(16.30 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Já si vyčítám jenom jednu věc, že jsem byl před třemi lety příliš optimistický, jak rychle to bude, a také už jsem se za to, jak rychlé bude vyšetřování, omluvil. Ale jestliže tady někteří hovoří o zločinném spolčení a manipulaci, ve které by byly desítky lidí - policie, státní zástupce Povodí Moravy, vodoprávní úřady, Hasičský záchranný sbor či nezávislé laboratoře a další subjekty - tak to už je opravdu diagnóza, vážení. A to je potřeba si říct a už konečně s tímto přestat. Možná ti, kteří to říkají, to posuzují podle svého vlastního vidění světa. Ale my jsme nikdy nemanipulovali, a to ani šifrovanými telefony, jak je tady asi běžně zvykem u těch, kteří nás kritizují.

Takže, vážená paní předsedající, rád bych tímto navrhl nový bod Vnímání právního státu ze strany některých politiků pětikoalice a navrhuji ho jako druhý bod dnes po již pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Brázdil a připraví se paní poslankyně Berkovcová. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Brázdil: Pěkný podvečer, kolegyně, kolegové. Dovolte i mně, abych vyslovil nebo požádal vás o zařazení nového bodu.

Před pár týdny se stala taková nemilá věc, že se prohlasovalo jakési velké navýšení přesčasové práce ve zdravotnictví. Tam já jsem navrhoval 24hodinovou směnu a zvedli jste proti tomu ruku, neodsouhlasili jste to. Kdyby se to nestalo, možná dnes bych tento bod nenavrhoval a možná by dnes v naší republice nebyla situace ve zdravotnictví taková, jaká je. Zdravotníci jsou taky jenom lidé. Napřed to byli lékaři, jsou taky jenom lidé, teď se přidali i zdravotníci. Tou pomyslnou kapkou poslední byla vlastně jenom přesčasová práce, ale neřešení celé zdravotní problematiky ve zdravotnictví vede tedy dneska k jakémusi otevření nového hnutí nebo snahy něco zvrátit. A já naprosto chápu zdravotníky, že už toho mají plná kopyta, a slibování nakonec nikam nevede. Ty požadavky nejsou jenom o navýšení nebo ponížení znovu přesčasové práce, ale tam jde i o navýšení platových podmínek, nový platový výměr, který možná jednoho dne tedy bude teď vytvořen. Taky chtějí jiné podmínky pro vzdělávání a tak dále.

Já nebudu dál zdržovat, on to poměrně dost řekl kolega Jirka Mašek. Já bych vás chtěl poprosit, a to ani vás k tomu nepotřebuji, ale přesto to řeknu, o zařazení nultého bodu - ne prvního, druhého, nultého, nového bodu. A ten nultý bod si představuji tak, že kdykoliv během této schůze - ne dneska, ale během této schůze - najde odvahu v sobě pan ministr zdravotnictví Válek a sám si tady s přednostním právem řekne to, co chce, ve smyslu tom, aby ta situace byla zastavena, aby k dalším 6 000 lékařů se nepřidávali další, kteří vypovídají přesčasovou práci, aby nenastalo nějaké ohrožení zdravotní péče.

Tedy nultý bod, který tedy nebudu ani jinak nazývat než to, aby navrhl řešit situaci současně ve zdravotnictví, co se týká tedy vypovídání přesčasové práce, ohodnocení zdravotníků a tak dále, tedy nezařadit, jenom nultý bod - žádám tím de facto vládu, lépe řečeno, může to samozřejmě si vzít kdokoliv z vlády, kdo tomu rozumí, jistě pan premiér by k tomu možná řekl víc možná než pan Válek, který pravděpodobně ani nechce k tomu hovořit, Nebo možná pan ministr Jurečka by k tomu řekl víc. Tedy ještě jednou, nultý bod, žádám, aby někdo zareagoval k tomu, co se dneska ve zdravotnictví děje. Děkuji, že jste mě vyslechli.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čili navrhujete nový bod Zdravotníci ČR jsou také jenom lidé, ano? (Poslanec Brázdil mimo mikrofon: Nultý bod.) Ano, budeme tomu říkat bez pevného zařazení. Děkuji.

Nyní poprosím paní poslankyni Janu Berkovcovou, aby přišla k pultíku přednést svůj návrh, A jako zatím už tedy poslední je přihlášen pan poslanec Strýček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Vážené dámy, vážení pánové, děkuji za slovo. Ředitele škol a učitele vyděsilo nedávné prohlášení ministra Beka o jeho záměru redukovat počty učitelů na školách. Takový krok považuji za naprosto nekoncepční a nepřijatelný, a proto navrhuji nový bod do pořadu schůze. Ministr hodlá zastropovat počet žáků na jednoho učitele a předejít zbytečnému vzniku nových míst. Ale když přece rostou počty žáků, roste i počet tříd, a logicky tudíž musí růst i počty učitelů a dalších pracovníků škol. Tak jaká zbytečná místa?

Panu ministru Bekovi se nelíbí, že v posledních letech rozpočet na školství narostl. Samozřejmě, za předchozí vlády se výrazně zvýšily platy učitelů, ale zvyšují se i počty ostatních pedagogických pracovníků, jako jsou asistenti pedagoga či školští psychologové. Chtěli jsme po školách inkluzi, slíbili podporu asistentů a speciálních pedagogů, a teď budeme školám tuto podporu omezovat. Celé roky po učitelích chceme, aby učili efektivně, výuku individualizovali, využívali tandemovou výuku, a teď jde vláda přesně opačným směrem, když tvrdí, že je výuka příliš komfortní, že jsou třídy málo naplněné a dělení tříd v některých předmětech že je luxus. Takže na individualizovanou výuku v plných třídách můžeme zapomenout, čímž popřeme veškeré dosavadní didaktické trendy.

Zvyšování počtu žáků ve třídách povede ke zhoršení kvality výuky a povede to k dalšímu přetěžování učitelů, z nichž už nyní je řada z nich ohrožena syndromem vyhoření. Na Ministerstvu školství se nyní připravují návrhy změny počtu proplacených hodin na třídu a na učitele, takzvané PHmaxy. To má vést k redukci počtu učitelů a školy musí v lednu začít propouštět. Dle ministrových slov v uplynulých letech každý rok vznikl nárok na 7 000 nových pozic pedagogů. Jedná se ale pouze o hypotetické nárůsty. Jedna věc je nárok, druhá věc je skutečná obsazenost pozic. Školy své PHmaxy zdaleka nevyužívají na maximum a na neobsazená místa škola peníze nedostává, takže nerozumím, kde se má uspořit. A kde bychom taky 7 000 nových pedagogů ročně vzali? Z pedagogických fakult odchází každý rok přibližně 2 000 absolventů, z nichž učit jde do škol zhruba polovina, a teď to bude možná ještě horší, neboť se ukazuje, že učitelství není perspektivní a dostatečně ohodnocená profese. Učitelé budou mít více práce za méně peněz a k tomu riziko propouštění z nadbytečnosti.

Z OECD vyplývá, že pokles počtu žáků na učitele je trendem i v jiných zemích a dle jejich analýzy i v zahraničí rychleji stoupá počet pedagogů. Není tedy pravda, že v počtu žáků na jednoho učitele jsme na tom podobně jako ostatní země v EU. V ČR je to 13 žáků na učitele a podle dat Eurostatu patříme mezi země s vyšším počtem žáků na jednoho učitele. Průměr EU je 12 žáků, nejvíce má Holandsko s 16 žáky, nejméně Řecko s 8 žáky, takže našich průměrných 13 žáků na učitele se jeví jako naprosto adekvátní a není žádný důvod považovat toto číslo za nízké a příliš komfortní. Podle ministra Beka rychle narůstá počet nových úvazků, pro které nemáme v Česku kvalifikované učitele. Takže místo toho, abychom se zaměřili na to, jak nové učitele získat, uděláme věc přesně opačnou - jejich úvazky na školách škrtneme, a to hned od ledna 2024, tedy ještě v tomto školním roce.

Ministr školství chce dosáhnout zastavení personálního nárůstu kapacit v našem školství, což je naprosto nevídaný a neslýchaný krok v novodobé historii našeho školství. Každá předchozí vláda se snažila personální kapacity ve školství naopak posílit, motivovat zájemce o studium učitelství, zatraktivnit učitelskou profesi, přilákat do školství schopné lidi a adekvátně je zaplatit, což se konečně podařilo až předchozí vládě hnutí ANO. Tato vláda neví, co chce. Vědoma si nedostatku učitelů, učinila kroky k jejich navýšení za cenu snížení kvalifikačních nároků, aby přilákala do školství více lidí z praxe, aby vzápětí oznámila, že učitelů přibývá moc a budou se jejich počty snižovat.

Takové nesmyslné, nekoncepční kroky může provádět jen naprosto nekompetentní vláda. Proto navrhuji tento bod s názvem Plánované snižování počtu učitelů jako nekoncepční a nepřijatelný krok, jako první bod po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Jenom bych vás poprosila, jestli byste mi ten bod mohla dát písemně, nestihla jsem to zaznamenat celé. Děkuji vám.

A nyní zatím jako poslední přihlášený je pan poslanec Strýček. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP