(1.10 hodin)
(pokračuje Taťána Malá)

Tato vláda má 18 ministrů, ale já se ve svém projevu budu věnovat jen některým, protože podle mého názoru není potřeba úplně zmiňovat se nutně o něčem, co jako by prakticky vzato ani neexistovalo. O řadě ministrů této vlády nemají občané naší země bohužel ani tušení a ukazují to v posledních dnech média a veřejné průzkumy. Pane premiére, to, že vás jinými slovy nezajímají výsledky českých ani zahraničních průzkumů veřejného mínění, už od vás víme a jasně to vypovídá o vašem postoji k občanům této země. Naše země nevzkvétá. Ty průzkumy rozhodně nejsou takové, jaké jste si představovali, ale rozhodně a jednoznačně vyjadřují postoje a názory občanů této země a ukazují, co si lidé skutečně myslí.

Tato vláda nemá důvěru hnutí ANO, ale co je podstatně horší, je fakt, že nemá už dlouho důvěru občanů naší země, a to je mnohem, mnohem horší. Jsme bohužel v situaci, kdy nefunguje ani pojistka demokracie, kterou má být Senát, a o postojích prezidenta republiky, který dělá jeden přešlap zas druhým, tady nebudu ani hovořit. Často si, kolegové z koalice, stěžujete na obstrukce a na kritická vyjádření nás opozice. Ale bohužel jsme tady jediní, kdo za lidi kope. Jestli správně, nebo špatně, to nechte na nich. A není divu, že jsou lidé naštvaní. Pokud máme ministra zdravotnictví, který totálně selhal v komunikaci týkající se nedostatku léků, místo slibů, že bude sám vařit penicilin, a místo toho v Poslanecké sněmovně házel na koš a potom utekl novinářům, to když se ho ptali, jak to bude s těmi léky a jak se věci s dodávkami léků fakt mají, místo penicilinu prostě této vládě asi stačí, když ministr trefí dva koše ze tří.

A co na to pan premiér? Jsem spokojenej, jedem podle plánu, zhodnotil dva roky vlády. Přesně řekl: Nežiju mimo realitu, jsme v půlce volebního období a zvládáme jeden problém za druhým. Není důvod ke střídání v rámci kabinetu, řekl předseda vlády Petr Fiala v pořadu Co na to premiér? pro CNN Prima News. Že nadává opozice, to může být folklor, ale to, že to říkají už i odborníci, to je alarmující.

Chválili jste se, jak odstřihnete Českou republiku od dodávek plynu a ropy z Ruska. Přitom letos je spotřeba ruské ropy největší za 11 let. Chystáte se oškubat české školství. To, co do něj, to navýšení, které se připravujete do něj dát, to je jakoby nic, a nechápu to, protože jste vláda učitelů. A vy, pane premiére, říkáte, že budeme evropskou křižovatkou, ale podle mě to bez peněz do vzdělání prostě nepůjde. To se pak skutečně staneme zemí druhé nebo třetí kategorie, jak už se vyjádřil pan prezident.

Podle posledních vyjádření premiéra je s vládou všechno v pohodě a v pořádku, se všemi je spokojený a všichni ministři mají jeho důvěru. Nezajímají ho průzkumy ani postoje. Vyjádření ministrů rozdělují společnost a štvou mladé proti starým. Ta veřejná prohlášení o tom, že si budeme muset půjčovat na důchody našich seniorů, ta jsou fakt silně za hranicí vkusu. Ty peníze si totiž ti lidé, i ti důchodci, jakoby odložili na dobu, kdy budou v důchodu. Obecně kvůli vaší rétorice, kterou tahle vláda vede, už se lidé bojí i říkat, koho budou volit.

O tom, že zcela nerespektujete výsledky voleb, není potřeba vůbec debatovat. Vaše přání, abychom mlčeli a šoupali nohama, jste opakovaně už povýšili na to, že jste nás zařízli v rozpravě, a to naposledy v pátek u vašeho daňového balíčku, kdy jste neumožnili promluvit řádně přihlášeným 70 poslancům. Kdyby se takhle chovala předchozí vláda a koalice, Milion chvilek by stáli pod okny, a to by byl řev! Jenže my tu dnes máme ve vládě asi nějaké lepšolidi a ti si mohou dovolit víc než kdokoliv předtím.

Klíč je v jedné věci. Všichni si vzpomeneme, jak jste říkali, že jste vláda nás všech, ale když jste skutečně měli tu stoosmičku hlasů, řekli jste, ať sedneme a mlčíme. Máte 108. Úspěšně nám to tu připomínáte každé jednání Sněmovny a tam je prvopočátek toho všeho, co se tady děje. Ruku na srdce, kdo je tady druhé a další období? A teď mluvím i ke ctěnému kolegovi Marku Bendovi. Jaké to tady bylo, jaké jsou ty vzájemné vztahy? Názorové pnutí obecně mezi rivaly bylo obrovské vždycky, ale na klíčových věcech se tady dalo domluvit. Za hledání kompromisů a dohod jste tady teď zodpovědní vy. Máte předsedkyni Sněmovny, máte koalici, sedíte ve vládě a prostě hledat ty dohody je na vás. Stačí si přehrát výstup předsedkyně Markéty Pekarové Adamové předtím, než byla zvolena do funkce předsedkyně Sněmovny, a potom po ní. Poslouchala jsem to minulý týden a věřte, že to fakt není pěkný poslech. Bohužel jste tu skoro všichni onemocněli jménem Babiš. Vy vládnete dva roky, ale pamatujte si, že lidé nejsou hloupí a oni venku moc dobře vědí, za co může Babiš a za co můžete vy.

Komentáře ministra vnitra Rakušana směrem k výsledkům slovenských voleb, to je taky něco nevídaného. Slováci prostě nějak volili, je třeba to respektovat. Nerozumím tomu, jak může ministr vnitra jakkoliv si dovolit zasahovat takovými komentáři do cizího státu. Slováci jsou naši nejbližší přátelé, většina lidí z České republiky tam má své příbuzné a přátele. Obecně kdo nesouhlasí s touto vládou, tak je podle vašich vyjádření špatný. Představte si ale na tři vteřiny, že třeba nemáte pravdu. Kde berete tu jistotu, že všechno, co říkáte, je pravda?

Já jen připomenu pár takových krátkých replik. První jsme tady řešili na posledních interpelacích, byl to tweet paní ministryně o pádu ruské rakety na území Polska. Prostě bylo jasno, kdo za to může. Nord Stream, všichni věděli, že jde o ruskou sabotáž. Na demonstracích ten, kdo se zúčastnil, byl ruský troll.

Ale abych se ještě vrátila k ministru vnitra, musím tady zmínit kauzu, kterou nejde přejít a která vlastně byla poslední kapkou k tomu, že jsme se tady dneska sešli. Ministr nejprve doporučil Petru Gazdíkovi, který se musel odporoučet z postu ministra školství právě kvůli tomu, že měl komunikovat nejen šifrovaným telefonem s obviněnými v kauze Dozimetr, aby ten telefon rozšlapal sám, ale zapomněl, že jeden takový sám vlastní. Prohlášení ministra vnitra, že šifrovaný telefon dal na hraní svým dětem, je fakt tak absurdní, že to ani svět neviděl. Ono totiž záleží na tom, s kým ho používá, a vy moc dobře víte, že je to speciální telefon se speciálním softwarem a používá se jen v určité skupině. A já bych předpokládala, že ministr vnitra takový telefon okamžitě předá NCOZ, včetně toho, že jim sdělí ten šifrovací kód a umožní vstup do celé sítě těch, kteří v té komunikační síti byli. A fakt by mě zajímalo, jestli to ministr vnitra udělal, a pokud to neudělal, že to udělá neprodleně v nejbližší době, a to i za cenu, že by musel vzít dětem jednu hračku.

Jestli je tady něco, za co lze současnou vládu aspoň trochu pochválit, tak je to fakt, že jste vrátili peníze do sportu z 5,2 na 7,9 miliardy korun, což je sice málo, ale dobře, aspoň něco. Cením si také slov předsedy Národní sportovní agentury Šebka, který se minulý týden na jednání o zavedení dětského certifikátu, tedy zákazu práce sexuálních delikventů s dětmi, o jehož zavedení se snažím už víc rok a půl, vyjádřil, že to podporuje. Není to snadná práce a já jsem ráda, že se k tomu předseda Národní sportovní agentury postavil čelem a že mu záleží na tom, aby děti, sportující děti, byly v bezpečném prostředí.

Pokud jde o Ministerstvo spravedlnosti, se kterým řeším nejvíc své agendy, tak mohu konstatovat, že komunikace funguje poměrně dobře. Některé věci se sice úplně nedaří, ale co se týká věcí, které řeším já, abych byla fér, musím říct, že děkuji za práci na agendě, která se týká problematiky domácího a sexuálního násilí. Tam si myslím, že ta komunikace a práce funguje poměrně dobře.

Ale včera se tady pan premiér pochválil novelou insolvenčního zákona. No, pane premiére, to bude ještě pěkná debata, protože včerejší kulatý stůl jasně ukázal, že ta novela není tak růžová, jak to vypadá, a postavili se proti ní zástupci téměř všech odborných společností. Takže myslím si, že to zatím není věc, kterou by se v tom vašem úžasném sedmdesáteru dalo chlubit.***




Přihlásit/registrovat se do ISP