(16.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A znovu ještě zopakuji, a budu ale teď ještě pokračovat samozřejmě, že to, že poslanci Fialovy vládní koalice, a říkám to v množném čase (čísle), nafocují a zveřejňují moje bydliště, kde bydlí moje rodina, aby poštvali lidi proti mně, tak to je vrchol! A ti poslanci přesně vědí, o kom mluvím. To je vrchol sprostoty, vrchol ubohosti a zoufalosti, jak už Fialova vládní pětikoalice, jakým způsobem vy se chováte a jednáte! Já to zvládnu, ale je to strašný hnus! To je opravdu neskutečný lidský odpad, tihleti lidé, Fialovi poslanci - teď neříkám všichni, ale udělali to zatím dva z vaší pětikoalice. Oni přesně vědí, o kom mluvím. To je opravdu hnus! Takže já to teď budu říkat pravidelně, aby občané věděli, jakým způsobem vy se chováte. Mě by v životě nenapadlo to udělat, abych šel před bydliště někoho z vás, věděl, že tam bydlí vaše rodina, vaše děti, nafocoval tam vaše bydliště a zveřejňoval ho na sociálních sítích. Podívejte se, jak se někteří z vás chovají, hnus! A to mě ještě někteří ti, co to prováděli, obtěžují tady na chodbě nějakými řečmi, místo aby se omluvili. Žádnou omluvu ani nechci. Takže jenom to říkám, kam už vaše metody sklouzly, jakým způsobem už ta politická křeč, do jaké fáze už jste se dostali, protože to je opravdu za hranou čehokoliv. Je to za hranou jakéhokoliv normálního lidského chování.

A ještě také to zdůvodnění, protože tím důvodem bylo, a to cituji toho jednoho poslance vládní koalice, že takto se prý dělá politický souboj. Ocituji to, cituji, to jsem tady minule neřekl. To je politický souboj, jakým ho provádějí poslanci vládní pětikoalice? Nafocovat bydliště, kde bydlí rodina? To jste tedy klesli opravdu hodně hluboko, to je opravdu velice špatné. Je to ostuda, k takovým metodám bych se já ani SPD nikdy nesnížilo, nikdy! Nikdy bychom to neudělali. Takže tohleto jsem chtěl říci, ale to samozřejmě stejně nezabrání tomu, abychom tady hájili program. Abych trošku zúžil ten okruh, o jaké poslance z jakých stran se jednalo, tak jsou to poslanci jedné z těch tří stran, které mají ty nižší preference z té pětikoalice. Tím jsem to myslím trochu vyselektoval, že se nejedná o ty poslance těch dvou stran, které mají vyšší preference. Takže možná i tam je ta určitá politická křeč a zoufalost, ale jsou to opravdu hodně zoufalé metody, a budu to tady říkat pravidelně. Pravidelně to budu říkat, protože to je hnus, kam jste sklouzli, kam jste spadli, i včetně toho zdůvodnění, protože politický souboj se má odehrávat demokraticky, v rámci diskuse, v rámci názorové polemiky, v rámci argumentačního demokratického souboje. Takže tohleto je takto.

Pojďme se podívat dál, protože teď tady mluvíme o programu schůze, a musíme tady zmínit, že Fialova vláda lidem znovu zdraží energie. Patříme mezi státy, které vyrábějí elektřinu nejlevněji v Evropě, ale zároveň za ni naši občané a firmy platí nejvyšší ceny. Vláda Petra Fialy z ODS rozhodla o tom, že finanční dotační podporu obnovitelných zdrojů energií, tedy hlavně takzvaných solárních baronů, budou od ledna znovu hradit čeští občané a české firmy prostřednictvím vyšších cen energií, zejména elektřiny. V celkovém objemu půjde minimálně o sumu 36 miliard korun. Pro hnutí SPD je přenesení těchto plateb na občany a firmy zcela nepřijatelné, a to nejen kvůli zhoršení sociální situace rodin a domácností, které budou platit v průměru minimálně o zhruba 2 000 korun ročně více za elektřinu, ale bude to také likvidační pro řadu firem v energeticky náročných oborech, zejména v souběhu s významným zvýšením dalších regulovaných složek ceny elektřiny a plynu, včetně poplatků za distribuční a systémové přenosové služby.

Hnutí SPD dlouhodobě říká, že jedinou rozumnou alternativou řešení neudržitelně vysokých cen energií v České republice je to, že stát konečně převezme plnou odpovědnost za výrobu, distribuci, cenotvorbu a prodej elektřiny. Je potřeba využít postavení České republiky jako majoritního akcionáře polostátní energetické firmy ČEZ a postupně se stát jejím stoprocentním vlastníkem. Jinak vloni jsem četl, že ekonomové kalkulovali ten minoritní podíl na 200 miliard korun, takže vidíme, že i vzhledem k dividendám by se to vrátilo v podstatě okamžitě. Patříme mezi státy, které vyrábějí elektřinu nejlevněji v Evropě, ale zároveň za ni naši občané a firmy platí nejvyšší ceny. To musí skončit a je zjevné, že bez výměny Fialovy vlády to prostě nepůjde.

Fialova vláda dál rozvrací veřejné finance a způsobuje zdražování. SPD prosazuje naopak ukončení zadlužování. Vláda Petra Fiaĺy z ODS v minulém týdnu schválila návrh státního rozpočtu na rok 2024, a to s deficitem ve výši 252 miliard korun, což je zhruba o 40 miliard více, než sliboval ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS v květnu při představování takzvaného vládního konsolidačního balíčku. Oproti původním plánům předpokládá návrh rozpočtu příjmy i výdaje vyšší o 19 miliard. Naprosto nepřijatelné je, že vládní návrh rozpočtu počítá i s příjmy, které vycházejí z předpokládaného zvýšení daní a odvodů obsažených v takzvaném vládním konsolidačním balíčku, který ještě není ani schválen. Návrh rozpočtu se tedy neřídí platnými daňovými zákony, rozpočtová politika Fialovy vlády rozvrací veřejné finance, zvyšuje závislost České republiky na zahraničních věřitelích a podněcuje růst inflace.

Hnutí SPD má vlastní plán konsolidace veřejných financích a postupného snižování státního dluhu. Náš plán se opírá o systémové snížení a omezení výdajů a agend státu, které jsou zbytné a nepotřebné, neslouží k financování veřejných služeb a nesměřují k českým občanům. Zrušíme či omezíme neinvestiční dotace soukromým subjektům a politickým neziskovým organizacím i veškeré platby do ciziny a navrhneme způsob, jak zdanit dividendy vyváděné nadnárodními korporacemi z České republiky do zahraničí, samozřejmě nezdaněné dividendy. Disponujeme kvalitními experty a jsme připraveni převzít vládní zodpovědnost. Dnes jsme už na tiskové konferenci představili další experty našeho hnutí, kteří jsou v týmu SPD, je to bývalý ministr vnitra Martin Pecina, už jsme představili i Petra Macha, bývalého europoslance a ekonoma, představili jsme ústavního právníka Zdeňka Koudelku, představili jsme bývalého prvního místopředsedu Energetického regulačního úřadu a odborníka na energetiku Ivana Noveského, budeme představovat dál a dál. Jsme plně připraveni převzít vládní zodpovědnost.

Kvůli Fialově vládě také klesají reálné příjmy i ekonomika. Daňový balíček vlády povede k dalšímu poklesu příjmů i ekonomiky. To bude samozřejmě tématem zítra, nicméně rád bych řekl, že dle aktuálních údajů Českého statistického úřadu klesl výkon české ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí meziročně o 0,6 %. Tento výsledek je horší, než statistici a ekonomové předpokládali. Samozřejmě, jak už jsem uvedl, Česká republika je kvůli neschopné Fialově vládě - a proto o tom mluvím - jedinou zemí Evropské unie, která doposud nepřekonala úroveň hrubého domácího produktu z období před pandemií koronaviru.

Ve sledovaném období pokračoval i neblahý trend poklesu reálných peněžních a nepeněžních příjmů českých domácností, mezičtvrtletně o 0,2 %, meziročně o 4,1 % pokles. Průměrný měsíční příjem lidí ze zaměstnání za Fialovy vlády opět teď klesl, už jenom když srovnáváme letošní druhé čtvrtletí, tak opět klesl, a to o 2,4 %, což znamená, že reálné mzdy v České republice již nepřetržitě klesají dva roky. To znamená, po celou dobu, co je neschopná a nekompetentní Fialova vláda u moci, klesají reálné mzdy. To je přece šílené! A teď to dám do kontrastu, to tady říkám pokaždé. Fialova vláda si sama sobě - Fialovi politici, politici Fialovy vládní pětikoalice - si zvýšili letos platy politiků. Takže vy jste si sami sobě v únoru, od února - v únoru se tady o tom hlasovalo - sami sobě jste si zvýšili platy politiků. KDU-ČSL pro to hlasovala, ODS, TOP 09, STAN i Piráti, všech těchto pět stran jste hlasovali pro zvýšení platů politiků, svých platů! A oproti tomu občanům zvyšujete daně a už dva roky kvůli vám se jim snižují reálné příjmy. Jenom připomenu, že letos v únoru jste mi zároveň zamítli můj návrh na zmrazení platů politiků na celé volební období, což prosazuje SPD. Tohleto je problém. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP