(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

V České televizi vystupuji přes dvacet let, skoro třicet let vystupuji. Poprvé v životě jsem byl v přímém přenosu, tuším to byl rok 1995, to znamená, je to 28 let zpátky. To bylo - tenkrát ještě to moderoval pan Dumbrovský, pořad 21, předchůdce Událostí, komentářů, takže mám s tím zkušenosti skoro třicet let, co tam vystupuji, a z té doby znám spoustu lidí, kteří mají rádi tu práci a jsou nešťastní z toho, jaký aktivismus předvádí redakce Reportérů ČT a zneužívá tu redakci pro svá vlastní osobní politická přesvědčení. Takže toto jsem chtěl ještě zdůraznit.

Pojďme tedy k dalšímu bodu, který navrhuji. Šikana z Evropské unie nebere konce. Z vedení EU přichází iniciativa, která má ve všech 27 unijních státech zakázat v domácnostech chov křečků, papoušků, plazů a dalších zvířat. Zákaz se má týkat drtivé většiny rozšířených druhů, které chovají akvaristé či teraristé. Z průzkumu vyplývá, že většina českých domácností má doma nějakého domácího mazlíčka. Co říct k tomuto návrhu Evropské unie? Já mám zvířata rád, miluji zvířata, a připadá mi úplně na hlavu, aby nám z Evropské unie diktovali, jestli můžou Češi doma chovat křečky nebo papoušky. To se úplně zbláznili všichni, to se zbláznili? Hnutí SPD pevně stojí za všemi chovateli zvířat a také, jak známo už z minulého volebního období, bojujeme za zpřísnění trestů za týrání zvířat. V minulém volebním období jsme prosadili návrh, prosadili jsme ho z opozice, na zpřísnění finančních sankcí za týrání zvířat na milion korun, byl to tenkrát pozměňovací návrh naší poslankyně Moniky Jarošové z SPD. Takže my máme přímo výsledky, kdy díky nám se zpřísnily finanční sankce za týrání zvířat. Navrhovali jsme i zákaz zmrazování zvířat zaživa - to nám tady neprošlo - a další věci. Navrhovali jsme také zákaz používání psů, koček, opic a podobných zvířat jako laboratorních zvířat. To nám tady také neprošlo. Takže hnutí SPD se dlouhodobě věnuje ochraně zvířat, ochraně domácích mazlíčků, a zásadně jsme proti tomu, aby Evropská unie diktovala nám v České republice, českým chovatelům a českým domácnostem, jestli smí doma chovat křečky, papoušky nebo hada.

Já to řeknu na rovinu. Proč nám pořád nějací cizinci, kteří tady s námi vůbec nežijí, ani tady třeba jenom nebyli, tak proč nám pořád diktují, jak máme u nás žít a co smíme dělat? Evropská unie je nereformovatelná, omezuje svobodu a zabíjí svobodné suverénní evropské národy neomarxismem, multikulturalismem, masovou imigrací a globalismem.

Proč to navrhuji? Mě zajímá stanovisko Fialovy vlády k tomuhletomu, Fialovy probruselské prounijní vlády, jestli se skutečně hlasitě proti tomuto postavíte, a hlavně tomu zamezíte, ne že jste byli proti a zase to prošlo. To tady nezajímá ty miliony českých domácností, které mají doma drobná zvířátka, mají doma domácí zvířata, které milují. My jsme na jejich straně. Proto navrhuji bod Evropská unie chystá zákaz chovu křečků, papoušků, plazů a dalších zvířat v domácnostech. Takže to je název bodu a mě zajímá stanovisko Fialovy vlády. Já vás vyzývám, aby v zájmu těch mnoha milionů chovatelů domácích zvířat v České republice Fialova vláda jasně řekla, že zamezí přijetí této iniciativy, ne že řeknete, že vás přehlasovali.

Proto já říkám, že hnutí SPD navrhuje - opakovaně to říkáme, protože to už je další věc, kterou Evropská unie ničí naše životy. To není jen Green Deal, kvůli kterému zásadně zdražily energie v České republice, energie, potraviny, všechno. Prostě znovu vyzývám ostatní poslance z jiných stran: podpořte návrh SPD na referendum, zákon o referendu včetně možnosti referenda o mezinárodních smlouvách, tedy o vystoupení České republiky z Evropské unie, aby sami naši občané rozhodli o budoucnosti ve své zemi. Ale jak víme, hnutí ANO a strany Fialovy vládní koalice referendum odmítají a podporují politiku Evropské unie.

Takže já tohleto vnímám jako velký problém, že Evropská unie chystá seznam, to znamená, proaktivně chystá seznam zvířat, která chtějí zakázat, aby je naši občané mohli mít doma. Znovu opakuji, na tom chystaném seznamu nejsou jenom papoušci, plazi a křečci - je tam činčila, je tam mimochodem chameleon, ale jsou tam i další zvířata, je tam spousta zvířat, které chovají doma akvaristé či teraristé. Takže samozřejmě my s tímhle nesouhlasíme. Vidím tady nějaká vyjádření politiků, kteří s tím jakoby nesouhlasí, ale mě zajímá, jak tomu zamezíte, protože je potřeba tomu zamezit. Co budou lidé dělat? Takže tohle jsem chtěl říct.

Zajímavé je, že tady třeba čtu už reakce občanů na tohleto. Tady pražský chovatel papoušků Stanislav Dvořák říká, cituji: "Ara je monogamní druh, který žije celý život v páru. Dožijí se úplně běžně šedesáti let. Kdybych je oddělil, tak je tím vlastně zabiju. Takový pták umírá předčasně, izolaci prožívá velmi frustrovaně, trpí a sebepoškozuje se." No, to je reakce na to, že kdyby prošel ten zákaz, logicky už nebude moci mít třeba pár a musí nechat už jenom dožít toho jednoho papouška. Takže takovéhle otřesné příběhy se tady budou odehrávat a chovatelé o tom samozřejmě hovoří, protože v případě, že by takový seznam vešel v platnost, chovatelé by museli ty zakázané druhy - jako papoušky a křečky - zvířat oddělit, aby se již nemohli dále rozmnožovat a takzvaně pouze dožili v zajetí. V případě některých druhů, například ryb nebo papoušků, je to ale nesplnitelný úkol, protože oni potřebují žít prostě minimálně v páru nebo ve větším řekl bych kolektivu. To znamená, tohleto je návrh Evropské unie, a byl bych tedy rád, aby se tohleto řešilo, takže to je můj návrh druhého bodu.

Samozřejmě jenom ještě závěrem dodám, že bych rád slyšel od představitelů vládní pětikoalice, co má znamenat ten včerejšek na tom pražském magistrátu, protože pražští radní schválili 50milionovou zakázku pro obviněného podnikatele v kauze Dozimetr, kauza organizovaného zločinu. Připomenu, že Praze vládne koalice úplně totožná s koalicí vládní tady na celostátní úrovni, vládne tam koalice ODS, Piráti, STAN, KDU-ČSL a TOP 09. Společnost Total Service vyhrála včera veřejnou zakázku Hlavního města Prahy za bezmála 50 milionů. Přitom podle evidence skutečných majitelů je majitelem 70 % akcií této firmy Václav Novák, jeden z obviněných ve věci kauzy organizovaného zločinu Dozimetr, ve které jsou právě namočeni politici STAN. Týká se to i politiků TOP 09, KDU-ČSL a asi i některých dalších. To znamená, mě by to zajímalo a je to můj návrh třetího bodu. Název už jsem ostatně řekl: Pražští radní schválili 50milionovou zakázku pro obviněného v Dozimetru. (Předsedající: To je název bodu?) Ano. Rád bych slyšel vysvětlení, protože tady máme poslance vládních stran, máme tady poslance za Prahu z vládních stran, a mě by zajímalo, co to tam předvádíte, co to má znamenat. Takže to jsou moje návrhy bodů a v pořadí by to bylo 1, 2, 3. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP