(11.40 hodin)

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Já nejdříve reakci na paní poslankyni Pokornou Jermanovou. Paní poslankyně, určitě bude příležitost při projednávání návrhu rozpočtu, třeba na půdě výboru, rozebírat detailně jednotlivé investiční akce. Já jsem na to určitě připraven odpovídat na ten konkrétní příklad, protože každá ta otázka vyžaduje nějakou obsáhlejší odpověď. Jinonice teď nabraly úplně novou dynamiku, kdy předtím ten projekt vlastně spal, což je depozitář Národní galerie, to souvisí s Veletržním palácem a tak podobně. Ale považuji za potřebné tady veřejně vyvrátit jednu domněnku, kterou vy jste tady uvedla, tedy že peníze na inflační navýšení nebo navýšení z inflační doložky jdou na úkor ostatních výdajů Ministerstva kultury. Nejdou, to je částka, která je automaticky zařazovaná do návrhu rozpočtu mého ministerstva. Nijak to není na úkor ostatních aktivit, to je prostě částka, která přichází do rozpočtu Ministerstva kultury, které je správcem této kapitoly, směřuje tedy do církví a znovu jsme si vysvětlovali ten způsob, jak se tak děje. Ostatní si určitě můžeme potom povědět, jak kultura dopadá, nedopadá v rámci vládních priorit.

A jenom k paní poslankyni Vildumetzové Mračkové. Paní poslankyně, prostřednictvím pana místopředsedy, samozřejmě se koncertní sál v Karlových Varech nemohl přihlásit do tohoto dotačního řízení, když je hotový. Oba jsme se zúčastnili slavnostního otevření této akce. Koncertní sál v Ostravě v současné době je ve fázi vypsání tendru zhotovitele, zatímco koncertní síň v Císařských lázních je hotova. Nemůže se hlásit někdo do dotačního řízení, které už je uzavřeno. A ten příspěvek 400 milionů ze státního rozpočtu za vlády Andreje Babiše byl příspěvek velice výrazný.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení přesně časového limitu. Pan poslanec Brož.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Já, jak tady říkal pan ministr o těch investičních akciích, že o nic nemusíme teď mluvit, naprosto chápu, proč se paní kolegyně Pokorná Jermanová, prostřednictvím pana předsedajícího, na to ptá, protože jsou to opravdu důležité věci a on ten rozpočet by měl být podle mého názoru i takovou silnicí do budoucnosti, který by měl ukazovat ten směr, a to v tom rozpočtu prostě chybí, chybí tyhlety i vize do budoucna.

A já jenom bych ještě k těm - protože pan ministr to samozřejmě podal velmi poměrně idylicky - dneska zrovna jsem dostal e-mailem vyjádření odborového svazu, je pod tím podepsáno několik desítek pracovníků Národní galerie, kdy upozorňují na to, že jsou platy pracovníků v kultuře dlouhodobě velmi poddimenzovány. Chápu, že je to tam zaměřené z Národní galerie, v tu chvíli ta instituce není vlastně na trhu práce konkurenceschopná a rozpočet s tímhletím, jakýmkoliv navýšením vůbec nepočítá. Takže ono se může stát, že za nějakou dobu prostě ty pracovní pozice nebude možno obsazovat kvalitními lidmi, takže jestli i k tomuhletomu se nějak můžete vyjádřit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Pokorná Jermanová a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: No, já bych chtěla reagovat znovu na pana ministra i na pana kolegu Brože, protože on s tím přišel trošku dřív, než já jsem se dostala na řadu.

Já jsem se chtěla zeptat, pane ministře, jak tedy budete řešit neutěšený stav platového ohodnocení zaměstnanců v kultuře, protože průměrný plat je, jestli se nemýlím, necelých 25 000, což je absolutně pod všemi tabulkami státních zaměstnanců a často jsou to velmi profesionalizované profese. A kultura, to nejsou jenom budovy, ty prázdné schránky, ale to jsou zejména lidé, kteří v nich pracují, a vy je tam nebudete mít. Proto já tady říkám, že kultura utichne nebo že kultura zmizí, protože lidé z tohohle oboru půjdou pracovat někam jinam, protože jim nic jiného nezbývá. Láska k práci je jedna věc, k tomu, co dělají, to nadšení, ale nestačí k tomu, aby uživili rodiny. A já se vás ptám - vy tady říkáte, že do budoucna určitě nějaký prostor pro to bude. Já bych chtěla vidět nějaký konkrétní plán, kdy tedy vy předložíte nějaké zlepšení v těch platech, protože třetina tarifních platů je pod minimální mzdou, to je přece něco nepřijatelného, a tohle by mělo být vaší prioritou, aby vám lidé v kultuře zůstávali, protože ti jestli jednou odejdou, už se vám nikdy nevrátí. Kultura jsou ti lidé vevnitř - ty schránky jsou důležité, ale mnohem důležitější jsou pracovníci v té kultuře.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Reakce na pana ministra kultury - příspěvek na opravu Císařských lázní v částce 400 milionů korun od vlády Andreje Babiše byl výrazný. Nikdy by se Císařské lázně nezačaly opravovat, ale když se začaly Císařské lázně opravovat, tak se vysoutěžily za 822 milionů korun, že se zrekonstruují tak, jak jsou. Poté přišla nová krajská vláda a řekla, že tam ještě do toho vloží koncertní sál, a ta částka se navýšila na 1,5 miliardy korun. To už jste byli ve vládě vy a nedali jste na tento koncertní sál ani korunu. Akorát tam teď všichni jezdíte. A já považuji za velmi nefér, že jestli se tedy bude dělat koncertní sál v Ostravě, který má mít také částku 1,5 miliardy a dostane 600 milionů, tak Karlovarský kraj dostal 400 milionů korun, a přesně tak, jak jste vypsali dotační program na koncertní sál v Ostravě, tak přesně tak jste mohli vypsat dotační program na koncertní sál v Císařských lázní. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Žádnou další faktickou... vidím ještě faktickou od pana ministra. Jako faktickou, ano?

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Já už jsem nechtěl vystupovat ani ve faktické poznámce, protože si myslím, že můžeme s paní poslankyni Pokornou Jermanovou, s panem poslancem Brožem určitě vést další debatu na půdách výboru, ale musím uvést na pravou míru jednoznačně to, co tady zmiňovala paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Já, paní poslankyně, považuju za úplně vlastně absurdní to, jakým způsobem vnášíte do tématu státního příspěvku, jak se měnila krajská vláda v Karlovarském kraji. Prostě je jeden projekt Císařských lázní, na který stát přispěl částkou 400 milionů korun. Mimochodem, v poměru toho, kolik je to v té celkové částce, se jedná opravdu o velmi významný příspěvek. A my jsme na ministerstvu administrovali peníze, které přišly v minulém volebním období velmi pečlivě, a myslím si, že byly účelně vynaloženy, což rekonstruované Císařské lázně s koncertním sálem naplňují.

A vůbec nechápu, jak jste přišla na to, že ostravský koncertní sál bude stát 1,2 nebo 1,5 miliardy, nikde ve veřejném prostoru taková informace nezazněla. Ta částka už dneska se blíží k 3 miliardám korun a my bezpochyby máme oficiální údaje, které to potvrzují. Takže 400 milionů korun na celkovou rekonstrukci Císařských lázní je opravdu vysoká částka v rámci celkových podpor ze státního rozpočtu na kulturní infrastrukturu a bylo prostě svébytným rozhodnutím Karlovarského kraje jako samosprávy o tom, jestli ještě během té rekonstrukce se tam doplní, nebo nedoplní kulturní sál. Vy s tím jste evidentně nebyla ztotožněna, ale to není věc státního rozpočtu. To je věc krajské samosprávy, která se rozhodla k tomuto projektu, a příspěvek 400 milionů i po navýšení nákladů na ten sál je velmi významný.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Reagovat chce ještě paní... Ne, už nechce. Takže vzhledem k tomu, že byly faktické vyčerpány, se můžeme opět vrátit do rozpravy a mám zde pana poslance Zborovského. (Ministr Rakušan sděluje, že má vystoupit paní poslankyně Vildumetzová.) Já se omlouvám, já jak jsem vás tady měl s tou faktickou a říkal jsem, že ne (Ministr Rakušan mimo mikrofon: Já tady čekám, už jsem se lekl. Pobavení a smích v sále.), tak jsem vás připravil málem o slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Ne, svoji přihlášku jsem nestáhla. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, já bych se také ráda vyjádřila k návrhu státního rozpočtu na rok 2024. Jsem velmi ráda, že je přítomen pan ministr vnitra, protože je jasné, že se budu věnovat především kapitole Ministerstva vnitra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP