(18.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Kolikrát jste nás pozvali k svému zákonu v minulém období? Ani jednou. A já jsem předpokládal, že vycházím z koncepce minulé vlády, že to nemusíme projednávat s opozicí. Když tak se bavme o změnách, a to byly změny parametrů.

A s tím přílepkem vám to řekl pan zpravodaj velice přesně. Vy jste uplatnili přílepek v minulém volebním období, vy, poslanci ANO, když jste pozměňovacím návrhem k vládnímu návrhu, k vašemu vládnímu návrhu, vaším vládním poslancem, dali pozměňovací návrh k předčasnému splacení hypoték, a vy jste ještě dal... (Předsedající: Čas.) pozměňovák k pozměňovacímu návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí nyní Patrik Nacher, pan poslanec Nacher.

Ještě jedna omluva. Pan poslanec Radim Fiala se do konce jednacího dne omlouvá z pracovních důvodů.

Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No, já jsem chtěl říct - kolegové, umíte normálně debatovat, nebo ne? Ne, neumíte. Já jsem tady celou - a nakonec jsem měl patnáct, dvacet minut - ani jednou jsem nezaútočil. Jel jsem ty věcné věci, které mi tam vadí, konkrétní, a vy jdete k mikrofonu a okamžitě útočíte. Za prvé, tím vracením se k minulosti - my se teď bavíme, co je teď, co je teď! To IŽP já jsem tam dával jako poslanec, to byla moje iniciativa, to nebyla aktivita Ministerstva financí. Takže to jedna poznámka. A furt se vracet k minulosti - teď se bavíme, co je teď, ne furt, co kdo udělal dřív. Už převezměte odpovědnost a neútočte na mě, já fakt na to nejsem zvědavej. Já jsem se tady chtěl bavit věcně o těch věcech.

Pokud jde o ten přílepek, já se tady bavím principiálně, ne, jak je to možná de iure, jak to máte, ale principiálně. Když vláda předkládá věc, která se týká dlouhodobých penzijních produktů, týká se rozvoje finančního trhu, jak s tím souvisí poplatek za předčasně splacenou hypotéku? Nijak. Pokud to chcete řešit, jak říká pan zpravodaj, proč tady neotevřeme zákon o spotřebitelském úvěru? Proč to nejde paralelně? V čem je problém? Teď se tady budete jazykově přít, jestli to je přílepek nebo kvazipřílepek, nebo ne. Proč to tam, proč to neuděláme paralelně? Proč se to dává k tomu? To je úplně jednoduchá otázka. Poprosím o odpověď bez nějakých invektiv.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka, připraví se pan ministr Stanjura. Prosím, naše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Ne, taky nerozumím té debatě. Tady pan ministr vyskočil jako čertík z krabičky, protože - ano, třeba v minulém volebním období to tady bylo, neprošlo to ani prvním čtením, třeba já bych měl úplně stejné otázky, jako mám teď v tuto chvíli, takže nevím. Jenom vím, že dlouhodobý investiční produkt, že bude velikánský řekl bych run všech prodejců, všech zprostředkovatelů právě na jednotlivé klienty, a může to nějakým způsobem ty klienty vychýlit skutečně z třetího pilíře, kteří si tam šetří na svůj důchod, a to je (nesrozumitelné) přece důsledkem a účelem toho. To, že je to složitější, že to je produkt, který je pro klienty možná - nevím - movitější nebo sofistikovanější, chytřejší, inteligentnější, to přece není žádný argument. Přece finanční prostředky anebo já nevím, investice ve zlatě, v akciích, v cenných papírech, nemají jenom lidé, kteří tomu rozumí, ale jsou tam proti nim právě všichni ti, kteří budou dělat run na jejich investice, aby to přesměrovali, takže to, že budeme chráněni tím, že jsou oni chytří a inteligentní, pro mě argumentem není. Takže já se těším na pozměňovací návrh pana kolegy Munzara, který nějakým způsobem tady lidi, kteří si šetří celý život - nebo investují - ochraňuje, a uvidíme, co bude dál.

Taky samozřejmě mě zajímá sociální připojištění dlouhodobé péče. Na to jsem taktéž zvědavý, jak je to koncipováno, a s tím já zásadní problém nemám, naopak tady toto velmi podporuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní faktická poznámka pana ministra.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Nevyskočil jsem jako čertík z krabičky a to nemůžu tam... (Poslanec Juchelka volá z lavice: Dvakrát.) pro vyšší osobu, že... (Poslanec Juchelka z lavice: Už dvakrát!) Nekřičte na mě, pane poslanče. Nekřičte na mě. Já vás taky nehodnotím, jak jste vyskočil, jestli čile nebo nečile, rychle nebo pomalu. Vy nám hodnotíte, jestli se máme usmívat, nebo jestli můžeme číst mobil, nebo ne. Zase jste se spletl?

Samozřejmě to prošlo prvním čtením v minulém volebním období, pane poslanče, tak neříkejte - neprošlo ani prvním čtením. Prošlo to prvním čtením 21. dubna 2021. Já jsem reagoval na výhradu pana poslance Nachera, proč není širší politická dohoda, a říkám, vzal jsem váš návrh vaší vlády a jenom jsme ho parametricky upravili. A ptám se, co je na tom špatně? Odcitoval jsem z toho návrhu, který prošel za vaší podpory prvním čtením, kdy DIP - sice se jmenoval jinak, ale byl to DIP - byl mnohem širší než v původním návrhu vlády bez tisku 474. A samozřejmě my to ještě zužujeme. Máme říct: To, co jste vymysleli, je úplně špatně, nebo pojďte, my vás přesvědčíme, že to, co jsme po vás zdědili, je dobře? Tohle si představujete? Na tuto nefér kritiku jsem reagoval. Vy se furt ptáte, odkud se to vzalo - podle usnesení vlády, Babišovy vlády, podle sněmovního tisku 993, který prošel prvním čtením, to je celé, a my jsme tam změnili parametry. Bavíme se o těch parametrech, posloucháme nejenom vás, veřejnou debatu, snažíme se snížit rizika, k tomu směřují pozměňovací návrhy.

Dlouhodobá péče už prošla rozpočtovým výborem. To nemusíme studovat dneska a zítra a jsem rád, pokud to bude mít širší podporu, a je to příspěvek do debaty, jak získat zdroje, a zejména, jak rodinu na to připravit, když kterékoliv rodině se to může stát dneska a zítra. A víte, že to znamená velmi často změnu pracovních návyků - ne toho, kdo potřebuje péči, ale toho, kdo poskytuje péči, a to je nějaký produkt, který by mohl tomu, kdo bude chtít, pomoci zvládnout takovou těžkou životní situaci. A já jsem tady o tom, že je to pro chytřejší, inteligentní, sofistikovanější, nemluvil, tak to nepoužívejte jako argument. Já jsem o tom nemluvil.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vyměnili jsme se v řízení schůze. Budeme pokračovat v projednávání. Teď byla faktická poznámka pana poslance Zbyňka Stanjury, nyní přijde faktická poznámka pana poslance Patrika Nachera, potom faktická poznámka poslance Michaela Kohajdy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já teď nevím. Já jsem na vás takhle nereagoval, tak vy teď tady na mě mluvíte, a to... Já se vždycky chovám v tomhle slušně, tak to je tak fakt těžké jednat s opozicí o věcech tohoto typu? A ne něco že předkládat? Vždyť se tady furt potkáváme. V čem problém? V čem je problém? Proč třeba u exekucí to jde, u insolvencí, u těchhle věcí, a také tam byla spousta věcí, které se zdědily. Ale i ta situace se vyvíjí, tak to je fakt tak těžké jednat?

Já, kde jsem měl možnost, tak jsem jako koaliční poslanec přizval opoziční politiky, viz všechna ta milostivá léta, tyhlety věci, tenkrát Marka Výborného a kolegy z opozice. Teď se to otočilo, já jsem za to rád. To je fakt tak těžké překročit svůj stín a mluvit o tom s opozicí, když jsou to dlouhodobé věci?

Pokud jde o poplatek za předčasně splacenou hypotéku, jak jsem řekl, principiálně tady mluvím o něčem jiném, my si nerozumíme. Já tam odlišuji odbornou věc od toho, kdy to je předloženo, v jakém čase, v jaké podobě. Ale kdyby to přece bylo tak úplně ideální a geniální, tak by tam nebyly pozměňovací návrhy teď ex post, že jo?

Takže bych se chtěl zeptat potom kolegů, kteří proti tomu protestovali, z ostatních subjektů, jako je STAN, jako jsou Piráti, jako je TOP 09, protože paradoxně potom změkčující pozměňovací návrh navrhuje Vojtěch Munzar, tak mě by zajímalo, jestli kritika, která byla i v médiích, jestli tedy platí, nebo neplatí. Vy nám tady říkáte, že my tady máme tři roky držet nějakou věc, a tady se nedrží ani to, co politici - teď to není na vás, ale na kolegy z ostatních stran - řekli před třemi týdny, že s tím nesouhlasí. Tak se chci zeptat, jestli s tím souhlasí, nesouhlasí. Proto jsem chtěl (Předsedající: Čas.), abychom měli víc času to projednat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní pan zpravodaj Michael Kohajda. Vaše dvě minuty, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP