(10.00 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Ministr vnitra Vít Rakušan, ministr zdravotnictví Válek, ministr financí Stanjura - tito jmenovaní ministři by již dávno neměli být v této vládě. K tomu musíme mít ve vládě ještě tři další ministry navíc, jež vygenerovala tato pětikoaliční vláda, a to paní ministryni Langšádlovou - věda, výzkum, inovace, pana ministra Dvořáka, ministra pro evropské záležitosti, a pana ministra Šalomouna pro legislativu. Ti již nemají opodstatnění prakticky žádné, jen z našeho úhlu pohledu stojí hodně peněz a výsledky jejich práce jsou opravdu více než sporné. Takto se šetří v podání pětikoalice? To je ta nová, jiná, lepší politická kultura, kterou jste slibovali v rámci předvolebních slibů?

Projednáváme zde odvolání této vlády. Vlády, která ztratila z našeho úhlu pohledu již právo dále vládnout. Vlády, jež je zcela nekompetentní. Vlády, která jako celek již nemá důvěru drtivé části české veřejnosti. Vlády, jež se dostala k moci díky lžím, díky vyslovení zcela nereálných předvolebních slibů, jimiž obelhala občany a voliče, vědoma si toho, že je nikdy nemůže reálně naplnit.

Slibem nikoho nezarmoutíš, říká jedno hezké české a pravdivé české pořekadlo. A ještě dodám: nikdo ti nedá nikdy více či tolik, co já ti mohu slíbit. Slibem nezarmoutíš. Těmito pořekadly se řídí a v rámci předvolebních prezentací řídila bohužel pro občany a celou naši zemi současná vládní pětikoalice. Již se tedy dá pochopit jinak zcela pro mě nepochopitelný výrok pana ministra financí Stanjury z ODS, jak následně přiznal pan Stanjura, říká, volební hesla, prosím vás, to je dobré si zapamatovat: "Volební hesla na plakátech a billboardech? Jednalo se o mediální předvolební zkratku, kterou se následně nemusíme řídit." Jo? Opakuji. Takže jestliže bude probíhat nějaká další třeba volební kampaň příští rok do krajských voleb, tam budou nějaké plakáty ODS, tam budou kluci z plakátu, budou slibovat něco či ono. A potom, když to nesplní absolutně vůbec, tak řeknou, to byla jenom mediální zkratka, občané, nemusíme se tím řídit. Za mne - skandální výrok ministra financí. On pohrdá občany. Pohrdáte voliči. Je to hrozné vyjádření. Jinými slovy: Nám hoďte hlas, milí občané, a dál už nás nezajímáte. Sice jsme lhali, no co? Splnilo to účel. Je to tedy něco, co je krásná ukázka důvěryhodné, nové, lepší, čisté politiky a tady v podání od protřelého a zkušeného politika ODS pana Stanjury.

Připomenu koaličním poslancům, co na podzim roku 2021 na začátku tohoto funkčního období přísahali: Slibuji věrnost České republice, slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony, slibuji na svoji čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. - Víte, co to je, kolegové? Je to poslanecký slib, který jsme zde skládali všichni, kteří jsme byli zvoleni do Poslanecké sněmovny. A jaká je současná realita? Budu o tom dále ve svém projevu hovořit, jak to již za dva roky ve vládních pozicích nyní vládní poslanci a vláda vede. Tedy 108 koaličních plus jeden zrádný poslanec, dezertující z našeho opozičního tábora.

Podívejme se tedy trochu podrobněji na pana premiéra této vlády, pana Petra Fialu, dva roky vlády Petra Fialy, jeho výroky, citace a hodnocení. K výzkumům veřejného mínění pan premiér Fiala říká: "Byli bychom hloupí, kdybychom se nechali ovlivňovat průzkumy. Všichni víme, že ty, které byly zveřejňovány opakovaně před volbami, neodpovídají výsledkům. Víme, jak to dopadlo s průzkumy na Slovensku." Jeho trapné a nedůstojné, přímo ostudné vměšování se do suverenity Slovenska, nepokryté strašení naší veřejnosti, že pokud uskupení Směr pana Fica vyhraje na Slovensku volby, bude to znamenat odklon od Evropské unie a příklon k Ruské federaci. Takovéto výroky padaly ze strany pana premiéra a dalších čelných představitelů současné vládní pětikoalice.

Přesto pan Fico a jeho Směr k nelibosti našich vládních politiků a velké části jim spřízněných médií volby na Slovensku vyhrál. Demokratické volby na Slovensku vyhrál, podotýkám. To, že mu nedokázal pan premiér Fiala ani poděkovat a poblahopřát k vítězství, což se standardně dělá zejména mezi národy, kdy jsme léta byli společně a vždycky první návštěva každého premiéra nebo nově ustanoveného prezidenta vždycky byla Slovensko a zase zpátky, to je další obrovskou ostudou této vlády a osobně pana premiéra Fialy. Prý jsou volby na Slovensku varováním. Varováním před čím? Varováním před tím, že za dva roky třeba nemusí to dopadnout tak, jak vy si to malujete? "I pro budoucí volby u nás je to velké varování," říká pan premiér Fiala. Zajímavý názor, velice zajímavý názor z mého pohledu, pane premiére.

Fiala dále pokračuje: "Průzkumy bereme v rovině, v jaké je můžeme chápat." Tady tu větu já jsem vůbec nepochopil. Kdyby mi někdo dokázal tuto větu přeložit do češtiny? Je to možná nějaká sofistikovaná politologická věta. "Průzkumy bereme v rovině, v jaké je můžeme chápat. Neřiďme se těmito průzkumy. Nemám je ve zvyku vůbec komentovat, nijak mě netrápí." Takže premiéra této vlády vůbec netrápí, co si vlastně myslí občané, kteří ve své podstatě platí tuto vládu, platí náš výkon našich mandátů, že jsme sem byli zvoleni. "Nijak mě to netrápí." Já říkám, vytesat toto do kamene, toto moudro do kamene. "Petr Fiala je výborný premiér," říká ministr vnitra Rakušan, první místopředseda jeho vlády. No, to tady vidíme.

Teď bych se zaměřil trošičku na to zase, proč my tady vyslovujeme nedůvěru této vládě. Jsou tady nějaké dlouhodobé volební průzkumy preferencí. My na rozdíl od pana premiéra Fialy, který říká, nijak mě to netrápí, vůbec mě to nezajímá. Tak samozřejmě je to jakýsi takový lakmusový papírek toho, jestli politiku děláte dobře, nebo špatně, protože samozřejmě ty průzkumy veřejného výzkumu mají nějakou relevanci, může tam být nějaká odchylka, ale ukazují nějakou náladu ve společnosti. A prosím vás, politik musí přece jen na toto hledět, nemůže říkat, mě to nezajímá, jednou za čtyři roky mi to hoďte, já si o tom budu dělat, úplně co chci, a potom zase za ty čtyři roky něco připravím, něco lidem naslibuji, co tedy nesplním, jak říkají z odéesky, sice někde na plakátu něco bude napsané, ale mě to nezajímá, já tam prostě řeknu, poletíme na Mars, a pak na ten Mars nepoletíme a je mi to úplně fuk.

Dlouhodobé výzkumy volebních preferencí: 33,5 % hnutí ANO. My se vší pokorou přijímáme toto číslo. Víme, že dlouhodobě naše hnutí, pravděpodobně asi svoji práci děláme dobře a ukazuje to zároveň tedy, když takovéto volební výsledky nebo dlouhodobé výzkumy má opoziční hnutí, tak asi něco, pánové v koalici a pětikoalici, neděláte dobře. 12 % ODS, nejsilnější pravicová strana vládního pětislepence. 12 %. 9,5 % druhé opoziční hnutí - SPD. Takže první opoziční hnutí 33,5 %, druhé opoziční hnutí 9,5 %. 8,5 % Piráti dlouhodobě. 7,5 % STAN. 5 % je topka, takže na hraně smrti, už volitelnosti a nějaké chyby statistické. A pozor, dlouhodobě jedna ze stran vládní pětikoalice, KDU-ČSL, se dlouhodobě potácí už na 3,5 %. To znamená, ta i v rámci statistické chyby už by se samostatně do parlamentu vůbec nedostala.

Petr Fiala, když přebíral odéesku cca deset dvanáct let zpátky, měl 7,5 % preferencí. Stranu posunul, jak říkají politologové, je na to řada článků, na 12 %, tedy o 2,5 procentního bodu za deset let jeho účinkování v čele ODS. Nevím, jestli je to dobrý výsledek, nebo špatný výsledek. Politologové říkají, že ve své podstatě tvrdé jádro této strany přišlo o jednu polovičku svých voličů za dobu, kdy Petr Fiala je předsedou ODS. To říkám jenom pro takové dokreslení. Jo? Takže vlastně ani vaši vlastní voliči vám nevěří. Vaši vlastní voliči ODS už dneska buď tedy říkají, že nepůjdou volit vůbec, nebo že možná udělali chybu a budou volit třeba nějaké jiné, opoziční hnutí. Třeba naše hnutí, jo? Paradoxně. Já mám ve svém okolí celou řadu lidí, kteří podnikají, nevolili nás z nějakého důvodu, prostě buď dostali nějakou masáž, nebo prostě dlouhodobě volili předtím odéesku, a najednou jsou dneska zejména po tom daňovém balíčku tak zklamáni, že buď nepůjdou volit vůbec, což je tragédie ovšem pro všechny politiky, protože my bychom měli udělat všechno pro to, aby lidi k volbám chodili, anebo prostě se přikloní třeba k našemu hnutí, což mě tedy osobně jako opozičnímu politikovi nevadí.

Varianta seskupení či koalic, protože my dneska musíme počítat i s tímto, protože dneska je takový trend tady, že máme strany, které se před volbami slepí, aby získaly vůbec nějaký výsledek a jejich čelní představitelé pronikli sem do Poslanecké sněmovny, aby získali pozice, a okamžitě po volbách se zase rozlepí, aby získali vlastní poslanecké kluby, vlastní výhody, vlastní prebendy, vlastní další asistenty, vlastní přednostní hlasy. Samozřejmě nám se to nemusí líbit, ale prostě Ústavní soud, pan Rychetský rozhodl, jak rozhodl, takže prostě takto to je. Jak říkám, jsou tady strany, které kdyby kandidovaly samostatně a měly, v uvozovkách, opět použiju to slovo paní Černochové, koule na to, aby prostě předstoupily před své voliče samostatně, tak by tady dneska nebyly. A 3,5procentní strana KDU-ČSL by nás tady nemusela mistrovat prostřednictvím svých ministrů. Stranu, která má 33,5 % hlasů. Hnutí ANO opět pouze 33,5 %, hlasů, protože my se nepotřebujeme s nikým, jsme sebevědomé hnutí a máme své pevné voliče a voliče ještě získáváme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP