(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dále prosím pana poslance Blahu.

 

Poslanec Stanislav Blaha: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, já bych se chtěl přihlásit ke svým pozměňovacím návrhům registrovaným pod čísly 3385, 3386, 3387, 3388 a 3389, s konstatováním, že součástí těchto pozměňovacích návrhů je i jejich podrobné odůvodnění.

Možná jen bych doplnil, že v případě pozměňovacího návrhu pod číslem 3387 se jedná o pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu doporučenému usnesením hospodářského výboru číslo 194 z 21. září a jedná se o dílčí modifikaci tohoto pozměňovacího návrhu, která umožní, že pro záměry vybrané dopravní infrastruktury bude možné stanovisko nebo závazné stanovisko k posouzení vlivu záměru na životní prostředí prodloužit opakovaně, a to za předpokladu, že tato stanoviska byla vydána před nabytím účinnosti projednávaného návrhu zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dále pan poslanec Tesařík. Jen podotýkám, dnes jedeme do 13 hodin.

 

Poslanec Antonín Tesařík: Děkuji za slovo. Dobrý den, dámy a pánové, kolegyně, kolegové. Já bych se chtěl přihlásit ke svým pozměňovacím návrhům, které jsou pod sněmovními dokumenty 3367, tento návrh předkládám s poslanci Ivanem Adamcem, Jiřím Hájkem a Jiřím Slavíkem, a pod číslem sněmovního dokumentu 3390. Odvolávám se na odůvodnění, které jsem poskytl v obecné rozpravě a které je zároveň součástí i těchto sněmovních dokumentů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Slavík.

 

Poslanec Jiří Slavík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se hlásím k pozměňovacímu návrhu evidovanému pod číslem 3319, který jsem odůvodnil v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Róbert Teleky.

 

Poslanec Róbert Teleky: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se také hlásím k pozměňovacímu návrhu, který je jako sněmovní dokument 3381, a v obecné rozpravě jsem seznámil kolegy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Ondřej Lochman.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji za slovo. Jak jsem již v obecné... bez přednostního, jo? (Předsedající: Ano.) Jak jsem již odůvodnil v obecné rozpravě, hlásím se k pozměňovacímu návrhu číslo 3266 poslanců Ondřeje Lochmana, Jiřího Havránka a Jakuba Michálka. Bylo již tedy odůvodněno v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Martin Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já se hlásím k již zdůvodněným dvěma pozměňovacím návrhům, první je 3382 a druhý je 3383. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Jiří Hájek.

 

Poslanec Jiří Hájek: Děkuji za slovo. Já bych se chtěl přihlásit k sněmovním dokumentům pozměňovacích návrhů, a sice 3384, 3185 a 3393, které jsem předvedl v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Jiří Havránek.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za slovo. Nad rámec toho pozměňovacího návrhu, ke kterému už se přihlásil pan kolega Lochman, který předkládáme s kolegy Lochmanem a Michálkem, se přihlašuji taktéž ke svému pozměňovacímu návrhu, který naleznete jako sněmovní dokument 3394. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Já si dovolím přihlásit ke dvěma pozměňovacím návrhům. První je veden pod číslem 3391, týká se dílčího územního rozvojového plánu. Druhý pod číslem 3392, který se týká změny názvu zákona.

A konečně bych rád požádal podle § 95 odst. 1 jednacího řádu o zkrácení lhůty mezi projednáním návrhu zákona ve druhém a třetím čtení na 9 dní, s tím, že počítáme s tím, že v příštím týdnu ten zákon řádně projedná a všechny pozměňovací návrhy i hospodářský výbor. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit? Nikdo, v tom případě končím podrobnou rozpravu.

Pane ministře, máte zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. Pan zpravodaj? Také nikoliv.

Vzhledem k tomu, že zde je návrh na zkrácení lhůty na 9 dní, budeme hlasovat. Já jsem přivolal kolegy a kolegyně z předsálí.

 

A pustíme se do hlasování. Jedná se o návrh pana ministra zkrátit lhůtu na 9 dní.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 36, přihlášeno 142, pro bylo 103, nikdo proti. Přijato.

 

Tímto tedy končím čtení tohoto návrhu a děkuji všem za spolupráci.

 

Takže jsme u bodu číslo

 

21.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 65/2022 Sb.,
o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny
vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 543/ - prvé čtení

A já prosím pana ministra vnitra, místopředsedu vlády pana Rakušana, aby uvedl předložený návrh.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte mi představit vládní návrh novely zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny. Vžilo se označení lex Ukrajina, v tomto případě lex Ukrajina VI.

Na začátku loňského roku aktivovala Rada Evropské unie v reakci na hromadný příliv osob vysídlených z Ukrajiny institut takzvané dočasné ochrany, a to na dobu jednoho roku. Rada Evropské unie odsouhlasila prodloužení dočasné ochrany o jeden další rok, tedy do března 2025. Chtěl bych upozornit na to, že Rada hlasovala 28. září tohoto roku. Dnes máme 12. října, pokud se nepletu, tedy tento materiál se do Poslanecké sněmovny dostal v nejbližší možné době po rozhodnutí Rady. Tento materiál nemohl být předkládán do národního legislativního procesu předtím, než tento celoevropský legislativní instrument byl aktivován. Tím tedy vyvracím i nějaké kuloární připomínky, které jsem zaregistroval, že Ministerstvo vnitra spěchá s lhůtami a přichází s normou pozdě. Přichází s ní v nejbližším možném termínu k rozhodnutí Rady, které bylo na konci měsíce září.

Hlavním cílem předloženého návrhu zákona je nastavení mechanismu prodloužené dočasné ochrany do konce března 2025. Ten je s ohledem na pozitivní zkušenosti z posledního prodloužení opět navržen jako dvoufázový. Přijímá s malými úpravami postup letošního roku, v první fázi tentokrát zkrácené do poloviny března dochází k on-line registraci cizinců. Ti si sjednávají v rámci on-line registrace i termín osobní návštěvy na pracovišti Ministerstva vnitra k vyznačení vízového štítku. Při vyznačení vízového štítku jsou sbírána ta data, která potřebují i ostatní rezorty pro jejich strategické rozhodování ve věci ukrajinské krize. K vyznačení vízového štítku musí dojít do konce měsíce září, pokud by tak nebylo uskutečněno, daný člověk přijde o institut dočasné ochrany na území České republiky.

Zároveň tak dochází k jednoznačnému a nezvratnému ověření identity jednotlivých ukrajinských běženců žijících na území České republiky, a na to navazující veškeré další instrumenty, například sociální pomoci a dalších. Prodloužený návrh je tak novelou především technického rázu. Nevěnuje se změnám ubytování osob, nevěnuje se vyplácení dávek. Diskuse nad těmito otázkami bude vedena až v rámci projednávání návrhu v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP