostly. Já chápu, že samozřejmě krize vedou k tomu, že obecně bohatí ještě více bohatnou, chudí ještě více chudnou, ale nemyslím si, že je korektní, aby někdo, kdo se tohohle účastní, tak současně měl tu drzost se tím zaklínat a házet to takzvaně na vládu. Ale tak bohužel, to je nějaký modus operandi naší opozice, že tam, kde má největší máslo na hlavě, největší a možná i nejdražší máslo na hlavě, protože je z Agrofertu, tak tam se snaží házet to na jiné.

Div čtvrtý. Obviňují média ze zaujatosti, přitom jsou jediní, kteří je koupili. Tak to mě taky fascinuje. Když se podíváme - a já to tady kritizuju dlouhodobě, takže nejde o nic nového - když se podíváme na to, jakým způsobem Mladá fronta DNES, kterou si pan Babiš koupil a která je pořád vedena na jeho jméno a kde je pořád to samé politicky dosazené vedení toho holdingu, tak jakým způsobem píše o vládě a opozici, tak myslím, že už jenom z těch titulků je celkem jasné, že to je velmi nezávislé médium, které tvrdě jde do vlády, a akorát je jenom těžko vysvětlitelné, proč neustále píše pozitivní titulky o svém vlastníkovi. Respektive ono je to vysvětlené. Pokud má někdo jednoduchý zdravý rozum, tak je to vysvětlené poměrně jednoduše. Takže já jsem si udělal takovou jednoduchou rešerši titulků Mladé fronty DNES od jedné té autorky, která je tam politicky velmi angažovaná, to jsem já nevěděl, já jsem to vlastně zjistil, až teprve když jsem si přečetl rozhovor, který dělala s panem Babišem, který byl tak neuvěřitelně servilní, že mě to opravdu, opravdu fascinovalo, když tam vyprávěl svoje pohádky o tom, jakým způsobem by snižoval deficit a rozdával peníze zároveň, a nebyla schopná mu vlastně vůbec oponovat, Tak jsem se na to zaměřil více a nechal jsem si vyjet ta čísla a ta jsou neúprosná. Z těch článků, které tam jsou, tak je čtrnáct článků, titulků ve prospěch ANO, jeden článek je ve prospěch vlády, takže všechno se dělá samozřejmě blbě, zatímco ANO dělá všechno dobře, a čtrnáct článků je vyloženě zaměřeno proti vládě. Takže vlastně je to velmi vyvážené, protože vláda má čtrnáct článků proti sobě, všechno dělá úplně špatně podle tohoto nezávislého média vlastněného Andrejem Babišem a ve prospěch ANO je tam čtrnáct článků. Takže je to vyvážené - čtrnáct a čtrnáct. Tak to je nějaká představa vyváženosti podle serveru iDNES a podle paní Pospíšilové. To je ten div o té nezávislosti médií. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP