(19.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Dobrý večer. Já jako neodborník na tuto oblast si přesto dovolím na pana ministra Jurečku. Vy jste se, pane ministře, tady obrátil na kolegyni Pastuchovou, respektive jste na ni reagoval, když navrhovala, že by bylo dobré navyšovat tarifní platy i po 32. odpracovaném roce a že jsme to měli vlastně navrhnout my. Ale, pane ministře, my jsme neposlali ty důchody... (Ministr nesouhlasí.) Říkal jste, že jsme my měli tyhlety věci řešit, reagoval jste na ně. Ale nic, já se tedy pokusím reagovat na to, co jsem tedy slyšel, nebo jsem to možná špatně pochopil, ale vy jste byli ti, co změnili ty důchodové parametry, co tlačíte důchodce k tomu, aby šli výhledově až v 68 letech do důchodu a aby měli odpracováno 40 let. Pak skutečně má smysl se na ty tarify podívat i po tom 32. roce. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana vicepremiéra Jurečku, poté se připraví pan poslanec David Kasal. Už nebude pan vicepremiér, tak poprosím pana poslance Kasala.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, pane místopředsedo. Já si dovolím zareagovat na paní místopředsedkyni, vaším prostřednictvím, Richterovou. Paní místopředsedkyně, vy mě bavíte. Jak jste tady řekla, že jste odvážně zavedli zkrácené úvazky... Já vám jenom řeknu, že je na svém dětském oddělení používám deset let, tak nevím, kdy jste je zaváděli.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou se hlásí paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vlastně děkuji za tu příležitost zareagovat, protože alespoň se možná ještě někdo, kdo to třeba nevyužívá, dozví, že nově - myslím, že to je od února tohoto roku - je právě možnost získat slevu na pojistném pro ty, kdo buď pečují o dítě do 9 let věku, nebo jsou pečující právě o někoho s tím příspěvkem na péči ve vyšším stupni, případně pro ty, kteří jsou ve věku 55 let plus, a jde o částečné úvazky od 0,2 do 0,8. Takže to je novinka, že je takto podporován ten snížený úvazek v tomto rozsahu pro lidi, kteří to potřebují, ať už se starají o rodinu, mají doma menší děti nebo například pečují o někoho s příspěvkem na péči. Na tomhle chci ukázat, že jsme cíleně podpořili částečné úvazky, bylo to politické rozhodnutí této vlády. Zaměstnavatelé to využívají. Pan ministr tady citoval 8 000 nových míst u lidí, kteří předtím nebyli zaměstnáni. Prostě to je ukázka toho, že samozřejmě to je věc, která se tu roky diskutovala, ale nebyla tady. Tato podpora částečných úvazků je skutečně něco, co si myslím, že to tu odvahu chtělo. Myslím si, že to bylo správné, jsem za to ráda a jsem i ráda za to, že tady můžeme připomenout, že takovéhle věci jsme nově zavedli.

Podobný je ten zcela nový systém podpory pro lidi s vysokou potřebou péče. Jsou to lidé, co potřebují opravdu mnoho hodin osobní asistence denně. Zase tady bylo připomenuto, že roky se mluvilo o takzvaném V. stupni. Osobně znám řadu lidí, co potřebují mnohem víc péče, než jsou dnes schopni zaplatit z příspěvku na péči. Tím řešením, které nyní běží prvním rokem, bude pokračovat,a doufám, že se stane systémovým,a nikoliv pouze dotačním, je právě vyšší míra podpory pro lidi, kteří opravdu jsou odkázáni neustále na pomoc druhých a osobní asistenci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Faktická poznámka pan poslanec Kasal.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Musím znovu reagovat. Mně to přijde, že paní poslankyně místopředsedkyně, vaším prostřednictvím, neslyší. Tak jestli to chcete podrobně, dvacet let jsem primářem dětského oddělení. Vychovávám lékaře, mám tam lékařky, s kterými tak vždycky funguju, a vždycky jsme se domlouvali na částečných úvazcích. Já (nesrozumitelné) radši, to je typické. Ale já vám jenom říkám, že to není to, že jste to zaváděla nebo že byste to zaváděli. Tenhleten atribut tady je a mohl se kdykoliv používat. Tak to tady, prosím vás, neříkejte, protože to je lež. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že žádná faktická není, tak bych prosil další řádně přihlášenou do rozpravy, a to je paní poslankyně Jana Berkovcová. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, ráda bych se vyjádřila k návrhu rozpočtu kapitoly Ministerstva školství. Oproti roku 2023 jsou celkové výdaje kapitoly na rok 2024 navýšeny o 3,9 miliardy korun, to jest o pouhých 1,49 %. Bez započtení výdajů krytých z EU je navýšení o pouhé 1,2 miliardy, to jest o pouhých 0,49 %. Tudíž se jedná o naprosto zanedbatelné navýšení státního rozpočtu oproti letošnímu roku.

Podíl rozpočtu Ministerstva školství na státním hrubém domácím produktu se snižuje a v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie se odklání od průměru směrem dolů. I v aktualizovaném programovém prohlášení má přitom vláda Petra Fialy slib, že veřejné výdaje na vzdělávání a školské služby budou v poměru k HDP alespoň na průměru zemí OECD. V koaliční smlouvě máte i konkrétní číslo - 5,2 % HDP. Poprvé v historii dosáhl český podíl školských výdajů na HDP průměru zemí EU v roce 2021, tedy za předchozí vlády, a to ve výši 4,6 %. Od té doby za vaší vlády tento podíl klesá a podle posledního výhledu bude klesat i v roce 2024, dle predikce na pouhých 3,8 %.

Nyní k návrhu rozpočtu. Chci poznamenat, že považuji za naprosto nepřijatelné, že dnes probíhá první čtení návrhu státního rozpočtu a my jsme až do dnešního rána neobdrželi z Ministerstva školství kapitolní sešity, a to přes veškeré včerejší urgence ze školského výboru. Kapitolní sešity dorazily až dnes v 11 hodin, takže nebyl ani čas je pečlivě prostudovat, projít, ale to byl nejspíš záměr.

Takže výdaje v ukazateli Vysoké školy jsou pro rok 2024 navrženy ve výši 30,9 miliard korun, to jest, zůstávají na stejné úrovni jako letos. Na podporu výzkumu, vývoje a inovací, včetně programů spolufinancovaných z EU, je pro rok 2024 vyčleněna celková částka 20,5 miliard, z toho národní zdroj ve výši 16,8 miliard. Meziroční nárůst tedy činí pouhých 0,8 miliard na podporu vědy a výzkumu. Dále vláda na zabezpečení růstu platů učitelů navýšila rozpočet regionálního školství celkem o 8,5 miliardy korun, čímž dle svých slov zohlednila závazky k výši platů učitelů dané novelou školského zákona. Tady z toho však pramení pro mě první nejasnost a můj první dotaz. Na platy učitelů je tedy v rozpočtu o 8,5 miliard více, rozpočet vysokých škol zůstává stejný a věda roste o pouhých 0,8 miliard. Celkový rozpočet pak narostl o 1,2 miliardy. Toto mi tedy v součtu nesedí - 8,5 miliardy plus 0,8 miliard není dohromady 1,2 miliard.

Z toho tedy vyplývá, pane ministře, že vám tam v rozpočtu chybí peníze na pokrytí základních výkonů očekávaných v regionálním školství, což vysvětluje vaše předchozí výroky, kdy například oznamujete škrty 8 000 míst nepedagogických pracovníků či jejich úhradu zřizovateli bez převodu rozpočtového určení daní. Nyní už je v návrhu dokonce uvedeno nezabezpečení 17 000 nepedagogických pozic. Pak jste přišel s úvahami o navyšování přímé pedagogické činnosti, a když vám bylo vysvětleno, že v této situaci to je nesmysl, tak jste přišel s novým nápadem snížit rozsah školám placené výuky, takzvaný PHmax, omezit ONIV či podporu asistentů pedagoga. Všechny tyto nápady ale mají jeden společný jmenovatel a tím je jenom snaha seškrtat výdaje rozpočtu, protože se vám nepodařilo vyjednat ve vládě rozpočet, který by dostačoval na pokrytí základních oblastí ve školství, natož pak na naplňování vašeho vládního závazku z programového prohlášení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP