(9.40 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Další interpelací je interpelace na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek odpověděl na interpelaci poslance Kamila Farhana ve věci reformy péče o duševní zdraví. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 496. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 12. října 2023 do přítomnosti místopředsedy vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Pan ministr Válek je řádně omluven, důvod přerušení tedy i nadále trvá. Tuto interpelaci dnes nebudeme projednávat.

Další interpelací je interpelace na předsedu vlády Petra Fialu. Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci institutu paušální daně. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 503. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 12. října 2023 do přítomnosti předsedy vlády Petra Fialy. Pan premiér je řádně omluven z důvodu zahraniční cesty, a tedy není přítomen, a důvod přerušení trvá i nadále. Tuto interpelaci dnes nebudeme projednávat.

Další interpelací je interpelace na ministra dopravy Martina Kupku. Ministr dopravy Martin Kupka odpověděl na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci Snaha o úspory na nesprávném místě, prapodivné okolnosti okolo rušení certifikace leteckých pozemních zařízení a činnosti oprávněných subjektů v České republice. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 525. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno do 12. října 2023 do přítomnosti ministra dopravy Martina Kupky. Pan ministr je řádně omluven, není tedy přítomen, a důvod přerušení trvá i nadále. Tuto interpelaci nebudeme dnes projednávat.

Ministr kultury Martin Baxa odpověděl na interpelaci poslankyně Jaroslavy Pokorné Jermanové ve věci přípravy legislativy upravující status umělce. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 527. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno v rozpravě dne 12. října 2023 do přítomnosti ministra kultury. Pan ministr je přítomen, ovšem interpelující poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová přítomna není a podle § 112 odst. 6 jednacího řádu tuto interpelaci budeme ukončovat, protože pokud není přítomen interpelující poslanec na schůzi Sněmovny, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná. A já tedy z tohoto důvodu končím projednávání této interpelace.

Další interpelací je interpelace na místopředsedu vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek odpověděl na interpelaci poslance Marka Nováka ve věci zákazu kratomu. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 529. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 12. října 2023 do přítomnosti místopředsedy vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Pan ministr je řádně omluven, není přítomen a důvod přerušení trvá i nadále. Dnes tuto interpelaci projednávat nebudeme.

Další interpelací je interpelace předsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš odpověděl na interpelaci poslance Lubomíra Brože ve věci změny zákona o zadávání veřejných zakázek. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 541. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno v rozpravě dne 12. října 2023.

Budeme tedy pokračovat v přerušené rozpravě. Táži se, zda se do rozpravy někdo hlásí? Pan poslanec Brož má zájem? Ano, má tedy zájem o vystoupení. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji. Já jenom - on byl minule přerušen pan ministr (Otáčí se k předsedající.), jestli by neměl pokračovat v té...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Jestli chce pan ministr? (Ministr z lavice, pokyvuje hlavou.) Ano. Tady já nemám toto v podkladech, ale pokud pan ministr bude pokračovat, dáme mu přednost. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já vám děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, tato interpelace se minule doprobrala až k závěru, ale vzhledem k tomu, že jsem byl příliš výřečný, tak v ten moment to spadlo a nám chybí jenom ji uzavřít - věřím tedy. Já bych jenom chtěl říct, já jsem odpovídal na jednání Poslanecké sněmovny 12. října. Vzneslo se zde několik podle mě docela důležitých námětů, ať už je to otázka zadávání veřejných zakázek - zde byl dotaz paní poslankyně Oulehlové, řešil se tady vznik odborné metodiky zabývající specifickou otázkou zakázek, kde jejich součástí jsou restaurátorské práce, ať už malého, nebo velkého rozsahu. Šli jsme od komplexních rekonstrukcí velkých objektů až po zachování třeba drobnějších prvků, včetně třeba soch v rámci nějaké rekonstrukce tak, aby to bylo citlivé. Já myslím, že - a my jsme na tohleto téma jednali i s pracovníky Ministerstva kultury, jestli něco bylo zásadní, a já jsem odpovídal i panu poslanci Kuklovi, panu Oklešťkovi, že by měla být - a já neukládám věci do pracovních skupin, když se potom nic nestane - ale součástí debaty o veřejných zakázkách této oblasti by měla být pracovní skupina. Já rád téhle iniciativě vyhovím. Doplníme už existující schůzky v rámci rezortu MMR k věci veřejného zadávání, my ostatně máme i v programovém prohlášení vlády představu strategie veřejného zadávání, neboť často je to kámen úrazu k realizaci investic na libovolné úrovni, ať už je to stát, či obec, vesnice v České republice. A já bych navrhoval, tedy dalším krokem by mělo být, že bychom vystrčili to tykadélko, respektive těm, co se zde tomuto tématu věnovali, a je to i ve stenozáznamu, by měl přijít e-mail a dali bychom to i někde na stránky, protože to může být širší než zde vystupující poslanci či potenciálně senátoři, a tuhletu skupinu bychom měli sestavit.

My máme pozitivní příklady, takže i metodologie nebo úpravy můžou být postavené na realizacích, které byly úspěšné, máme ty negativní, o těch se píše často více a ve spolupráci s Ministerstvem kultury, MMR a i tím oddělením pro veřejné zakázky, které drží ten šelmostroj na veřejné poptávání, na veřejné zakázky, bychom mohli mít nějaké výsledky, které bychom potom nějak společným způsobem implementovali.

Ta první otázka, (nesrozumitelné) a já jsem se k tomu vyjadřoval spíše negativně, řešit věcný merit v samotném zákoně o zadávání veřejných zakázek - dával jsem preferenci spíše směrem k nějaké metodologii, ale uvidíme, co nám přinese tato pracovní skupina. To byla moje odpověď a minule jsem se rozmluvil a poslední dvě souvětí překročila vymezený čas, proto jsme tuto interpelaci neuzavřeli, ale myslím si, že závěry z ní, alespoň z mého pohledu, jsou konstruktivní a jasné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Táži se, zda se pan poslanec Brož hlásí? Ano, hlásí se do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Ano, já chci poděkovat. My jsme to minule rozebírali velmi obšírně, asi hodinu jsme nad tím diskutovali. Já to beru, že jsme vykopli nějaký míč. Pan ministr to vzal za své, postavil se k tomu dobře, takže já jsem s tou odpovědí spokojen. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím a pan poslanec Brož nemá zájem, jak jsem zaznamenala, o nějaké usnesení, čili všechno je projednáno ke spokojenosti obou. Končím projednávání této interpelace.

Další interpelací je interpelace na předsedu vlády Petra Fialu. Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Romany Fischerové ve věci nedostatečné podpory matek, které... (Ministr Bartoš si bere osobní věci a chystá se odejít se sálu.) Já se omlouvám, že... (Ministr Bartoš diskutuje s dalším poslancem.) Pane ministře, pane ministře Bartoši! (Ministr Bartoš, zdá se, výzvu neslyší .) (Místopředsedkyně Dostálová z prostoru poblíž řečnického pultíku mimo mikrofon: Já ho chytím.) Aby nám neodešel, protože má ještě další interpelaci, tak jestli to ví. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP